OBRADA / DE BEHANDELING

0

Postoje ljudi koji idu u kino jer ne znaju šta bi drugo radili taj dan, postoje oni koji idu jer vole glupe Blockbustere i sladunjave američke komedije i postoje oni koji stvarno vole filmove. Ja sam ovaj zadnji, ali iako mi u venama teče Delboyeva krv, nisam znao kako nagovoriti nekog da sa mnom ovu subotu ode u kino.

Naime, drugi dan Fantastic film festivala, započeo je u Cinestaru, belgijskim trilerom ”OBRADA”. Ako postoji išta teže od nagovaranja nekog da dođe u kino pogledati hrvatski film, onda je to nagovoriti nekog da u subotu navečer dođe pogledati belgijski, pedofilski film (zapravo film sa pedofilskom tematikom).

Prije bi Željki Markić prodao ulaznicu za Gay pride, nego nekog nagovorio na ovo. Opet sam lupao cijeli dan glavom o zid i razmišljao: Tko nema život? Tko je dovoljno poremećen da bi išao gledati samnom belgijski film? Sjetio sam se opet kolegice Ane s faksa, al’ se još nisam oporavio od njezinog špricanja Autanom na Tuškancu. Nakon dvadesetak telefonskih odjeba, shvatio sam da sam okružen filmskim mediokritetima. Neki su mi čak rekli: Zovi si Bozanića na te pedofilske projekcije. Nije mi ništa drugo preostalo nego da nazovem Anu i zamolim ju da promijeni parfem. Ana je bila sretna kao Dragi Vođa kad su mu kupili cipele s visokom petom. Sjeli smo se na ljubavna sjedala, al’ sam joj odma dao do znanja da suzdrži pohotu. Rekoh: Ovo je samo radi udobnosti. Nije ni vrijeme ni mjesto za snubljenje. Ona me pogledala i rekla: Ali kud ću s rukama? Znaš da sam hobotnica. One same idu, a ti si tako nizak i neodoljiv. Kupio sam joj velike kokice i rekao: Eto, sad imaš zanimaciju za ruke i za zube. Nije da nisam za hvatanje u kinu, ali ona je iz radničke obitelji, a ja sam SNOB. Nismo iz iste kaste.

Nego, da se vratim na sami film:

OBRADA: Tamna sjena nadvila se nad život inspektora Nicka Cafmeyera. Kada je imao samo devet godina, nestao je njegov mlađi brat Bjorn i nikada nije pronađen, što Nicka proganja cijeli život. Na temelju Nickovog svjedočenja ispitivan je njegov susjed Plettinckx, poznati seksualni prijestupnik, ali je ubrzo i pušten. (Teško je nać dobre susjede. Svako malo netko huška policiju na vas jer ste u mladosti bili malo nestašniji…). Nakon svih tih godina, Plettinckx i dalje živi u blizini i uživa uznemiravati Nicka (Ko’ će vas podjebavat, ako neće prvi susjed?). Nickova šefica Danni nerado uključuje Nicka u vrlo uznemirujući slučaj: nepoznati počinitelj na tri dana je zatočio bračni par i nakon toga nestao bez traga, ali zajedno s njihovim devetogodišnjim sinom Robinom. Napetost u zraku mogla se rezati nožem. U jednom trenutku sam totalno zaboravio da glumci pričaju na jeziku koji je gori od slovenskog i mađarskog zajedno. Ana i ja smo se natjecali, tko će prvi predvidjeti razvoj događaja i iako sam naslućivao nege stvari u priči, nisam očekivao takav kraj filma. Radnja je zapravo sve, samo ne predvidljiva, što vas drži u napetosti do samoga kraja. U svakom slučaju, ugodno iznenađenje i film koji obavezno morate pogledati, ako ste ljubitelji dobrih trilera. Samo da napomenem: Par scena nisu za one slabog želuca.

Belgija,
2014, 120min
Redatelj: Hans Herbots
Uloge: Geert Van Rampelberg, Ina Geerts, Johan Van Asshe, Laura Verlinden

http://www.fantastic-zagreb.com

Autor: Josip Novosel