Ratko Zjača najavljuje novi jazz album ”Light In The World”

0

Naš najpoznatiji jazz gitarist Ratko Zjača za Flash.hr portal predstavlja svoj novi album ”Light in the world” koji izlazi 15.5.

Ratko Zjača

”Light in the world je moj najnoviji autorski album sastavljen od 9 kompozicija koji je snimljem u talijanskom gradu Forli isto kao i prethodni album Life on Earth. Cijeli koncept moje nove grupe Nocturnal Four koja je grupa sa line up  gitara /saxophone/hammond orgulje i bubnjevi potiće iz moje rane mladosti gdje su upravo albumi u tom formatu bili izuzetno utjecajni na moje odrastanje kao glazbenika. Nakon mnogo godina sviranja, snimanja u raznim kombinacijama s mojim projektima gdje nisu bile zastupljene Hammond orgulje,  često  mi je  ta kombinacija bila u glavi.  Konačno sam prije 4 godine imao turneju sa Renato Chiccom na Hammondu, a prije toga sam snimao album s Bedettiem na saxophonu i shvatio da je to idealna konstalacija za moj budući projekt koji sam nazvao trilogija, a pitanje tko će biti bubnjar je bilo vrlo jednostavno, a odgovor je trojica jednih od mojih all time favorite bubnjara. Krenuo sam pisati glazbu za taj projekt i napisao 30 kompozicija za quartet Nocturnal Four u kojem će Chicco, Bedetti i ja biti stalni članovi, a svaki novi dio trilogije će biti drugi bubnjar. Nakon uspješnog prvog albuma Life on earth koji je snimljen sa fenomenalnim i jednim od najboljih bubnjara današnjice Antonio Sanchez, snimljen je drugi album Light in the world koji upravo izlazi ovih dana sa bubnjarskom legendom John Riley, jednim od najboljih američkih bubnjara, a lista sa kime je svirao bi bila prevelika da ju spominjem. Ono što je isto specifično za Riley je da je jedan od najvećih edukatora na svijetu.

Znao sam da imam 3 nevjerojatno iskusna glazbenika koji su potpuno otvoreni prema svim glazbenim formama i da ono što najviše cijenim kod glazbenika je da znaju šlusati i svirati ono što glazba traži od njih. Svako od njih ima svoj identitet u zvuku i pristupu glazbe tako da sam imao potpunu slobodu kod pisanja jer raditi s takvim glazbenicima je velika sloboda. Meni kao kompozitoru i instrumentalistu je isto kao i kada slušam glazbu kod kuće na dobrim zvučnicima ( čitaj ne Iphone i kompjuter jer mi je to audio katastrofa ) bitno da čujem glazbenu priču koja ima svoju autentičnost, kontraste i orginalnost. Svih devet kompoziciija su potpuno raznolike i svaka ima svoju glazbenu priču koja se uklapa organski iz jedne u drugu na svim harmonijskim, ritmičkim i linearnim segmentima, a ono što se čuje i što smo težili je nepredvidljivost koja nam daje posebnu kreativnu energiju i motivaciju za naše zajedničko sviranje i stvaranje.

Cijeli album je pisan u motivima koji se prepliću i stvaraju izazov za sviranje i slušanje i raznolike forme gdje smo htjeli izbjeći pretenciozni i konvencionalni pristup, otvoriti mogućnosti kolektivne improvizacije, ali uvijek u funkciji grupne dinamike. Ja sam želio kao klinac biti bubnjar, ali mi roditelji nisu bili oduševljeni s tom idejom tako da sam se odlučio za gitaru. Uvijek sam fasciniran bubnjarima i večina od njih su moji favorite glazbenici, a kada sviram volim da bubanjar ima slobodu i da reagira zajedno sa grupom cijelo vrijeme potpuno ravnopravno, a ne da samo drži ritam da bi ostali mogli korititi svoje instrumente za ego tripove, a veliki bubnjari to znaju i zato je velika sloboda kada sviraš s njima. Cijela glazbena gravitacija se vrti oko njih: sound, groove, dinamika i otvoreni vidici.

Na kraju kada sam davao ime ovom albumu, nisam znao da ćemo ovo socijalno izoliranje doživjeti sa Coronom i ime je idealno za ovo vrijeme jer ja gledam svijet ipak pozitivno i vidim svijetlo na kraju ovog momentalnog tamnog tunela kao Light in the world”