HNK – Građanin Plemić

0
Izvor: HNK
Izvor: HNK

Građanin plemić, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb

Da ne ispadne kako smo mi u Flash.hr-u ogrezli samo u izlascima, prošle smo subote otišli na predstavu u Hrvatsko Narodno Kazalište u Zagrebu o kojoj smo odlučiti napisati i par redaka s obzirom da je naprosto fantastična. Moramo priznati da smo se grdno razočarali u vlastiti modni ukus jer ono što mi smatramo svečanom odjećom otprilike je radna uniforma zaposlenika HNK, dakle nismo se isticali nimalo. Misleći da su svečan sako i leptir mašna dovoljno uglađeni za kazalište, monotoniju smo razbili žutim martensicama, ali smo već na garderobi ostali razočarani – sako i leptir mašnu nose svi, od rezača karata do teta na garederobi. I one tete koje vas upućuju na mjesto gdje sjedite. Svi dakle.

Srećom nismo površni i njegujemo neke druge vrijednosti, pa smo se vrlo brzo oporavili od šoka. Moramo napomenuti važnost uzimanja karata na vrijeme. Karte smo kupili nekoliko dana prije same izvedbe, što se pokazalo dosta lošim s obzirom da je ostalo malo slobodnih mjesta, i to uglavnom ona najmanje atraktivnia. U prilog navedenom reći ćemo kako se, recimo, mjesta iza naših ne naplaćuju u redovnoj prodaji jer se s njih apsolutno ništa ne vidi. Dakle, sjedili smo red ispred najmanje vidljive pozicije. Sreća u nesreći je što je predstava dinamična pa se odvija na čitavoj pozornici, jer lijevu stranu pozornice nismo vidjeli. Da se nismo naginjali preko balkona, radilo bi se o radio – drami, čuješ a ne vidiš.

Krešimir Dolenčić opet je napravio sjajnu stvar. Njegova redateljska palica Građanina plemića dva sata naših života učinila je sretnima. Predstava traje malo više od dva sata, s pauzom. Nema straha da je takvo što predugo jer je svaka minuta izuzetno zabavna. Moliere, inače vrhunski komediograf, publici je približen umetanjem (parodiranjem) stihova iz popularne glazbe, od Thompsona (Moj Ivane) do Plavog orkestra (Suada).

Priča ide ovako: bračni par, porijeklom iz trgovačke obitelji, umislio si je plemićki status. Pater familias, gdin. Jourdain, pati od titule i pošto poto želi ostaviti dojam bogate, ugledne obitelji. U svom dvoru ugošćava učitelje plesa, glazbe, filozofije i mačevanja kako bi osigurao legitimitet svom nelegitimnom statusu. Sve vrvi od parodiranja i ruganja taštini i ljudskoj gluposti. U času kada se Gospodin Jourdain (Siniša Popović) žali kako ne razumije visoku glazbenu kulturu, njegovi učitelji glazbe i plesa (Dušan Bućan glazbe, plesa Livio Badurina) svoj materijal unižavaju na njegovu razinu i pretvaraju u priču o kozi, livadi, ljubavi. Tu se čuju stihovi Thomspona i Plavog orkestra. Smijeh, smijeh.

Gospođa Jourdain (Alma Prica) supruga je navedenog gospodina, zraka razuma u kući, oštra, opasna i zna što želi, štiti svoju kći Lucille, (Dora Lipovčan) koja se želi udati iz ljubavi, a ne koristi, kako je zamislio njen otac gdin. Jourdin. Nicole, služavka (Zrinka Cvitešić) uloga je koja je na tragu Pometa u Dundu Maroju, onaj pokretač, pomagač i okidač koji radi malo u svoju malo u gospodarevu korist. Kako smo navikli Zrinku Cvitešić gledati u naslovnim ulogama gdje je, gotovo redovito, lijepa, ovakav egzotičan izlet prerušavanja u neuglednu služavku dodaje dodatan poriv da predstavu pogledamo još jednom. Markiza Dorimène (Barbara Vicković) prekrasna je femme fatale, a Grof Dorante (Damir Markovina) izvrstan je spletkar. Kostimografija je prekrasna.

Od ostalih uloga važno je spomenuti učitelja mačevanja (Kristijan Potočki), učitelja filozofije Zijad Gračić), krojača (Ivan Jončić), bilježnika (Matko Knešaurek / Domagoj Marković), lakaje (Borko Igrec, Karlo Keglević, Hrvoje Meštrov, Saša Tomić), Turke (Karlo Keglević, Borko Igrec) koji su na poseban način pridonijeli dinamici predstave.

Hrvatski barokni ansambl, Muški operni zbor opere HNK i članovi baleta HNK oplemenili su ovu hrvatsku adaoptaciju poznatog Molierovog predloška. Na stranicama HNK (raspored predstava) mogu se pronaći sljedeće informacije:

„Ovaj veliki projekt već na premijeri oduševljeno su dočekali i kritičari i publika te je postao jedna od najpopularnijih predstava zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Građanin plemić djelo je koje iznimno duhovito govori ne samo o gospodinu Jourdainu, nego i svim malograđanima koji misle kako se novcem može kupiti sve, od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog položaja. U razigranoj izvedbi, uz sjajnog protagonista Sinišu Popovića, izmjenjuju se vrsni dramski, operni, baletni umjetnici i flashci, prikazujući remek-djelo najvećega francuskog komediografa na suvremen i originalan način. Predstava je nastala kao zajednički projekt Drame, Opere i Baleta HNK, uz sudjelovanje Hrvatskoga baroknog ansambla.

Predstava je nagrađena brojnim nagradama, među kojima se izdvajaju: Nagrada Tito Strozzi za režiju Krešimiru Dolenčiću, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju Dinki Jeričević i za najbolju kostimografiju Ani Savić Gecan te nekolike nagrade na Danima Satire 2010.; Zlatni Smjeh za najbolju predstavu, Zlatni Smjeh Krešimiru Dolenčiću za režiju, Zlatni smjeh Siniši Popoviću za ulogu Jourdaina, Zlatni smjeh Zrinki Cvitešić za ulogu Nicole i Zlatni smjeh Ani Savić Gecan za kostimografiju.“

Nadamo se da će vam sve navedeno, uz preporuku samog HNK-a, biti dovoljna motivacija da i sami posjetite njihovu sljedeću izvedbu. Nećete nimalo požaliti, obećavamo.

autor: Ana Maria Filipović Grčić

 

 

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20