Hrvatski Sommelier Klub – Isplati li se upisati tečaj za sommeliera i kako to sve izgleda?

0

Upalila se crvena žarulja u centralnom komitetu sommeliera Hrvatske. Ivan Jug nije spavao danima.

”Dragi Vođa je upisao tečaj za sommeliera u Hrvatskom sommelier klubu! Pa koj’ je njemu K…? Pun je k’o brod. Stalno ga časte po restoranima, pije najbolja vina i još ga plaćaju za to. Neki dan se šepurio s novim Rolexom na Instagramu, nosi najbolja Fidelio odijela po mjeri… Ima sve, ali nije mu dosta. On želi još, on želi naš kruh! Taman kad sam postao netko i nešto, on mi uskače u posao. Što je sljedeće? To mi je hvala što sam u ponudu Noela uvrstio koktel Dragi Vođa? Zašto baš sommelier? PORKE?” – Transkript iz dnevnika Ivana Juga.

Noel – Dragi Vođa koktel
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Dvije osobe su obilježile moj život. Jedna je Josip Broz Tito, a druga je Anthony Bourdain. Gledao sam ”No Reservations” i pitao se: Što ja moram napraviti da živim tako, da okolo putujem, pijem, jedem i još da me plaćaju za to? Nisam mogao vjerovati da netko ima tako dobar posao. Probudio se u meni čučerski jal. Zašto on živi tako, a ne ja?

Vratimo se sad na Tita. Čovjek je umro 1980 kako bi napravio mjesta za mene. Naime, te godine sam i ja rođen iako izgledam kao da sam se rodio ’91. Možda ovo zvuči bolesno, ali ja sam bolesna osoba: Izgleda da je i Anthony Bourdain napustio ovaj svijet kako bi napravio mjesta za mene na Gastro sceni. Ne vidim niti jedan drugi razlog zašto bi si taj dobar čovjek oduzeo život.

Da njegovo samoubojstvo ne bude uzaludno, odlučio sam otvoriti portal Flash.hr i popuniti prazninu na svjetskoj gastro sceni. Rodio se Gastro Snob – Dragi Vođa. Počeo sam putovati, pisati o hotelima, restoranima, hrani, vinu…, fotkati za Canon, Michelin Guide i u jednom trenutku se moj san pretvorio u stvarnost. Postao sam profinjen. Više nisam nalazio utjehu u suncokretovom ulju, samo ekstra djevičansko maslinovo je dolazilo u obzir. Parizer je zamijenio pršut, a Ribara, gemište, bambuse i Bakarsku vodicu, zamijenili su Matuško, Ivančić, Šember, Benvenuti, Zure, Katunar itd.

Dragi Vođa u Korta Katarini

Bio sam zadovoljan da znam razlikovati dobro od lošeg, ali nisam znao nikad objasniti zašto je nešto bolje, što ja to osjećam u vinu, koje su to boje, mirisi, arome i zašto baš to vino ide uz to jelo. Mogao bih ja i dalje raditi ovako i ništa mi se u životu ne bi promijenilo, ali želim to znati zbog sebe. Želim biti bolja osoba, profesionalniji u onom što radim. Kad mi blagajnica Renata pokloni bocu lošeg vina, da ju mogu popljuvati na stručan način, školski, argumentirano, a ne seljački: ”Jebalo te ovo vino. Gdje si kupila taj kiseliš?”

Saznao sam za Hrvatski sommelier klub i vidio da imaju tečaj za sommeliera. Prijavio sam se na prvi stupanj, a ovako je to izgledalo:  

Prvi tjedan smo zbog kretenskih korona mjera imali online predavanja, a drugi tjedan su predavanja bila uživo u Westin hotelu. Među polaznicima su bili ljudi iz struke: vlasnici restorana, konobari, ali i brojni drugi koji nemaju veze s ugostiteljstvom. Koliko god mislite da znate, shvatite da uvijek postoji nešto što niste znali, a u to su nas uvjerili vrhunski i stvarno zanimljivi predavači: sommelier: Emil Perdec, Marijo Meštrović, Darko Lugarić, Ines Matešković, Krešimir Mikinac i barista Domagoj Trusić (Sommelier je za vino ono što je barista za kavu, ono što je HDZ za mito i korupciju)

Online predavanja: SOMMELIER – OBILJEŽJA ZANIMANJA, VINOGRADARSTVO, ENOLOGIJA, PJENUŠCI I SPECIJALNA VINA, PIVO, VODA, ČAJ I KAVA, DESTILATI I CIGARE, UVOD U TEHNIKU DEGUSTACIJE VINA

Predavanja uživo: POSTUPAK PREDSTAVLJANJA I POSLUŽIVANJA VINA U UGOSTITELJSTVU, TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM VIDA, TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM MIRISA, TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM OKUSA, STRUČNI POSJET VINSKOM PODRUMU, ENOGASTRONOMIJA

Osim degustacije sjajnih vina, piva i destilata na predavanjima i njihove analize, najbolji dio tečaja je bila terenska nastava. Posjetili smo Krešimira Ivančića na Pleševici i uživali u njegovim Griffin pjenušcima, ali i ostalim vinima vinarije Ivančić. Ja sam već nakon drugog tjedna predavanja osjetio da imam neka znanja i da mi je dužnost našem mladom vinaru dati pokoji savjet kako bi bio još bolji u onom što radi. Rekoh mu: ”Ne štedi na sumporu i slobodno razrijedi za veću zaradu 🙂

Krešimir Ivančić i Dragi Vođa
Foto: Mario Meštrović, Flash.hr

Dok sam se ja davio u domaćim delicijama koje su nas dočekale na stolu, Krešo je pričao o svojim vinima. Baš je otvorio butelju Chardonnay Sur Lie. Čuli ste za Sur Lie kao i za Madagaskar. Nisam ni ja obraćao pažnju i na kraju mi se to obilo o ćelavu glavu. Jedno od pitanja na ispitu je bilo: Što je to Sur Lie? Naravno da nisam znao odgovoriti, a odgovor je bio: (fr. na talogu, čit. sur li) je postupak što se primjenjuje u tijeku vinifikacije i bijelih i crnih vina tako da se vino ostavlja na manjoj količini mladog i zdravog vinskog taloga, te s početka i nekoliko puta u tijeku dana, a kasnije sve rjeđe miješa, s ciljem da se vino obogati s plemenitim mirisnim sastavinama.

Vinarija Ivančić – Griffin
Klopa za ekipu Hrvatskog sommelier kluba
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

U sklopu tečaja smo dobili i knjigu ”PRIRUČNIK ZA SOMMELIERE”. Rekli su nam da imamo dva tjedna do ispita i da moramo naučiti sve do 164 stranice. Teško se bilo vratiti u školske klupe nakon faksa. Zaboravio sam kako se uči. Brati mi je rekao: ”Što nisi otišao u Bosnu po diplomu?”

Westin – Hrvatski sommelier klub – ispit
Foto: Mario Meštrović, Flash.hr

Ispit se sa sastojao od pismenog dijela (50 pitanja) i usmenog dijela koji se sastojao od posluživanja vina i analize vina. Potrebno je proći pismeni ispit (66% je za prolaz) da bi se pristupilo usmenom (66% je za prolaz). Ako se prođe pismeni, a padne usmeni, moguće je opet izići na usmeni drugi put ili u nekom drugom gradu koji ima ispit tjedan dana kasnije jer su se tečajevi/ispiti organizirali u Zagrebu, Splitu, Rovinju, Dubrovniku i Opatiji.

Hrvatski sommelier klub – Priručnik za sommeliere
Foto: Flash.hr

Iako sam se istinski primio knjige samo zadnja tri dana jer sam stalno bio na putu i nisam stigao učiti koliko sam trebao, nekako sam na kraju prošao i pismeni i usmeni ispit. Uzeo sam telefon u ruke i počeo zvati sve redom: ”Ja sam sommelier, Ja sam sommelier… Zovite me Jole Dioniz – Čučerski Bog vina. Prišao mi je jedan od predavača, točnije Mario Meštrović i rekao: ”Čestitam, ali nisi još sommelier. Tek si prvi stupanj položio. Postoje još dva stupnja. Morat ćeš na drugi i treći tečaj.”

Rekao sam mu: ”Nikad netko iz Čučerja nije položio ovakav ispit. Ovo je ravno slijetanju na Mjesec za žitelje Majke svih vukojebina. U očima napaćenog naroda Čučerja ja sam sommelier.”

Malo je reč’ da su me ljubitelji vina u Čučerju dočekali kao Tuđman Papu. 

Najkvalitetnije čučersko crno vino
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Čestitao mi je i brat s porukom: ”Sad konačno znaš da u vino ide mineralna”

Kad se sve zbroji na kraju, bilo je jako zabavno. Upoznao sam sjajne ljude i naučio puno, ali što je najbitnije, shvatio sam koliko još trebam učiti i koliko malo znam.

Ovo bi normalna osoba napisala, ali ja sam sve samo ne normalan. Ja ću reć’: ”Strepite vinari, strepite. Sad mogu otkriti sve vaše mane. Nećete meni više podvaljivati bižuteriju u boci. Zovite me gospodin Sommelier ili Vaša Sommelierska visosti. 

PS: Bilo da znate nešto o vinima ili ste vinska djevica, preporučam svima da upišete tečaj za sommeliera. Vrhunsko iskustvo za samo 3400,00 kn plus PDV. Više na www.sommelier.hr

PSS: Ivan Jug mi duguje ručak jer sam spomenuo NOEL!

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne – samozatajni bacač uroka iz Čučerja, jedan od najboljih ako ne i najbolji sommelier na svijetu, dopisni član magazina ”S vjerom u Krista protiv jeftinog vina i komunista”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob. 

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe