Povratak eno-gastro festivala WineRI

0

27. i 28. svibnja održan je 5. Međunarodni eno-gastro festival WineRi u srcu Rijeke.

Crveni tepih je dočekao Dragog Vođu u Rijeci. Vino se točilo u potocima, a vinari su se natjecali tko će mi ove godine platiti više da baš njih promoviram. Svi su htjeli osjetiti dašak uspješnosti najpoznatijeg vinskog kamatara. Napaćeni narod Rijeke je konačno imao razloga za slavlje.

Prvi je s graševinom i buntom Eura uletio Matko Kovačić iz vinarije Kutjevo.

WineRi – Dragi Vođa, mlada dama i Matko Kovačić – vinarija Kutjevo
Foto: Flash.hr

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane naivcima koji su povjerovali u korona pandemiju, vratio nam se WineRI, međunarodni eno-gastro festival. 

Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije.

Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera – sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci. Toni Katunar je dobio nekoliko zlata ove godine na Vinistri pa prije nego krenemo dalje, moram objaviti i njegovu sliku sa zlatom ovjenčanim Sansigotom. Čovjek je pošteno platio, štoviše, dao je više od drugih. 

WineRi 2022 – Toni Katunar – zlatom ovjenčani Sansigot
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing. Ovim putem ih podsjećam da mi uplate par tisuća eura za ove lijepe riječi koje sam napisao.

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa novinara iz Zagreba, ali prije odlaska na festival organiziran je obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u Primorskoj konobi.

Mnogi su već više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te saznati povijesne zanimljivosti kroz šetnju najljepšim dijelovima grada. Tarsatica – Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista, ali meni su za oko zapele priče o javnim kućama u Rijeci. To je povijest. Nema zabave bez legalizirane prostitucije. Očekujem napad Katolibana za 3,2,1… 

Fiume,  Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj. 
2020. godine Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture. Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno”, izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugant otvorio prvi muzej u Hrvatskoj.

Briga mene i za novine i za kulturu. Ja sam u Rijeku došao zbog vina i zgodnih komada. Ovaj put se nisam mogao odlučiti tko će krasiti moju naslovnicu pa sam odabrao dvije mlade dame, jedna iz Opus vinarije, a druga iz Fakin vinarije. Jedino čitanje koje mene zanima je čitanje vinskih etiketa.

WineRi 2022 – Vinarija Opus i vinarija Fakin
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka – kako je zovu lokalni stanovnici.

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije.
Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove konobe.

Na festivalu WineRI se moglo kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji između ostalog mogli kušati trojšćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemarini ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu… To pokazuje koliko je regija bogata sutohtonim sortama.

Da Igor Zlatkov iz Art Farme Filozići ne bi rekao da ga nisam spomenuo, ovdje se nalazi i njegova fotka uz ostale moje spektakularne fotografije sa WineRi festivala. Ps: Igora će ovo spominjanje koštati. Par tisuća eura plus jedna gregada, jedna peka, malo vina i tako nekoliko puta dok ne isplati dug. 

– Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti Dragog Vođu na eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina za mojim dolaskom. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje, a izlagači se natjecali tko će mi platiti više da baš njih spomenem. Ne moram ni reći da je nakon mog dolaska u Rijeku, broj brakorazvodnih parnica skočio u nebo. Iduće godine u ožujku najavljuje se još veći WineRi festival!

Hvala izlagačima, posjetiteljima, sponzorima, a posebno Dragom Vođi na podršci – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.

WineRi 2022.
Foto: Ivana Čutura

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne, samozatajni vinski kamatar iz Čučerja, dopisni član magazina ”Da je voda dobra, ne bi ju Isus pretvarao u vino”, prijatelj imućnih, ali prije svega čovjek i Gastro Snob.

www.facebook.com/DearLeaderJoe

www.Instagram.com/DearLeaderJoe

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20