A HARD DAY – KOMA DAN

0

Jučer je počeo peti Fantastic Zagreb film festival, a otvorili su ga sjajnom južnokorejskom triler/komedijom ”A HARD DAY” (KOMA DAN).

Teško je bilo naći nekog za kino jer su svi spojili praznike i zbrisali na more. Razmišljao sam: Tko je siromašan, a voli filmove? Malo sam šetao po sobi poput profesora Baltazara i odjednom se sjetio: Ana:) Siromašna frendica koja nema vikendicu na moru, a obožava filmove. Znamo se još od studentskih dana. Idealan izbor. Nazvao sam ju, a ona je rekla da ima već neki dogovor za izlazak s frendicom. Poslje se ispostavilo da je samo hinila da ima život, jer je dogovor iznenada propao, a ona se potom sramežljivo javila i pitala: Vrijedi li još poziv u kino? Ja sam dobar čovjek i rekao sam joj da može ići sa mnom, ali neka bude ponizna.

Na Fantasticu sam prvi puta otkrio korejsku kinematografiju. Naravno ne Sjevernokorejsku, mada bi volio pogledati neki film koj je odobrio Dragi Vođa (snimio Dragi Vođa, glavnu ulogu ima Dragi Vođa, scenarist Dragi Vođa, producent Dragi Vođa, uglazbio Dragi Vođa….). Fantastic me osvojio već na prvoj godini južnokorejskim filmom ”OLD BOY”. (Ako još niste, pogledajte originalnu južnokorejsku verziju, a ne ovo svetogrđe od američkog remake-a). Nažalost ili na sreću, ovakve sjajne filmove možete gledati jedino na filmskim festivalima poput ovog. U kina nam uglavnom dolaze Hollywoodska sranja za manje zahtjevnu publiku.

Al’ vratimo se na film:

Koma dan! priča je o specijalnom detektivu Gun-Su koji na povratku s majčine sahrane sudjeluje u prometnoj nesreći te na licu mjesta ubije čovjeka. Naravno sav u šoku, pobjegne s mjesta nesreće. U tom trenutku sam pomislio: Jebote, pa oni su snimili film o korejskom Horvatinčiću:)

Kako bi prikrio zločin, skriva tijelo u lijes svoje majke. Nekoliko dana kasnije, Gun-Suov zločin se pojavi u policijskoj bazi podataka i njegov partner vodi slučaj. Gun-Su je pod sve većim pritiskom kako njegov partner polako otkriva sve više detalja o nesreći. Film je urnebesno smiješan i imate osjećaj da gledate neku crnohumornu, balkansku komediju. 2 sata mita, korupcije, zataškavanja, nepotizama, ubojstva, napetosti, jurnjave, akcije i smijeha. Odlična gluma, fenomenalna režija, sjajan scenarij. Čista uživancija. Film koji ćete sigurno pogledati više puta.

A HARD DAY
Južna Koreja,
2014, 111min
Redatelj: KIM Seong-Hun
Uloge: LEE Sun-kyun, CHO Jin-woong

http://www.fantastic-zagreb.com 

PS: Kako sam se prve dvije godine opekao na Fantasticu (čitajte: Smrznuo ko’ pička na Tuškancu), ove godine sam se dobro pripremio. Debele čarape, vesta, kožna jakna. Gledao sam kolegicu Anu kako se pokraj mene trese kao djevojčica sa žigicama i pomislio: Sva sreća da sam se ja toplo obukao. Neki će sad reć’ da nisam gentleman, al’ nisam joj mogao dati svoju smeđu kožnu jaknu jer joj nikako nije pasala uz maskaru, a najmanje što sam htio u tom trenutku je da joj se ljudi smiju. Obično kad sjedite pokraj neke mlade dame, uživate u njezinom mirisu (Chanel, Dolce Gabana, Armani…), ali ja nisam bio te sreće. Naime, Ana je prije filma bila paranoična da će ju pojesti komarci, pa se od glave do pete namazala Autanom. Tko zna, možda to postane novi trend. Šta nosiš? Autan 5.

Suma Sumarum svega: Pogledajte ”KOMA DAN” i do 4.7. obavezno visite na Fantasticu, jer nećete tako skoro imati prilike gledati ovako dobre filmove.

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20