Nikolina Paić Pašić – Vlada je donijela mjere za uništenje, a ne spas poduzetnika!

0

Sad je već svima jasno da su vladine mjere pomoći poduzetnicima zapravo mjere za uništavanje privatnog poduzetništva i mjere za pomoć bankama.

Prenosimo izjavu Nikoline Paić Pašić, poduzetnice, majke, supruge i vlasnice turističke agencije Farus travel.

Glas poduzetnika u doba korone: Nikolina Paić Pašić

Kada sam otvorila tursitčku agenciju krenula sam od nule, a tako mi se čini da će biti i nakon COVID-19. Zarađivala sam jako mali novac u početku. Moja zarada tada nije bila dovoljna da podmirim sva davanja .Bila sam mlada i hrabra. Upornošću i odricanjem korak po korak sam napredovala i sve do sada sam stvorila sama.

Kao mlada poduzetnica i majka nisam imala apsolutno nikakve privilegije (što u drugim državama nije tako). Vlasnica sam, direktorica i zaposlenik. Radim sve poslove. Bavimo se uslugom smještaja u hotelima i apartmanima, organiziramo izlete, kongrese, usluge najma plovila,… Trenutno možemo zabilježiti značajan pad broja upita i potvrda fiksnih rezervacija. Imamo rezervacije koje stoje jer klijenti ne žele uplatiti akontaciju radi korona virusa. Mi smo mala turistička agencija a naš prihod je u potpunosti izgubljen. Ovo što smo dobili u prethodnim mjesecima primorani smo pomalo vraćati.

Danas sam sretna da imam samo sezonske zaposlenike koji će za ovu sezonu vjerovatno biti otkazani. Moje razočaranje što se tiče mjera nije veliko jer očekivanja nije ni bilo. Naučila me Hrvatska kako se ovdje živi. Mi, još uvijek mali, poduzetnici nemamo unutarnje rezerve s kojima možemo prevladati krizu zbog koronavirusa i teško možemo podnjeti pritisak troškova bez ostvarivanja prihoda.

Vlada je donjela zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu, a kao glavni cilj navode očuvanje radnih mjesta i isplate plaća. Nažalost sa ovakvim mjerama očuvanje radnih mjesta skoro je nemoguće ukoliko nemate vlastitih sredstava. Iz dana u dan slušam o otkazima i trajnim zatvaranjima poslovnih subjekata. Mjere nisu adekvatne i trpimo velike gubitke, a državu očito nije briga.

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa

https://www.instagram.com/dearleaderjoe/

https://www.facebook.com/dearleaderjoe/