Da se Ella Dvornik rastaje češće, imala bi album za Grammy – Na Dan žena objavila je EP pod nazivom “Sappho”

0
U nekadašnjoj Jugoslaviji je 8. mart bio dan kada se širila pozitiva. Žene su se osjećale kao kraljice. Dobivale su cvijeće, bombonjere,  a danas: Ne bi ja cvijeće, alergična sam… Ne bi ja bombonjeru na dijeti sam…One bi ravnopravnost, iste plaće, ali ne bi radile i iste poslove i imale iste rezultate, niti išle u rat, nego ravnopravnost samo kad to njima odgovara… Ma idi molim te.
Htio sam napisati jedan lijepi tekst protiv lažne borbe za žensku ravnopravnost, ali me sjebala Ella Dvornik koja ja baš na današnji dan objavila EP pod nazivom “Sappho”, koji predstavlja njen novi glazbeni iskorak.
Kao što postoje 4 jahača apokalipse, tako će postojati i 4 Ellina EP-a. Ovaj EP predstavlja prvi u nizu od četiri planirana izdanja, koja će zajedno činiti projekt u kojem Ella istražuje različite teme i žanrove. Što reći na sve ovo? Kad se žena rastane, ima vremena za istraživanje. Logično.
EP je nazvan po fatalnoj ženi iz prošlosti, Sappho, koja je bila iznimno inspirativna za Ellu Dvornik. Tematika EP-a istražuje kompleksnost umjetničkog izraza, nesvaćenosti, psihoza, moralnih i nemoralnih agresija, ljubavi i još mnogih emotivnih stanja. Glazba na EP-u prati tekst na način koji odražava disonantnost cijelog projekta, što je umjetnici omogućilo da se dublje poistovjeti s njime.
Da ne bi pomislili da sam Gay, ovaj opis EP-a je službena PR izjava. Ovako nešto može napisati samo žena. Nikad iz muškarčevih usta neće izaći ovakvi strašni izrazi i to je jedan od razloga zašto smo više plaćeni.
Što se tiče žanra, “Sappho” nije definiran već predstavlja jedinstvenu glazbenu kombinaciju koja varira između različitih raspoloženja. Ella Dvornik naglašava svoju slobodu u eksperimentiranju s glazbom i najavljuje da će svaki sljedeći EP biti u drugačijem žanru te ističe: “Trenutno se ne osjećam sposobnom za snimanje albuma zbog intenzivnosti procesa. Zlobnici bi rekli: ”Zato što si ostala bez sponzora!”
Umjesto toga, odlučila sam se fokusirati na snimanje manjih projekata, s po tri pjesme koje prate određeni vibe. Jednostavno ona mora provocirati. Kraj toliko lijepih brojeva, zašto baš naglašava brojku 3? Iako su pjesme na EP-u ‘Sappho’ samostalne, pažljivo su konstruirane kako bi imale svoju priču i omogućile slušateljima da se pronađu u njima.”
Često s ekipom pričam kako u Hrvatskoj nema dobre glazbe, kako živimo u prošlosti i to je jedan od razloga zašto većina klinaca sluša srpsku glazbu… Ali shvatio sam u jednom trenutku da je problem i u nama. Hrvatska je postala takav rasadnik mediokriteta na svim poljima pa tako i u glazbi. Hrpa trećerazrednih producenata, tekstopisaca, glazbenika, radio urednika, glazbenih kritičara, diskografa, managera koji konstatno, godinama guraju jedne te iste netalentirane ljude i ubijaju hrvatsku glazbenu scenu. Najbolji primjer je Baby Lasagna kojeg su naši veliki glazbeni stručnjaci držali kao rezervu. Danas za otkriti nešto novo, nešto dobro, treba ugasiti radio, ugasiti TV i malo škicnuti po društvenim mrežama što mladi rade, što mladi ljudi slušaju. Naletio sam na toliko dobrih glazbenika u Hrvatskoj za koje nisam nikad čuo. Bilo me čak i sram što ne znam za njih. Nažalost, nitko od njih nije imao primanja kao Ella, pa sad pišem o Elli.
Meni je za oko ili za uho zapela pjesma naziva ”Jutarnja”.

Iako su pjesme na EP-u ‘Sappho’ samostalne, pažljivo su konstruirane kako bi imale svoju priču i omogućile slušateljima da se pronađu u njima.” To bi naravno rekla žena, a ja ću reć: Iako još detaljno nisam poslušao sve stvari, pjesma Jutarnja je nešto najbolje što sam poslušao od kad postoji ova napaćena zemlja. Nema prave umjetnosti bez životne tragedije. Moraš osjetiti bol da bi stvorio nešto ovako dobro. Aranžman, riječi, njezin glas… Ona pjeva: ”Ubit ću vas sve”, ali tako nježno i sjetno, a ne muslimanski agresivno kao kad netko s dinamitom oko tijela viče ”Alahu Akbar”. Možda nije niti svjesna da je u ovoj pjesmi smislila jednu od najgorih tj. najboljih hrvatskih kletvi ikada: ”I kad tražiš porniće DA, ti baš ni jedan ne paše”
Da se Ella rastaje svaki tjedan, imala bi album za Grammy, a ako ova pjesma ne osvoji PORIN-a za pjesmu godine, onda neka hrvatska diskografija ide u 3PM.
Naslov “Ella x Alterella” naglašava sukob između dva identiteta, Elle i Alterelle, što dodaje slojevitost EP-u. Spot za prvi singl istaknut će ovu dvojnost, prikazujući obje strane umjetnice i njihovu interakciju.
“Sappho” predstavlja novo poglavlje u kreativnom putovanju Elle Dvornik i obećava intrigantnu glazbenu avanturu za slušatelje. Na EP-u Ella je ponovo surađivala s Arianom Vuicom s kojim potpisuje produkciju i  aranžman, a za mix i master zaslužan je Matterhorn Music studio.
EP će biti dostupan za slušanje i preuzimanje na svim glavnim glazbenim platformama od datuma izlaska.
Autor: Josip Novosel aka Vin Diesel za siromašne, samoprozvani Dragi Vođa ili možda da se nazovem Alter Vođa? Dopisni član magazina ”Žene zaslužuju novu kuhinju”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.
Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20