Pokret pet zvjezdica, najveće iznenađenje lokalnih talijanskih izbora

0

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi doživio je udarac na lokalnim izborima održanim u nedjelju, a najveća senzacija izbora je Pokret pet zvjezdica, komičara Beppea Grilla, koji jednako žestoko mrzi talijanski establishment i Europsku uniju, te desne Sjeverne lige. Birači su birali nove vlasti u sedam od 20 talijanskih regija – Venetu, Liguriji, Toskani, Marki, Umbriji, Kampaniji i Apuliji, kao i gradonačelnike općina poput Venecije i Mantove. Prve projekcije govore da bi Renzijeva Demokratska stranka (DP) u sedam regija mogla sveukupno osvojiti 22,6 posto glasova, ispred Pokreta pet zvjezdica s 19,6 posto glasova, Sjeverne lige s 12,9 posto i stranke Forza Italija s 10,3 posto.

Ovaj dobar rezultat Pokreta pet zvjezdica je ujedino i veliki vjetar u leđa ŽIVOM ZIDU. Naime, nedavno su se predstavnici Živog zida u talijanskom parlamentu sastali s predstavnicima najveće talijanske oporbene stranke Pokret pet zvjezdica (Movimento 5 Stelle – M5S). S njima su razgovarali o mogućnosti zajedničkog nastupa i suradnji na temama vezanim uz odnos prema Europskoj uniji i monetarnoj te fiskalnoj centralizaciji koja dolazi iz Bruxellesa.

Di Battista i Sinčić, kako navode iz Živog zida, složili su se »u temeljnom načelu koji karakterizira oba ta pokreta, a to je povratak monetarnog suvereniteta i borba protiv Europe temeljene isključivo na spekulativnom financijskom sistemu«, dok je Di Battista istaknuo i zahtjeve njegove stranke za izlaskom Italije iz eurozone.

 

autor: Josip Novosel