Čak 63 istarska vinara na 12. En primeuru u Zagrebu predstavila mlade malvazije

0

Unatoč izazovnoj vinogradarskoj godini malvazije berbe 2023. već su sada pokazale karakter, a svoj puni potencijal potvrdit će na jubilarnoj 30. Vinistri u Poreču. Gdje je potencijal aka Tomaz vinarija, tu je i Dragi Vođa.

En Primeur6 2024 – Antonio Tomaz i Dragi Vođa
Foto: Amy Vinković, Flash.hr

Gdje je Dragi Vođa, tu su i njegove obožavateljice. U jednom trenutku se čuo žamor: ”Moj, moj… Ja sam ga prva vidjela! Kozo! Kravo! Ksenijaaa…. ne za ekstenzije!” Zamolili su me organizatori da sljedeći put budem manje privlačan radi sigurnosnih razloga.

En Primeur6 2024 –
Amy i Dragi Vođa
Foto: Flash.hr

Zagreb, 12. veljače 2024. – Da su istarske malvazije omiljeno vino među vinskim znalcima i vinoljupcima potvrdilo je 12. izdanje En primeura koje se tradicionalno uoči Valentinova održalo u hotelu Esplanade Zagreb. Čučerski Bože graševine, oprosti mi na ovoj izjavi. To je PR tekst.

Tom prigodom u Zagreb su stigla čak 63 vinara iz Istre, a njima se, kao i svake godine, pridružilo nekoliko kolega s Kvarnera, proizvođača žlahtine. Isus je imao JUDU, a tako i festival malvazije ima vinskog JUDU. Katunar Estate Winery s otoka Krka i njihova vrhunska žlahtina ”Sveta Lucija” 🙂

En Primeur6 2024 – Katunar Estate Winery
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Uoči premijernog kušanja, putem prijavnog linka u udrugu Vinistra – koja prije 13 godina prva u Hrvatsku dovela ovaj tip manifestacije – stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama.

En Primeur6 2024
Foto: Merlo De Graia

Sjajna atmosfera obilježila je vinski ponedjeljak u glavnom gradu, sommelieri, vlasnici ugostiteljskih objekata, hotelijeri, vinski kritičari i novinari razmjenjivali su dojmove o mladim vinima, a sve je počelo tradicionalnim masterclassom „Malvazija s pet terroira Istre“. Vodio ga je već uigran tim – Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci i naš poznati sommelier i predstavnik Plave Lagune Emil Perdec.

En Primeur6 2024 – Emil Perdec
Foto: Merlo De Graia

Malvazije u odličnoj formi

„Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine“, rekao je Kristijan Damijanić.

To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina. Mateo Polleti mi je dao novčanicu od 500 eura i rekao: Objavi ovu fotku i reci da sam ja najbolji istarski vinar, al’ neka ne ispadne kao reklama. Nek bude nejtiv. Rekao je da novčanica nije krivotvorena pa sam mu uslišio molitve.

En Primeur6 2024 – Mateo Poletti
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

„Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati“, poručio je Emil Perdec.

A ove godine vina su se kušala iz čaša za malvaziju istarsku osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u poznatoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.

Festival malvazija bez Bety Fakin je kao fritaja bez tartufa.

En Primeur6 2024 – Bety Fakin
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Rezervirajte vikend od 10. do 12. svibnja za Vinistru

„Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.

Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

„Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu“ , istaknuo je Pinzan, a s njim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.

„Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome“, rekla je ravnateljica i pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme vinarije.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20