Početak tjedna indijske kuhinje u Zagrebu i Splitu

0

Veleposlanstvo Indije najavljuje Tjedan indijske kuhinje u sklopu obilježavanja
Festivala Indije. Tjedan indijske kuhinje održava se od 11. do 15. veljače u hotelu Sheraton u
Zagrebu i od 17. do 21. veljače u hotelu Park, Split.

Spomenuti događaj nudi autentične okuse Indije uz prigodno pripremljen meni. Bogatstvo
različitih začina i šareni indijski sastojci pripremit će Arun Mathur i Shailendra Raw, dva
izvrsna kuhara iz Indije koji su posebno za ovu priliku posjetili Hrvatsku.

Shailendra Rawal
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
Arun Mathur
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
Arun Mathur
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr

Indijska kuhinja

Indijska kuhinja ima preko 8000 godina dugu tradiciju koja je bila pod utjecajem
različitih kultura što je rezultiralo raznolikošću okusa u regionalnim kuhinjama današnje tzv.
moderne Indije. Kuhinja se razlikuje u različitim indijskim regijama ovisno o lokalnoj kulturi i
zemljopisnom položaju (blizini mora, pustinje ili planina). Također varira kada je lokalna i
sezonska hrana (uključujući voće i povrće) najsvježija. Indijska hrana se između ostaloga
servira obraćajući pažnju na detalje, boje i način posluživanja.

Tjedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr

U indijskoj kuhinji zastupljeno je mnoštvo ljekovitih začina (za koje danas znanstvenici
otkrivaju “čudotvorno djelovanje na zdravlje”, poput sprječavanja nastanka malignih oboljenja,
…), kao što su chili, kurkuma, cimet, klin, kumin, hinga (asafotetide), sjeme korijandera, komorača, kardamona i šafrana.

Također, teško je zamisliti pripremu najjednostavnijeg indijskog jela bez najmanje pet začina (kurkuma, chili, kumin, sol i garam masala ili sjeme korijandera).

jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr
jedan indijske kuhinje – Restoran Tomislav, hotel Sheraton
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa – Flash.hr

Festival Indije

Veleposlanstvo Republike Indije nastavlja Festival Indije u Hrvatskoj koji je započeo
2019. godine svečanim otvaranjem u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Sačinjava ga niz priredbi koji će tijekom cijele godine prezentirati kreativnu indijsku kulturnu
baštinu građanima Hrvatske. Ti događaji će predstaviti različite aspekte različitosti Indije kroz
izložbe, koncerte, plesne izvedbe, izlaganje indijskih narodnih nošnji, filmskih večeri i jela iz
različitih dijelova Indije. Festival Indije bio je prisutan u Osijeku, Slavonskome Brodu, Makarskoj, Splitu, Rijeci, Umagu… tijekom 2019. i 2020. godine.

Više informacija o Festivalu Indije u Hrvatskoj i Tjednu indijske kuhinje u Zagrebu i Splitu možete pronaći na Facebooku (facebook.com/IndiainCroatia), Twitteru
(twitter.com/India_Croatia) i Instagramu (instagram.com/india_in_croatia).