Ljekovita svojstva dalmatinske kuhinje

0

Ljekovita svojstva dalmatinske kuhinje

Često možemo čuti o ljekovitim svojstvima dalmatinske kuhinje i njenoj dobrobiti za zdravlje. Njenim prednostima za organizam svjedoči veliki broj aromatičnih i ljekovitih biljaka koje rastu u Dalmaciji, podneblju okupanim rekordnim brojem sunčanih dana u godini. 

Osim ljekovitih biljaka, ova svjetski poznata kuhinja se temelji i na ekstra djevičanskom maslinovom ulju, svježoj ribi, organskom mesu i domaćem povrću te zbog toga udovoljava svim preporukama nutricionista i savjetima o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Pravu esenciju ljekovite dalmatinske kuhinje smo pronašli u jedinstvenim Dalmat Food paketima.

Temelj dalmatinske kuhinje – maslinovo ulje

Jedan od najvažnijih temelja dalmatinske kuhinje je ekstra djevičansko maslinovo ulje domaće proizvodnje. Ovo ulje obiluje dobrim masnoćama od kojih je najvažnija oleinska kiselina te je zbog nje ovo ulje jedna od najzdravijih masnoća. 

Također, ovo dalmatinsko blago bogato je i vitaminom E, beta karotenom te fitosterolima koji su odgovorni za apsorpciju kolesterola u krvi. Kulinarska upotreba ovog ulja vrlo je svestrana i proteže se na skoro sva jela, pa čak i na deserte.

Kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje lako može upotpuniti okus jelu i nutritivno ga obogatiti. Upravo zato trebate birati kvalitetno ulje domaće proizvodnje i provjerenih proizvođača. 

Takvo ulje lokalnog proizvođača možete pronaći u Dalmat Food webshopu zajedno s ostalim unikatnim proizvodima lokalne proizvodnje.

Najpoznatiji dalmatinski začini

U ovoj svjetski poznatoj kuhinji začini se koriste kako bi poboljšali okus, ali i da bi dali ljekovita svojstva obrocima. 

Peršin

Najpoznatiji dalmatinski začin je peršin, koji upotpunjuje skoro svako jelo ovog područja. Peršin se od davnina smatra eliksirom vitalnosti i jedan je od poznatijih biljaka koje sadrže bogatstvo vitamina A, C i K te brojnih minerala. 

Ova aromatična biljka je također bogata antioksidansima – beta-karotenom, apigeninom, likopenom i alfa-karotenom. 

Ružmarin

Ružmarin ima aromatičan miris, intenzivan okus te brojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje zbog bogatstva antioksidansa koje sadrži. Ova zimzelena mediteranska biljka ublažava probavne tegobe i bolove, glavobolju te upušta mišiće. 

Također, može biti i saveznik u borbi protiv stresa jer smanjuje razinu kortizola – hormona koji se luči kad smo pod stresom. 

Majčina dušica

Uz peršin i ružmarin, jedna od najljekovitijih biljki koje se koriste u dalmatinskoj kuhinji je majčina dušica. Ova aromatična biljka ne sadrži niti jedan štetan sastojak i to je čini osnovom začina dalmatinske kuhinje. 

Ova samonikla biljka obogaćuje mnoga jela i daje im poseban okus i miris, dok istovremeno djeluje blagotvorno na cijeli organizam a posebno na probavni sustav. 

Zaključno

Veliki broj namirnica koje se koriste u dalmatinskoj kuhinji ima ljekovita svojstva i trebali biste ih uključiti u svakodnevnu prehranu, a vaše tijelo će vam uzvratiti zdravljem i vitalnošću

Lokalno ekstra djevičansko ulje, ljekovite začine i sve gušte Dalmacije možete pronaći u Dalmat Food paketima klikom, primjerice u Paketu Dalmacija klikom na ovaj link

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20