Bosch Hrvatska: nZEB gradnjom značajno se štiti okoliš, štedi energija i povećava kvaliteta življenja

0

Bosch Hrvatska: nZEB gradnjom, odnosno gradnjom zgrada gotovo nulte energije značajno se štiti okoliš, štedi energija i povećava kvaliteta življenja

Kao zlatni partner, želimo dodatno osvijestiti javnost o važnosti izgradnje javnih i stambenih zgrada po ekološkom principu jer to nije budućnost, to je naša sadašnjost, poručili su iz Boscha.

Zagreb – Energetska učinkovitost zgrada, kako javne namjene, tako i stambene, tema je o kojoj se sve više priča u javnosti, a upravo to postala je značajna stavka i u konkurentnosti na tržištu. Europski projekt nZEB Roadshow kojeg provodi Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu usmjeren je upravo na razmjenu znanja i iskustva u izgradnji zgrada gotovo nulte energije (nZEB – nearly zero energy building) te promociju takvog standarda gradnje. Riječ je o zgradama visokih energetskih svojstava koje koriste vrlo nisku količinu energije dobivene iz obnovljivih izvora uključujući i onu koja se proizvodi na samoj zgradi ili u blizini. Takve zgrade pružaju korisnicima vrlo visoku razinu ugodnosti boravka i zdravu unutarnju klimu.

Tvrtka Bosch poznata je po tome da prednjači u novim tehnologijama i uvijek ide u korak s vremenom, svoje poslovanje temelji na proizvodima koji su usmjereni upravo na energetsku učinkovitost te su se iz tog razloga odlučili uključiti kao zlatni partner ovog projekta. Glavna okosnica Roadshowa je projektiranje i izgradnja mobilne nZEB kuće imena MUZA (Mobilna, Učinkovita, Zdrava, Arhitektura) koja će služiti kao informativni i pokazni centar za podizanje svijesti o ovom ekološki osviještenom obliku gradnje. Izgrađena je poštujući nZEB principe gradnje i jednostavna je za transport.

Bosch Hrvatska

Prilikom izgradnje korišteni su i Bosch proizvodi iz dva odjela i to Toplinske tehnike i Sigurnosnih sistema. Riječ je o dizalici topline zrak/voda koja koristi obnovljivi izvor topline, energetski je učinkovita i koristi reverzibilnu tehniku te rekuperator zraka za kontroliranu ventilaciju kuće. Iz odjela Sigurnosnih sistema u kuću MUZA ugrađen je čitav sigurnosni sustav koji uključuje niz protuprovalnih kamera, sigurnosnih alarma koji štite od provala, ali i drugih nepogoda, primjerice požara te aplikacija za daljinsko upravljanje i praćenje sustava. Voditelji odjela Mario Širić i Danijel Jerković objasnili su kako su ovi proizvodi u potpunosti u skladu s nZEB principom izgradnje i zato idealni za korištene u MUZA demo kućici.

Bosch Hrvatska

Direktorica Bosch Hrvatska, Mirsada Kudrić, poručila je kako su do sada sudjelovali kao partner ili sponzor u više od deset sličnih projekata iz područja energetske učinkovitosti, a istovremeno su redoviti sudionici konferencija i skupova na ovu temu jer žele biti ukorak s vremenom.

– Novi kriteriji postavljeni su i od strane Europske unije koja želi do 2050. postići neutralnu Europu, a nZEB izgradnja uvelike će doprinijeti tom cilju očuvanja okoliša. Ovakvi ekološki oblici izgradnje objekata nisu samo budućnost, to je naša sadašnjost. Upravo zato Bosch već dugi niz godina radi na razvoju proizvoda koji su usmjereni na uštedu energije što rezultira manjom potrošnjom, a time i nižim troškovima za korisnika i manje štetnih emisija. Osim kod naših proizvoda, vodimo računa i da, među ostalim, poboljšamo i energetsku učinkovitost svojih postrojenja i zgrada, kao i radnih procesa, a početkom prošle godine postali smo prva industrijska kompanija koja je klimatski neutralna na svih 400 lokacija diljem svijeta, rekla je Kudrić.

MUZA je ogledni primjerak prave kuće građene po nZEB principu te nudi stvarno iskustvo ovakve vrste izgradnje jer je opremljena svim potrebnim tehnologijama za pružanje cjelovitih informacija o svim procesima važnim za izgradnju zgrada u smislu udobnosti, parametara kvalitete unutarnjeg zraka i potrošnje energije.

Svi zainteresirani tako u realnom vremenu mogu vidjeti sve rezultate mjerenja, primjerice potrošnje energije, na monitorima, a kućica ima kvalitetno izoliranu i zrakonepropusnu vanjsku ovojnicu, sve tehničke sustave koji osiguravaju visoku razinu kvalitete unutarnjeg okoliša, sustave OIE itd.

Bit će korištena za edukaciju svih javnosti – od one stručne pa sve do onih najmlađih u osnovnim i srednjim školama. Kućica je ovih dana uspješno transportirana i izložena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a kada to dopuste epidemiološki uvjeti krenut će i u obilazak po gradovima, ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim zemljama uključenim u projekt.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20