7. Vinart Grand Tasting prošao je u znaku najpoznatijeg čučerskog sommeliera

0

Već se sedmu godinu zaredom pokazuje da je koncept pozivnog vinskog festivala upravo ono što je nedostajalo bujajućoj vinskoj sceni, ali budimo realni: Nisu se ljudi okupili u Laubi radi vina, već radi Dragog Vođe. Iako sam položio tek prvi stupanj za sommeliera u Hrvatskom sommelier klubu, svi su komentirali kako sam baš ja najbolji sommelier na svijetu i kako bi se svi trebali ugledati na mene. S divljenjem su me gledali kad sam oštrim nosom uočavao nedostatak sumpora u pojedinim vinima koja sad neću iz pristojnosti imenovati.

Prva mi je prišla Mia Markač i zalijepila se za mene k’o HDZ na proračun. Kako i ne bi. Pogledajte taj samozatajni osmijeh, a opet tako kamatarski neodoljiv. Pravi čučerski Fakin pije pravu Fakin malvaziju. Očekujem izdašnu uplatu za ovakvu promociju 🙂

Vinart 2022 – Mia Markač i Dragi Vođa
Foto: Flash.hr

Nakon četiri uvodna dana i 24 rasprodane vinske radionice, uslijedilo je veliko finale manifestacije Vinart Grand Tasting – dva dana druženja, kušanja, prokušanih i dobro poznatih etiketa i ponekog iznenađenja o kojem se još mjesecima poslije priča. Zapravo jedino o čemu se priča je Krešo Ivančić i zgodni komadi koji su ga oblijetali ne bi li kušali koju kap Griffina. Ljubomora je bila prisutna u očima drugih vinara, ali to nije skinulo osmijeh sa lica kralju pjenušaca iz daleke, ali prijateljske Pleševice.

Vinart 2022 – Petra Vranković, Krešo Ivančić, Mia Markač
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Sommelier Josip Orišković iz vinarije Dvorac Belaj mi je prišao i rekao: ”Ako mi otkriješ tajnu zašto sve žene skaču samo po tebi i Kreši Ivančiću, dat’ ću ti VIP pozivnicu za večerašnju večeru i degustaciju vina koju Dvorac Belaj organizira u restoranu Vodnjanka. Imaš i 25% od svih mojih sommelierskih primanja.”

Kosa mi narasla ako lažem. Baš je tako rekao od riječi do riječi. Ne mogu sad javno podijeliti sa svima vama što sam mu rekao, ali ova slika dokazuje da je moj savjet upalio. Sommelierka Ines Matešković i njezina kolegica Marija Randić bacile su se na Josipa k’o seljak na poticaje.

Vinart 2022 – Ines Matešković, Josip Orišković (Dvorac Belaj), Marija Randić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Uz red vrhunskih radionica prije samog festivala i uz ‘’velikog brata’’, Vinart Grand Tasting (Lauba 04. I 05.03.) Vinart ekipa organizirala je ove godine eksluzivno kušanje Vinart Petit Tasting (03.03.) – kušanje arhivskih vina neprocijenjive vrijednosti, proslavljenih remek djela hrvatskih vinara, starih od 9 do 15 godina te vina kolekcionarske vrijednosti, starosti od 3 do 7 godina. Rekli bi stari Latini ”In Vino Veritas” ili u prijevodu: ”Ako nije arhivsko, ne pijem!”

Javio mi se i Matteo Poletti i rekao: ”Daj nađi neke statiste pa opali fotku kako svi piju moju Rossellu. Ako to objaviš, sredit ću ti villu u Istri, prvi red do mora. Znaš da smo mi vinari iz Istre imućni.”

Vinart 2022 – Marija Randić, Matteo Poletti, Giuliano i Vedrana Dodig, Ines Matešković
Vinart 2022 – Lucija Šember
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Mateo je pokrenuo Istra Wars. Iz prikrajka su sve to gledala braća Sinkovići iz San Mauro vinarije i rekli: ”Ma spomeni naš momjanski muškat. Kakva villa prvi red do mora. Idi molim te. Reći ćemo ti gdje nam je nalazište tartufa.”

Vinart 2022 – Braća Sinković – San Mauro vinarija
Foto: @DearLeaderJoe – Flash.hr

”Ma kakvi Sinkovići, kakav Poletti? Nitko nema para kao obitelj Benvenuti” – skromno je rekao Albert Benvenuti i lijepo me zamolio da uz izdašnu financijsku naknadu spomenem da su baš njihova vina najbolja.

Svemu može posvjedočiti Karmen Barbić koja je na svoje oči vidjela kako Albert vadi novčanice eura i skida sa ruke zlatni sat.  

Vinart 2022 – Albert Benvenuti i Karmen Barbić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

”Ne slušaj njih. To su sve Lidlići za Tomaz vinariju. Bit ćeš gradonačelnik Motovuna ako napišeš da imamo najbolju malvaziju, al’ to nek ostane među nama. Nemoj da se pročuje.” – rekao je mladi Antonio Tomaz, a svemu je svjedočila i Melani Tomaz koja ga je u jednom trenutku udarila laktom i suptilno dala do znanja da ne bude škrt i da ponudi još nešto.

Vinart 2022 – Antonio i Melani Tomaz
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Smiješio se i Toni Katunar s čašom Kurykte Reserve u novom Fidelio odijelu. Rekao je da će mi platiti više od svih vinara zajedno ako spomenem da su njegova vina dobila 5 zlatnih medalja na prošlogodišnjoj Vinistri. Još čekam uplatu na račun pa da i ja nabacim isti smiješak.

Vinart 2022 – Toni Katunar Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Sve su to iz prikrajka promatrala dva skromna vinara s Pelješca i Korčule. Mato Violić Matuško i Ivan Batistić Zure. Mato je rekao: ”Samo da ne dođe k’ nama. Neki dan sam promijenio felge na Maseratiju. Suh sam k’o bakalar.” Zure je nadodao: ”Meni pričaš? Uzeo sam onu parcelu uz more, niti 10000 hektara. Nemam ni lipe.” Hladan znoj ih je oblio kad sam prišao. Kao da sam čuo stihove: ”Škrta zemlja čuva svoje blago…”. Rekoh im: ”Ne brinite ništa. Neću otočanima uzimati pare. Nisam Kult plave kamenice.” Moje riječi bile su simfonija za njihove napaćene uši. Takav osmijeh nije imala ni Mona Lisa. Zure je odmah otvorio svoj hrskavi pjenušac, a strusili smo i bocu GRKA. 

Vinart 2022 – Mato Violić Matuško i Ivan Batistić Zure
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

”Ja imam novaca, ja sam pun k’0 brod!”, vikao je Ivan Delić iz Korta Katarine. Naravno da sam ga saslušao. Nisu svi sa Pelješca siromašni. Uskoro opširnija priča o Korta Katarini. Zaslužili su.

Vinart 2022 –
Petar Delić – Korta Katarina
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Ovogodišnji sajam obilježio je nikad veći broj posjetitelja iz struke, a organizator je doveo i grupu inozemnih novinara kako bi se upoznali s najboljim hrvatskim vinima, ali i sa mnom. Među njima je bila i najpoznatija novinarka britanskog magazina Decanter, Caroline Gilby. Rekla mi je da se kraljica žalila da fotkam samo zgodne cure, a zanemarujem vina. Rekao sam joj da to nije istina i da je kraljica vjerojatno otišla na kvasinu. Ima halucinacije. Neće mene dementna starica učiti poslu. Uvjerite se sami.

Lijepo sam zamolio Luciju Šember da digne bocu Pavel pjenušca u zrak kako bi svi vidjeli da svoj posao obavljam savjesno i profesionalno. Nisam ja kriv što je Lucija lijepa.

Vinart 2022 – Lucija Šember
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Ubio sam se prvi dan kao Mladen Grdović, ali to me nije spriječilo da se pojavim i drugi dan. U ovom poslu bitna je profesionalnost. Citirat ću kolegu Mladena: ”Ja ne pijem, ja degustiram.”

Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne
Foto: Marija Randić, Flash.hr

Kako se Vinart bližio kraju, sve je bilo više napada na mene kako samo fotkam žene i kako moj portal nije gay frendly. Vi stvarno mislite da je lako naći dva tipa koja će pozirati u LGBT pozi? Morao sam improvizirati. Zamolio sam Matka i Mislava da se približe jedan drugom kako bi ispromovirao vinariju Kutjevo. Za ovo ih moram nagraditi besplatnom promocijom. Ako piješ graševinu, pij Kutjevo De Gotho.

Vinart 2022 –
Matko Kovačić i Časlav Matijević – vinarija Kutjevo
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

U jednom trenutku sam čak fotkao i pravu, pravcatu crnkinju aka LIV. Black wine lovers matter 🙂

Vinart 2022 – Crna Liv i njezina bijela polovica
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Degustirao sam i Barun pjenušce, vina Iločkih podruma, sjajna vina iz Erdevik vinarije iz Srbije, Domaine Koquelicot i brojna druga vina, a ako sam nekog zaboravio spomenuti, to je zato što taj netko nije platio ili zato što su drugi platili više od njega. 

Vinart 2022 – Mara Špoljar Barundić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Vinart 2022 – Ivan Mihajlović – Erdevik vinarija
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Za sve ostale tu je fotogalerija VINART 2022. 

 

PS: Sedmo izdanje manifestacije okupilo je i kvalitetne i snažne brendove kompatibilne s vinom, kao što su Međimursko pile, President sirevi i Roto dinamic s premium čajevima. Ključni partner dobrim vinima i velika podrška sajmu Vinart Grand Tasting bila je ponovo Romerquelle mineralna voda čiji su se predstavnici pobrinuli da osjetila profesionalnih i privatnih posjetitelja ostanu hidrirana i spremna za isprobavanje najboljih vina Hrvatske. Ukupno je izlagalo 120 vinarija iz Hrvatske I 20 vinarija iz inozemstva.

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne – samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”S vjerom u Krista protiv vina bez sumpora i komunista”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob. 

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20