Branka Ćubelić – povratnica iz Australije organizira luksuzna vjenčanja u Hrvatskoj

0

Ovo ljeto sam radio intervju s Brankom Ćubelić, povratnicom iz Australije koja oraganizira luksuzna vjenčanja u Hrvatskoj. Nisam ju mogao samo odvesti na kavu ili ćevape. Žena se druži s uglednim ljudima, aristokracijom. Kako sam i ja predstavnik čučerske aristokracije, morao sam ostaviti dobar dojam. Pozvao sam ju u NOEL na ručak. Samo je najbolje dovoljno dobro za mene i povratnicu. Intervju objavljujem tek sada, jer sam površan u svom radu:)

Rođeni ste u Australiji ili su vaši trbuhom za kruhom pobjegli u zemlju klokana?

Rođena sam u Đakovu. Otac je bio iz Zrina, Banovina (tu su rođeni Petar Šubić Zrinski III i Nikola Šubić Zrinski), a majka iz Heregovine. Sa 6 godina sam s roditeljima otišla u Australiju u Sydney. Završila sam fakultet za učiteljicu, a kasnije sam radila u Ministarstvu za useljenje i Ministarstvu zdravlja. Bila sam manager Charles Billich galerije 4 godine. Osnovala sam i preko 40 godina vodila hrvatsko folklorno društvo u Australiji i Novom Zelandu. Organizirala sam brojne festivale.

Zašto ste se i kada vratili u zemlju iz koje svi nastoje pobjeći što dalje?

Kada mi je prije 7 godina preminuo suprug, koji je želio biti pokopan u Hrvatskoj, za mene je završilo jedno životno razdoblje i počelo novo koje sam odlučila provesti u domovini. Vratila sam se u Hrvatsku 2014. i od tada živim na relaciji Zagreb Split.  Imam 2 kćeri i 3 unuke u Australiji, ali su me nostalgija i domoljublje vukli u Hrvatsku. LUDA SAM:)

Ne znam jel’ gore što ste se vratili u Hrvatsku ili što ste ovdje odlučili pokrenuti posao? Organizacija luksuznih vjenčanja u Hrvatskoj?? Kako? Zašto? 

Otvorila sam prije 4 godine u Splitu firmu za organizaciju vjenčanja – Dreamtime d.o.o. Nisam imala tad problema s birokracijom. Sve je bilo gotovo u 10 dana. Želja mi je bila promovirati ovu lijepu zemlju. 

Tko su klijenti agencije Dreamtime i na kojim lokacijama organizirate vjenčanja? Sumnjam da imate upite iz Dubrave i Kozari Boka za organizaciju luksuznih vjenčanja po lokalnim vatrogasnim domovima. Kako to sve izgleda?

Haha, 80 posto klijenata su nam britanski parovi, ali imamo također klijente iz Australije, Kanade. Norveške, Švicarske… Godišnje organiziramo oko 15 vjenčanja. Prvo nam je bilo vjenčanje kćeri moje australske prijateljice. Uglavnom organiziramo vjenčanja u Srednjoj Dalmaciji, Split, Trogir, Hvar, Šolta, Zadar, Makarska, Šibenik, a od sljedeće godine i u Dubrovniku. Vjenčanja se planiraju najmanje godinu dana unaprijed, već imamo zakazana i za 2021., a tijekom priprema s mladencima se itekako zbližimo. Samo na dogovorima preko Skypea provedemo i po dvjesto sati. Neki dođu sami, većina s nekoliko desetaka uzvanika, a neki i više od sto. Gosti sami plaćaju smještaj i put, a budžet  mladenaca kreće se od 10.000 do sto tisuća eura. Praktički nitko ne ostane kraće od sedam dana u Hrvatskoj, a imali smo slučajeve da mladenci i dio gostiju ostanu po dva, tri tjedna. 

Surađujete li s našom turističkom zajednicom i kako se i gdje promovirate?

Nažalost, ne surađujemo s HTZ-om. Voljela bi surađivati i smatram da bi HTZ trebao promovirati i unutrašnjost naše lijepe zemlje, a ne samo obalu. 2016. smo bili na najvećem sajmu vjenčanja – National Wedding show London. 2018. smo u Lonodnu organizirali event za 20 poslovnih partnera i 25 članova kraljevskih obitelji iz cijele Europe. Imali smo 5 ambasadora na eventu, ali na žalost ne i hrvatskog. Poznati splitski restoran Zrno Soli je pripremao hranu za uzvanike. Poslali su 3 svoja kuhara u London. Gospodin Zdilarević nam je poklonio 80 litara vina. Bila je to odlična promocija za našu firmu, ali i za Hrvatsku.

Koja je razlika između poslovanja u Australiji i Hrvatskoj? Koj je moto vaše firme?

U Australiji se ljudi zapošljavaju zbog znanja, iskustva, a ne zbog pripadnosti nekoj stranci. Ako radite u državnoj firmi, nitko vas neće smijeniti nakon promjene vlasti. Manja je birokracija i zakoni se ne mijenjaju svako malo. Tamo je sve sređeno, a ovdje KAOS. Birokracija i pečat me najviše ubijaju. U Australiji se može dobro zaraditi i dostojanstveno živjeti od svoga rada. Poduzetnici i građani imaju pravnu sigurnost, koja ovdje nedostaje. Moto moje firme je: USLUGA, USLUGA i USLUGA!

Konačno je došla i klopa na stol:)

NOEL
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
NOEL
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Kako komentirate političku situaciju u Hrvatskoj? Ima li nade za nas? Vidite li neku osobu koja bi mogla donjeti promjene i kako komentirate činjenicu da više od polovice Hrvata ne izlazi na izbore i da dijaspora koja ne živi ovdje i ne plaća porez u Hrvatskoj, ima pravo glasa na izborima? Da li nam je EU trebala i trebamo li uvesti Euro?

Hrvatska nema pravu, snažnu opozicju. Potrebna nam je promjena i pravosudna i porezna reforma. Trebamao mala i srednja poduzeća osloboditi poreza prvih 5 godina kako bi potaknuli gospodarstvo. Voljela bi vidjeti gospodina Mislava Kolakušića u politici. Imala sam ga prilike upoznati i mislim da je on osoba koja je spremna ići do kraja i izgubiti sve ako treba. Osjećam da bi osoba poput njega mogla donjeti promjenu na bolje u ovoj zemlji. Naši političari nikako da shvate da su oni samo sluge narodu, ali mentalni sklop Hrvata je nažalost takav da se oni svima klanjanju pa tako i narod služi političarima, umjesto da je situacija obrnuta. U Australiji je kazna 200$ za neizlazak na izbore. Takve bi kazne trebalo uvesti i u Hrvatskoj. Glasanje je građanska dužnost i velika privilegija. Ja nisam iskoristila pravo glasa na hrvatskim izborima dok sam bila u Australiji. Nisam mogla shvatiti način življenja ovdje, dok se nisam vratila u Hrvatsku. Smatrala sam da ne bi bilo pošteno da glasam na izborima u zemlji u kojoj ne živim. Što se tiče dijaspore, to je na građanima da odluče da li to žele ili ne. EURO? NE i NE! Izgubit ćemo monetarni suverenitet. Trebamo biti samostalni i boriti se na svom terenu. Izašli smo iz jedne Jugoslavije da bi ušli u drugu, veću, Euroslaviju. Hrvati se moraju ostaviti ustaša i partizana i posvetiti se ekonomiji. Moramo više ulagati u obrazovanje.

NOEL – Branka Čubelić
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Hrvatska ili australska kuhinja? Što najviše volite od hrvatskih delicija? Juha iz vrećice? Mesni doručak?

Haha. Hrvatska, naravno. Zdrava domaća hrana. Volim male OPG-ovce, bakice koje na placu prodaju domaću hranu, koja ima puno bolji okus od kupovne. Istarska malvazija, PEKA, maslinovo ulje, lički sir Škripavac, kulen… Mogla bih nabrajati do sutra. Moja ljubav je promoviranje Hrvatske:)

Biste li preporučili mladima da se vrate iz dijaspore u Hrvatsku i tako im sjebali život za sva vremena?

Moja duša je našla mir u Hrvatskoj. Ja nisam mjerilo za mlade ljude koji se vraćaju. Došla sam s novcima, već sam se privatno i poslovno ostvarila u Australiji. Odlučila sam ovdje investirati svoj novac i nisam požalila. Svako mora donjeti odluku za sebe. Ja nisam požalila.

Je li intervju za Flash.hr Vaše najveće dostignuće i ako nije, slažite da je:)

Lagala bih da je, a ja nisam političar da lažem:) 2017. sam od ”Croatian Woman Network” primila nagradu za Influention Woman of The Year, zbog rada za hrvatsku zajednicu. To mi je bilo veliko priznanje i na to sam jako ponosna.

Gdje ste bili 91.?

Bila sam u Australiji u Sydneyu. Prikupljala sam kao članica Hrvatske lige za mir u Hrvatskoj, donacije za Hrvatsku te lobirala za priznanje Hrvatske. Australija je prva prekomorska zemlja koja je priznala Hrvatsku, 15.1.1992.

NOEL – Dragi Vođa i Branka Čubelić
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

http://dreamtime.hr

Autor: Josip Novosel, aka Dragi Vođa, dopisni član magazina ”Bolje luksuzno vjenčanje, nego luksuzan sprovod”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20