Može li kvalitetna kuhinja biti jeftina?

0

Pri opremanju vlastitog doma cjenovno najznačajniju stavku predstavlja kuhinja. Barem je tako bilo dosada. Riječ je o dijelu stana koju ćete rijetko preuređivati ili mijenjati, možda tek s vremena na vrijeme osvježiti nekim novim detaljem. Stoga je pri odabiru kuhinjskog namještaja kvaliteta na prvom mjestu, a ista često znači i visoku cijenu.

Međutim, Tilen Ledić, vlasnik internetske trgovine namještajem “Opremisidom” i bloga o uređenju interijera “Tilen Space” uvjerio nas je da kvalitetnu kuhinju možemo kupiti za manje novca. Pritom pažnju prije svega treba obratiti na tehničke karakteristike o kojima ovisi kvaliteta izrade i životni vijek kuhinjskih elemenata. A kao pozitivan primjer brige o cijeni i kvaliteti navodi srpskog proizvođača kuhinja “Jela

Što čini razliku u cijeni između jeftine i skupe kuhinje?

Osnovna razlika je u vrsti materijala od kojeg su elementi izrađeni. Jeftinije kuhinje imaju fronte elemenata izrađene od iverice, dok se kod skupljih izvedbi koristi medijapan. Medijapan je materijal gotovo u potpunosti otporan na vlagu i masnoću, a moguće ga je tretirati na isti način kao i masivno drvo. Njegova dodatna prednost jest mogućnost raznovrsnog oblikovanja – od široke palete nijansi kod lakiranja do tzv. “frezanja”, odnosno površinskog profiliranja.

Većina modela kuhinja “Jela”, osim dva najjeftinija, izrađena je od medijapana. Jedan od takvih je model “Tara” čiji je dizajn nemoguće postići u klasičnoj iverici.

model Tara

Opremisidom – Kuhinja Tara

S druge strane, većina korpusa kuhinjskih elemenata izrađuje se od iverice. No, i ovdje je važno odakle iverica dolazi i kolika joj je gustoća. Primjerice iverica renomiranog proizvođača Egger poznata je po svojoj iznimnoj kvaliteti te bi pri odabiru kuhinje svakako trebali provjeriti čije materijale proizvođač koristi.

Idući element koji nosi cjenovnu, ali i razliku u kvaliteti su vodilice i okovi. Najjednostavnija je usporedba vodilica za ladice koje mogu biti u “Metabox” ili “Tandembox” izvedbi. Ove potonje primjerice omogućavaju otvaranje ladice u njenoj punoj dubini. Cijenu kuhinje poskupljuje i tzv. “soft close” sustav zatvaranja vrata i ladica koji omogućuje njihovo polagano i tiho zatvaranje. “Jela” kuhinje opremljene su okovima renomiranog proizvođača Hettich.

model Lira

Opremisidom – Kuhinja Lira

Što kvalitetnu kuhinju čini cjenovno pristupačnijom?

Kako bi se ostvarila ušteda kod jeftinijih kuhinja korištena su neka kompromisna rješenja kroz koja se i dalje zadržava visoka kvaliteta izvedbe. Tako primjerice dubina donjih elemenata ovdje iznosi 45 ili 50 cm, dok je standard 60 cm. Debljina radne ploče također je smanjena na 3 cm u odnosu na standardnih 4 cm.
Ulogu u cijeni igra i debljina dna ladice koja kod pristupačnijih kuhinja iznosi nekoliko milimetara, dok kuhinjski elementi višeg cjenovnog ranga imaju dna ladica debljine 16 mm i više. Podesive noge kod skupljih kuhinja izuzetno su praktičan detalj jer, osim što rješavaju problem potencijalno neravne podloge, pružaju i mogućnost prilagodbe visine donjih elemenata specifičnom korisniku. U cjenovno pristupačnijim izvedbama kuhinje nemaju podesive noge.

model Highline

Opremisidom – Kuhinja Highline

Kako kuhinju prilagoditi prostoru i korisniku?

Kako smo prethodno već spomenuli, prilagodljivost kuhinjskih elemenata konkretnom korisniku ima svoju cijenu. Skuplje izvedbe prilagođene su svakom kupcu prema njegovim željama i dimenzijama prostora kojim raspolaže, dok kod jeftinijih modela to nije moguće i često se može naručiti samo unaprijed definiran sklop elemenata.

Visokorenomirani proizvođača kuhinja nude široku lepezu različitih elemenata, od osnovnih do detalja za organizaciju posuđa i sl. te je dimenzije istih moguće prilagoditi u milimetar. Kod proizvođača nižeg cjenovnog ranga raznolikost elemenata i njihovih materijala i boja je nešto je manja, a prilagodbe kuhinjskih elemenata zadanom gabaritu rješavaju se primjerice rubnim blendama.

model Evergreen

Opremisidom – Kuhinja Evergreen

Može li kvalitetna kuhinja biti jeftina?

Kuhinje proizvođača “Jela” koje su na našem tržištu dostupne putem internetske trgovine “Opremisidom” dokazuju da može. Naime, sva gore navedena svojstva kvalitetnih kuhinja ovaj proizvođač donosi u svojim kuhinjama po iznimno pristupačnim cijenama. Nude izvrsnu vrijednost za novac, a povratne informacije kupaca su sjajne.

Tajna njihove niske cijene leži u proizvodnji u Srbiji gdje je radna snaga jeftinija negoli primjerice u Italiji, standardizaciji ponude, te orijeniranju na prodaju putem interneta. Kako bi kupcu olakšali izbor na svojim stranicama nude mnoštvo slika pojedinih elemenata, detaljne opise te videozapise koji će kupcu dodatno približiti kvalitetu predstavljenih kuhinja.

model Evia

Opremisidom – Kuhinja Evia

 

PR članak
Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20