EN PRIMEUR 2020.: NIKAD VEĆI BROJ ISTARSKIH VINARA I MLADIH MALVAZIJA

0

Čak 67 istarskih vinara i više od 750 posjetitelja – na devetom premijernom kušanju najpoznatije sorte Istre oboren novi rekord

EN PRIMEUR 2020 – Deklić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Zagreb, 10. veljače 2020. – Da stanovnici glavnog grada Hrvatske itekako vole istarska vina potvrdio je još jedan uspješan En Primeur. Više od 750 posjetitelja, među kojima su bili vlasnici zagrebačkih hotela, restorana, vinoteka, poznati sommelieri…, uživalo je u jednodnevnoj premijeri malvazija berbe 2019., koja se tradicionalno svake veljače organizira u zagrebačkom hotelu Esplanade.

EN PRIMEUR 2020 – Esplanade Zagreb hotel
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Čak 67 vinara iz svih dijelova Istre, među kojima i zvučna imena vinske scene, i ove su godine po uzoru na slična kušanja u Francuskoj, predstavili mlade malvazije dok su još u bačvama, a prema riječima Nikole Benvenutija,  predsjednika Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, riječ je o iznimnoj berbi koja će sigurno dati velika vina.

EN PRIMEUR 2020 – TOMAZ
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

„Malvazija kao istarski brend postala je atraktivan turistički proizvod, a prema procjenama čak 200 tisuća gostiju u Istru dolazi zbog naših vina. Istraživanja su pokazala da je eno-gastro ponuda među prva tri motiva dolaska gostiju u Hrvatsku. Takvi gosti dolaze već početkom ožujka, ali i u kasnu jesen što znatno produljuje pred i posezonu“, istaknuo Benvenuti.

EN PRIMEUR 2020
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede na En Primeuru se osvrnuo na novi Zakon o vinu koji je donio administrativno i financijsko rasterećenje sektora u vrijednosti od 12 milijuna kuna.

EN PRIMEUR 2020 – Poletti
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

„Zakon o vinu koji je lani stupio na snagu ukinuo je evidencijske markice te naknade za kontrole stavljanja vina u promet i uspostavio marketinško označavanje vina prema četiri nove vinogradarske regije – Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija, Središnja bregovita Hrvatska, Slavonija i Hrvatsko Podunavlje“, zaključio je Karalić

EN PRIMEUR 2020 – SAN MARTINO
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

„Ako Austrija za marketing svojih vina izdvaja godišnje više od 8 milijuna eura onda to, sukladno svojim mogućnostima, treba i Hrvatska jer za nas vino nije samo prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod, nego igra snažnu ulogu i u turističkoj ponudi te doprinosi brendiranju Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije. Zato je HGK zajedno s našim vinarima započela razgovore s Ministarstvom poljoprivrede kako bi se ispunile sve formalne pretpostavke i kako bi financiranje regionalnih organizacija vinara i nacionalna promocija vina postala stavka u državnom proračunu za 2021.“, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

EN PRIMEUR 2020 – Florijanović
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Istarskim vinarima i ove su se godine pridružili proizvođači žlahtine i autohtonih sorti bregovite Hrvatske, a mlada vina savršeno su se sljubila uz vrhunske istarske pršute Jelenić.