Cijepljenje – pravo na izbor za pametne i obaveza za ovce

0

IVAN VILIBOR SINČIĆ jučer je u Zagrebu podržao prosvjed roditelja koji traže pravo na slobodan izbor cijepljenja te istaknuo kako i Živi zid podržava njihove zahtjeve.

“Ovdje smo kako bismo poduprli pravo na izbor kod cijepljenja. Ne smije se roditelje prisiljavati da cijepe svoje dijete, nego oni moraju na temelju svog vlastitog izbora procijeniti hoće li cijepiti svoje dijete ili ne.”

Cijelo vrijeme nam peru mozak kako je obavezno cijepljenje neki civilizacijski doseg, ali ako pogledamo neke razvijene zemlje onda možemo vidjeti da pravo na slobodni izbor kod cijepljenja imaju Njemačka, Švicarska, Austrija, Švedska, Finska, Velika Britanija i druge europske zemlje, a obvezatno cijepljenje se nameće banana državama poput Hrvatske. Kako je moguće da u tim zemljama nema epidemije oboljelih, a cijepljenje je dobrovoljno?

Ako su cijepiva tako sigurna, zašto za svako od njih postoji široka lista nuspojava (autizam, alergije, smrt…)? Roditelje liječnik ne upozorava na moguće nuspojave cijepiva. Proizvođač i liječnik se ograđuju od bilo kakve odgovornosti u slučaju nuspojava. Zašto? Ako je cijepivo tako sigurno, ne bi se trebali ničega bojati.

Zanimljivi su i roditelji koji govore kako necijepljena djeca ugrožavaju njihovu djecu. Kako je to moguće ako su njihova djeca cijepljena? Valjda ih to cijepivo štiti? Logičnije bi bilo da cijepljena djeca ugrožavaju necijepljenu.

Ne postoji dokaz da su cijepiva smanjila broj zaraznih bolesti, ali postoje dokazi da su cijepiva povečala broj autistične djece. Dosta je bolesti iskorijenjeno zbog poboljšanja uvijeta života, bolje prehrane i bolje higijene.

Nedavno su nas mediji plašili kako je izbila epidemija ospica u Hrvatskoj zbog činjenice da roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu. Veliki protivnik obaveznog cijepljenja je i naš ugledni doktor Srećko Sladoljev koji je jasno dao do znanja da epidemije u Hrvatskoj nema.

Obično se protivnike cijepljenja optužuje da su primitivni i neobrazovani, ali jedni od glavnih protivnika prisilnog cijepljenja u Hrvatskoj su ugledni zdravstveni stručnjaci: dr. Srećko Sladoljev i dr. Lidija Gajski.

Dr. Sladoljev – Epidemije ospica nema. Pratim što se zbiva u zemlji i za epidemiju bih čuo. Štoviše, svi bismo morali čuti, obzirom da je dužnost ministra da je obznani puku. Bar je tako propisano Zakonom o zaštiti pučanstva. Na skupu održanom u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ radi loših prehrambenih navika, ministar je preko medija „proglasio“ epidemiju nezdrave hrane u Hrvatskoj. Ospice nije spomenuo. Sve je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čiji prijedlog ministar i proglašava epidemiju. Ne vjerujem da je bilo previda. U Hrvatskoj nije proglašena niti opasnost od epidemije. Mogu zaključiti da su pritisci o kojima govorite nezakoniti. Da bi se proglasila opasnost od epidemije, broj tjednih pobola morao bi doseći neki epidemijski prag. Znam koji je za gripu, ali za ospice ne znam. Ne znam ni da li je određen? Obzirom da se kroz zakone može svašta „provući“, epidemija bi se tehnički mogla proglasiti i u dva slučaja zaraze.

Dr. Lidija Gajski na HRT-u je izrekla kako cjepiva na hrvatskom, tako i na svjetskom tržištu, nikada nisu prošla klinička ispitivanja koja bi pokazala da su sigurna za masovno procijepljenje (zbog čega izuzetno čudi njihova zakonska obveza) ali i ono što je najvažnije nitko nikada nije dokazao da su cjepiva uopće potrebna.

– U čijem je interesu cijepiti dijete protiv hepatitisa B odmah po rođenju? Bolest se prenosi isključivo krvlju, dakle ili spolnim putem ili nečistom iglom, a cjepivo štiti do 7 godina. Očekuje li možda cijepni lobi da bi se već trogodišnjaci neodgovorno spolno ponašali i fiksali? U čemu vide interes djece da se cijepe s HepB?

TREĆA RUNDA HRT – tema, cijepljenje djece

 

Autor: Josip Novosel