Dr.sc. Marina Pavković – Zašto Plenković i Milanović šute o Imunološkom zavodu!??

0

Dr.sc. Marina Pavković, napisala je javnu urgenciju premijeru i predsjedniku vezano uz Imunološki zavod. Prenosimo pismo u cijelosti.

”Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću  i poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, gospodine Milanoviću – zašto šutite o Imunološkom zavodu?

U doba kad je zaustavljen sav život u ovoj zemlji, u doba kad je struka ta koja u najvećem dijelu pronalazi i nudi rješenja u krizi za epidemiju, potres i opstanak poduzetništva, vi šutite o temi od strateškog značaja. Što vas sprječava da se oglasite o sadašnjosti i budućnosti Imunološkog zavoda? Što vas sprječava da uljudno i argumentirano odgovorite na uljudno i argumentirano pismo koje sam vam prije desetak dana uputila tražeći aktiviranje Imunološkog zavoda, javno podržana desetinama tisuća zainteresiranih građana i ostatkom svjesne Hrvatske koju to zanima. 

Poštovana gospodo, ne pristajem na vaše ignoriranje te teme. Ne pristajem na svjesno zapuštanje zavoda koji se već mogao uspješno boriti protiv COVID-a 19. Ni ja, kao ni vi, nisam zdravstvene struke. Obojica ste pravnici. Premijer Plenković je magistar pravnih znanosti. Ja sam ekonomistica i doktorica arhitekture. Dakle ne razlikuje nas znatno stupanj obrazovanja. Ono što nas razlikuje je poduzimanje. Ja poduzimam – vi ne poduzimate. Ja pitam i tražim – vi ne odgovarate.

Stoga na obojicu još jednom uljudno apeliram – izjasnite se vezano uz budućnost imunološkog zavoda. Ta nekad izuzetna ustanova danas životari. I premda je u zapuštenijem stanju no ikad – proizvodi podloge za testove za COVID 19 i omogućava neusporedivo veći broj testova od onog koji bi imali da to nije u stanju. Pa, da li je moguće da je to jedino što od Imunološkog zavoda očekujemo? Da li je moguće da je istina teorija zavjere u kojoj javnost politiku optužuje da javno dobro poput Imunološkog zavoda svjesno zapušta radi interesa konkurentnih farmaceutskih lobija?  Ili ćete dokazati da nije tako i poduzeti sve da ustanovu od strateškog značaja vratite na mjesto koje joj pripada – prvu crtu obrane narodnog zdravlja.

Poštovani premijeru i poštovani predsjedniče RH, lijepo vas molim – odgovorite – dužni ste nam to. I nama, zainteresiranoj javnosti i Imunološkom zavodu, koji je prije vas poznavao bolje i sretnije dane.”

Uz poštovanje i očekivanje,

Dr.sc. Marina Pavković, dipl.oec.