Jeste li dobili poticaje za plaće (15.5.)?

0

GP Puls 55: Kašnjenje poticaja za isplatu plaća

Prema ugovorima sklopljenim sa HZZom, firme koje su zatražile da im se pomogne u sklopu drugog seta mjera, i da dobiju od države poticaje za isplatu plaća svojim zaposlenicima, te poticaje trebaju dobiti najkasnije do 15. u mjesecu. Taj isti dan je i zakonski rok u kojem one moraju isplatiti plaće svojim zaposlenicima. S obzirom na mnoge prigovore da novci potrebni za travanjske plaće još nisu stigli, pitali smo naše članove: Jeste li dobili poticaje za plaće zaposlenicima ovaj mjesec? Pitanje je bilo postavljeno u petak 15.5. u 14:00. Ovo su njihovi odgovori:

Preko 63% još uvijek nije dobilo poticaje. Samo 25% ih je dobilo. Njih 6% je reklo da ih nije ni tražilo, a ukupno oko 3,5% su dobili ili samo jedan dio ili krivi iznos poticaja.

Jeste li dobili poticaje za plaće (15.5.)?
GP Puls 55: Kašnjenje poticaja za isplatu plaća

Treba napomenuti da su rezultati u prvim satima bilo još gori i da je samo oko 15% poduzetnika dobilo poticaje, ali se postotak popravio do kraja dana s obzirom da su očito mnoge uplate išle u zadnji tren. Iz ovih rezultata očito je da sam proces nije dobro organiziran i planiran, a posljedice svega snose poduzetnici i njihovi zaposlenici koji su i ovako pod ogromnim stresom i u neizvjesnosti. Treba reći i da je jasno da su se zaposlenici HZZ-a vjerojatno maksimalno potrudili i odradili ogroman dio posla, ali zbog loše isplaniranog projekta, nemoguće je kompenzirati sve propuste. Dobili smo dosta komentara da su članovi dobili informacije da će ostatak isplata ići do 20.5. tj. tek u narednom tjednu, i pitanja, a kako da se preživi bez novaca do tada? Također, još jedna informacija je da su iz poticaja (barem privremeno?) izbačeni direktori tj. vlasnici firmi i obrta. Pa je u nekim malim firmama samo jedna od dvije osobe dobila poticaj. A vlasnici firmi su ostali bez ikakvih prihoda. U ovakvoj situaciji neki mogu tražiti razumijevanje i strpljenje, ali nemojmo zaboraviti da su sve plaće u javnom sektoru bile isplaćene na vrijeme i u odgovarajućem iznosu. Ukoliko je državna blagajna već sad prazna, i koliko ćemo ovisiti o brzim zaduženjima, možemo za sada samo nagađati.