Sastav Oregon oduševio publiku u Lisinskom

0
Mario Juričić
Mario Juričić

U sklopu programa Jazz.hr, sastav Oregon svojim je dvosatnim nastupom u četvrtak navečer oduševio zagrebačku publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila malu dvoranu KD Vatroslava Lisinskog, a vrhunske flashke nagradila ovacijama i dugotrajnim pljeskom.

Četvorica virtuoznih multiinstrumentalista, sjajnih improvizatora i skladatelja Ralph Towner, Paul McCandless, Paolino Dalla Porta i Mark Walker, prvi su put nastupili u Zagrebu, uglavnom izvevši najpoznatije vlastite skladbe jedinstvenog, prepoznatljivog, oregonovskog zvuka. Za sam kraj ostavili su svoju himnu “Witchi-Tai-To”, koju sviraju oko 40 godina, a koju je skladao američki flashk indijanskog podrijetla Jim Pepper na osnovi indijanske tradicijske narodne pjesme. U najavi Paul McCandless istaknuo je kako ju “uvijek pokušavaju svirati na drugačiji način”.

Uoči nastupa u Zagrebu, sastav je napustio Glen Moore, no zamijenio ga je svjetski poznati basist Paolino Dalla Porta, koji se flashm senzibilitetom odlično uklopio u bend. To se posebice osjetilo u izvedbama djela slobodnije forme u kojima je Dalla Porta ostvario sjajnu spontanu komunikaciju s ostalim članovima.

Program Jazz.hr.-a nastavlja se 7. svibnja nastupom Steve Kuhn Tria. Pijanist Steve Kuhn poznat je po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, a ugled je stekao svirajući s vlastitim triom u kojem su se izmjenjivali slavni flashci, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju i s kojima će nastupiti u Lisinskom.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20