Citirat ću jednog velikog čovjeka koji je neki dan napisao na Facebooku: ”Dragi Vođa je sletio na Hvar. Molim sve imućne ugostitelje da mi se jave, a Lidlići neka me izbjegavaju.”
Očekujem napad zlobnika za 3,2,1: ”Kako je mogao citirati samoga sebe i još navesti da citira velikog čovjeka, a ima metar i želju za rastom?”
Dok se ljubomorni ljudi zgražaju, a ja zbrajam milijune od njihovih klikova, možemo se lagano vratiti na mene i hvalospjeve mome liku i dijelu. Ničim izazvan, moj status je pročitao Darjan Urdih. Nazvao me i rekao: Ako si stvarno pravi Gastro Snob i hedonist, onda moraš doći u Passarolu. Sad sam tamo chef i takvu klopu još nisi probao.
Nadodao je da će si ručno odrezati kosu, ako mi se ne svidi hrana.
Već je jednom jedan poznati chef digao ruku na sebe kad se nisam odazvao njegovom pozivu. Ne bih htio da Darjan krene putevima Bourdaina.
Kako su Hrvati uglavnom presiromašni da bi imali kuću s bazenom na Hvaru, bio sam prisiljen odabrati prijatelje Kanađane koji imaju prijatelja Kanađana koji si takvu kuću može priuštiti. Prijatelji mojih prijatelja su i moji prijatelji. Neće valjda Dragi Vođa ljetovati k’o sirotek? Morao sam se odužiti njihovom gostoprimstvu pa sam ih pozvao u Passarolu na ručak.
Restoran ima predivnu terasu, a svaki kutak restorana krase zanimljivi umjetnički radovi.
Imaju pomični krov/tendu i ventilatore tako da se nismo spržili na suncu. Globalno zatopljenje svima, pomični krov samo njima 🙂
Krenuli smo s laganim predjelom: Gillardeau francuske kamenice s baby špinatom, emulzijom od limuna te malinom i crvenim paprom. Sad vidite zašto kažu da su kamenice afrodizijak. Viagra je za kmetove.
Nastavili smo s tartarom brancina i tune na posteljici (tak se piše kad ste Gastro Snob) od graška, mente, limuna i maslinova ulja. Posteljica bez jagoda je k’o selo bez crkve i škole, tako da je Darjan još nadodao i jagode. Mislim da ne treba previše opisivati ovu perverziju na tanjuru. Slika govori tisuću riječi 🙂
Moja ruka je kratka, ali široka. Naručio sam butelju GRK-a, korčulanske vinarije Bire.
Jessica prodaje umjetnine imućnim ljudima diljem svijeta. Ne mogu njoj servirati neku bižuteriju u boci. Samo najbolje je dovoljno dobro.
Chris je biviši korporativni odvjetnik, a sada poslovni investitor, ali i poznati business influencer. Što je dobro za Jessicu, dobro je i za Chrisa. Svaka njegova sličnost s Michael Cainom nije slučajna 🙂 Možete ga zapratiti na Instagramu catchchris_ifyoucan
Dosta sam ga reklamirao. Vrijeme je da se vratimo na našu klopu.
Uslijedili su istarski pljukanci sa škampima i crnim tartufima (Vidite da nije sve crno loše). Konačno dobra tjestenina koja nije bila raskuhana. Odlična uvertira za rižoto Di Mare koji je uslijedio.
Neki dan mi se buraz Krešimir požalio kako mu je naš brat Miroslav skuhao rižu koja je bila sirova. Malo se zaigrao jer je čuo za izraz al dente pa je to shvatio pre doslovno. Dok su oni lomili zube u Čučerju na najjeftinijoj riži iz Studenca, ja sam uživao u rižotu Di Mare. Kad spojite dobru rižu, kozice, jakobove kapice, sušene rajčice, grana padano sir i umjesto mog brata imate genijalnog chefa Darjana Urdiha, dobijte jedan od najboljih, ako ne i najbolji rižoto kojeg je ljudska ruka napravila. Ovo je FOOD PORN.
Često me ljudi pitaju: Od kud Matušku Rolex? Od kud Matušku Maserati? Od kud Matušku gliser? Ja im samo pokažem ovu fotku.
Morali smo naručiti njegov Dingač prije mesnog slijeda, što zbog užitka u sljubljivanju dobrog mesa i vina, što zbog činjenice da mu gliser troši više od svih Uhljeba na proračunu zajedno. Treba nekad misliti i na druge, a ne samo na sebe.
Kad sam već spomenuo sebe, rekoh Jessici da opali jednu fotku na kojoj se ne smijem, fotku zbog koje će ljudi konačno shvatiti kako je ovo što radim kruh od sedam kora, fotku zbog koje će shvatiti koliko zapravo patim i kako je teško biti tajkun.
Meni je skoro suza krenula nad tužnom sudbinom koja me snašla. Upitao sam se: Mogu li mi janjeći kotleti i patka vratiti osmijeh na lice?
Kad jaganjci utihnu, Dragi Vođa se smije. Kakva janjetina 🙂
Patka se topila u ustima kao led u frižideru blagajnice Željke, ali nemojte slučajno pomisliti da mi je lako u životu. Pločice na trbuhu mi nestaju kao sjećanja Luke Modrića, a trebam još napraviti mjesta za desert.
Passarola ima odličan izbor vina. Ja sam domoljub pa preferiram hrvatska vina, ali ako imate 15000 eura za butelju, možete popiti ovaj La Tache.
Pohvale mladom konobaru koji je uvijek bio tu kad je trebalo. Ljubazan i nenametljivo prisutan s osmijehom na licu. Samo sam zbog dobre usluge htio naručiti La Tache, ali sam se nedavno zavjetovao da neću trošiti više od 10000 eura na butelje. Ja kad nešto obećam, toga se i držim.
Ako volite dobar šampanjac, nema druga do Kruga 🙂
Osmijeh model Franjo Tuđman s lica nije skidao niti chef Darjan Urdih kada je vidio kako mu se vraćaju prazni tanjuri i stižu pohvale za svaki slijed.
Taman kad smo pomislili da bolje ne može, iz kuhinje je stigao desert – Creme Brulee od lavande. Kremasta baza prelivena slojem tvrde karamele koja je hrskala pod ustima baš kao pjenušac u opisima stručnjaka iz Kulta plave kamenice. (Ovo nije bio hvalospjev KPK stručnjacima. Čisti sarkazam. PS: Hvalospjev i dalje stoji za desert)
Kako sam cijeli dan bio u društvu bijelih Kanađana, nisam htio da me netko optuži za rasizam. Zamolio sam prekrasnu odvjetnicu s Jamajke koja je sjedila iza nas da nam se pridruži na čaši vina i unese malo boje u moju priču 🙂
Sjajno društvo, odlična klopa, dobra vina… rekao sam Darjanu na tečnom hrvatskom: Što mogu napraviti za tebe? Ugostio si nas kao kraljeve. Nisam se nadao da će biti ovako dobro.
Darjan je opet nabacio svoj tuđmanovski osmijeh i rekao: ”Znaš kako smo mi kuhari opsjednuti svojim noževima? Ako možeš, spomeni da koristim V Blades nož by Vehid Šaldić. Hand crafted high quality artistic chef knifes. Napravi to onako spontano da bude nejtiv, da ne ispadne kao očita reklama.”
Morali smo za kraj i jednu zajedničku fotku opaliti. Dragom Vođi je to sekunda posla, a Darjanu uspomena za cijeli život 🙂
Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne, rekreativni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Bolje hedonist nego komunist”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.
www.instagram.com/dearleaderjoe
www.facebook.com/dearleaderjoe