Vin Diesel najveća zvijezda Vinart Grand Tastinga 2020.

0

Do jučer su se svi bojali propuha i muslimana, a danas je kašalj najveća prijetnja čovječanstvu. Koronavirus je zavladao medijskim prostorom i u zadnji čas, prije nego su sve manifestacije otkazane, održano je peto izdanje Vinart Grand Tastinga u Laubi koje je ponovo okupilo najbolje vinarije iz Hrvatske i regije.

Mene nije bilo strah velikih okupljanja jer su me u KOSČ-u ”Kontraobavještajnoj službi Čučerje” naučili da je alkohol lijek za sve probleme u životu pa tako i za viruse. Naime, na Vinart nisam išao samo poslovno nego i na terapiju 🙂

Oprosti mi Bože što promoviram slovenski pjenušac. Vinarija Koper je imala i odličan muškat na sajmu. Možda imam Coronu. Nisam svjestan što pišem. Dosta je bilo promocije slovenskih vinara. Ovo je ravno veleizdaji.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Vina Koper – Capris
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Probah i rose pjenušac od Meneghettija. Neću vam opisivati teksturu i aromu. Da niste siromašni, izdvojili bi 150 kn i došli na Vinart pa bi se sami uvjerili kakav je pjenušac.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Menengheti
Foto: @DearLeaderJoe – Flash.hr

Ispričavam se Krešimiru Ivančiću što sam probao sve njegove pjenušce, a nisam slikao niti jedan jer sam neprofesionalan u svom poslu. Uvijek mogu objaviti neku staru fotku. Nitko neće skužiti.

Vinarija Ivančić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Trudio sam se piti brže i više od drugih ne bi li čim prije stekao imunitet. Ponio sam za svaki slučaj i nunčake sa sobom. Čim bi netko kihnuo ili uzeo maramicu u ruke, bacio bih se na njega kao Rajko Dujmić na svoju ženu. Svi su znali da u policiji moraju reći da su pali niz stepenice jer su previše popili.

Ovogodišnji sajam posjetila je i grupa od dvadeset inozemnih novinara iz SAD-a i svih krajeva Europe koje je organizator doveo kako bi širili Koronavirus. Hehe… Zajebavam se. Pozvali su ih kako bi se upoznali s Dragim Vođom koji im je rekao koja su hrvatska vina iz tetrapaka najbolja. Osjećam se kao Zdravko Mamić kad o sebi govorim u trećem licu 🙂

Pripadnice ljepšeg spola svih utjecajnijih vinarija, pozirale su mi ne bi li bile objavljene na najpopularnijem gastrovinskom portalu. Pričalo se na Vinartu: ”Ako nisu na Flash.hr-u, ne proizvodiš vino.”

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Laura Franković
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Benvenuti
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Benvenuti
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Nisam mogao objasniti prijatelju azijatu zašto ga se svi boje 🙂

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Valenta
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Svaki put na ovakvim manifestacijama naletim na čovjeka koji nema nimalo srama što je njegova nacija razapela Isusa. Imate pravo, riječ je o najpoznatijem Židovu u gradu, gospodinu Marinu Levaju (vlasnik Mojo bara). Iako ima zmiju u novčaniku, dobar je čovjek i dobar drug.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Marin Levaj i šefica sale u Mojo baru, Tina
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Pristojno sam ga upitao: ”Nisi više u cvijetu mladosti, a uvijek si u društvu zgodnih, mlađih dama. Kako to?” Ne kaže naš narod uzalud da slika govori tisuću riječi.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Marin Levaj
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Imao sam i ja svoje obožavateljice 🙂 Aparatić za zube powered by Esthetic Dental Center.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Marina Škender i Dragi Vođa Foto: Flash.hr

Peto izdanje manifestacije okupilo je i kvalitetne i snažne brendove proizvoda kompatibilnih s vinom, poput Argeta Exclusive premium namaza koje su kreirali renomirani chefovi, ili President i Sirela sireva koje su posjetitelji mogli isprobati i spariti s različitim dobrim vinima.

Očito nije bilo mjesta za namaz od svježe čučerske masti, poznatog čučerskog branda ”Vukojebina Exclusive”.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Argeta Exclusive
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Lauba – Vinart Grand Tasting 5
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Odmah me prepoznala zgodna hostesa na Argeta štandu. Nabacio sam svoj zavodnički pogled model Franjo Tuđman i pristojno ju upitao: ”Znamo li se možda s vjeronauka ili duhovne obnove u Čučerju?”. Odovorila je negativno. Prepoznala me jer imamo zajedničku prijateljicu Nikolinu. Vidjela me na fejsu kad je dotična objavila naš pijani selfie.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Zgodna hostesa
Foto: Flash.hr

Nastavio sam piti u revijalnom tonu. Navratio sam do štanda Ritoša vinarije. Muškat žuti, muškat ruža, rose, malvazija… čisto iz profesionalnih i zdravstvenih razloga, probao sam sve što su imali.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Ritoša vinarija
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Nedavno sam na Vinskim razgovorima probao i vina vinarije Valenta. Svidjela mi se njihova mlada malvazija i teran. Čut će se još o ovoj vinariji ako me adekvatno plate za promociju 🙂

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Valenta
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Ako nešto liječi Coronu onda je to Traminac iločkih podruma. Eliksir:)

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Iločki podrumi – Traminac
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Uz neka od najboljih domaćih vina i brojne premijere koje su vinari čuvali za ovaj događaj, svoju ponudu predstavili su i vodeći uvoznici jakih alkoholnih pića, Roto Svijet Pića i Alca Beverages koji su zainteresiranima pripremali popularne koktele. Meni su odmah smutili jedan ”Corona on the beach” koktel.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Koliko god da popijem, uvijek nađem mjesta za jedan dobar Porto:)

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Alca Beverages
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Najvažniji partner dobrim vinima i velika podrška sajmu Vinart Grand Tasting je uz probrane, kvalitetne vinare bila i Romerquelle mineralna voda. Nisam plaćen za ovu reklamu. Molim da se to uzme u obzir u marketinškom odjelu Romerquelle i da se ova nepravda ispravi.

Ove godine sam probao stvarno puno sjajnih vina i žao mi je što ih neću moći sve spomenuti, ali kad sam govorio ljudima: ”Tko ne plati, neće biti u članku!”, nisu me ozbiljno shvaćali. Neki su možda i platili, ali sam bio toliko pijan da sam ih zaboravio spomenuti. Mea culpa, mea maxima culpa. Kad smo kod Maxima, moram spomenuti standardno sjajan Maximo Brut vinarije Kutjevo.

Grk vinarije Bire je fenomenalno vino. Grk je inače vrlo rijetka hrvatska autohtona sorta posebno vezana uz pjeskovito tlo oko Lumbarde na otoku Korčuli. To sam prepisao s Googla da ispadnem pametan. 

Ako volite slatka vina, obavezno probajte i Prvi poljubac vinarije Duboković. Desertno vino guste zlatne boje, mirisom dominiraju arome sušenih marelica i egzotičnog voća. Opet prepisao s Googla.

Oduševio sam se i s pošipom vinarije Toreta. Pravo otkriće. Zašto tog vina nema u mojoj Dioni?

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Toreta vinarija
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Naletio sam i na bračni par hedonista Dodig, ali objavljujem samo fotku Giuliana jer njegova žena nije bila zadovoljna kako je ispala na mojoj fotki. Inače me cijeni kao fotografa i kamatara, ali ovaj put su mi se očito previše tresle ruke il’ od alkohola, il’ od Corone.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Giuliano Dodig
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Navukli su me na vinariju Zure s Lumbarde na Korčuli. Sjajna vina. Da postoji Nobelova nagrada za fotografiju, za ove dvije bih dobio Nobela 🙂

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – vinarija Koquelicot
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – vinarija ZURE
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Sreo sam na sajmu i staru poznanicu, prvu hrvatsku Master of Wine, Joe Ahearne s otoka Hvara.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Joe Ahearne Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Bila je tu i ekipa iz vinarije Koquelicot čija je istarska malvazija Santa Chiara osvojila brončanu medalju na Vinistri 2015, srebrnu medalju na prvom natjecanju ”Vino Hrvatska” u 2015. godini te zlato u svijetu malvazije 2019. godine.

Ambijent Laube je upotpunila izložba fotografija Maje Danice Pečanić iako sam ja organizatorima mjesecima ranije govorio kako imam slike Ante Pavelića u prirodnoj veličini i kako bih ih rado donirao za vrijeme održavanja sajma u Laubi. Teško je danas naletiti na prave, istinske domoljube poput mene.

Vinart Grand Tasting 5
Foto: Rene Karaman

Po prvi puta, u petak 6.3. nakon sajma održao se i službeni afterparty na kojem su se dodijelile Vinartove nagrade za godišnja postignuća. Komisija sastavljena od medijskih predstavnika, za Osobu godine odabrala je Borisa Šuljića, vlasnika vinarije Boškinac, a titulu Vinarije godine odnijela je vinarija Coronica. Na partiju nisam bio jer sam se zbog profesionalnosti/predanosti poslu napio na sajmu pa sam jedva čekao da se doma onesvjestim u krevetu.

PS: Znam da ste svi čekali gdje je taj Vin Diesel i što radi na Vinartu, ali to je samo bio clickbait naslov. Mislio sam na sebe. Dragi Vođa aka Vin Diesel iz Čučerja aka Vin Diesel za siromašne.

Lauba – Vinart Grand Tasting 5 – Mario Šincek i Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne
Foto: Flash.hr

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne, dopisni član magazina: ”Tko tebe kamenom ti njega Coronom”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20