Doručak u Aperitivo baru s Annom Szlanyinkom iz Mađarskog instituta u Zagrebu

0

Prošle godine sam upoznao Annu Szlanyinku iz Mađarskog instituta u Zagrebu. Kako sam slab na Mađarice, odlučio sam ju pozvati na doručak u Aperitivo bar na Europskom trgu i napraviti s njom intervju kako bi mi objasnila što radi u Zagrebu i otkrila nešto više o svojoj prelijepoj zemlji. (Kakav uvod… Trebao sam i ja dobiti posao u diplomaciji:))

Prije mojih provokativnih pitanja, morali smo se okrijepiti. Anna je bila oduševljena izborom koktela i nije se mogla odlučiti koji bi odabrala pa sam joj predložio da uzme dva. Doručak bez koktela je k’o gulaš bez mesa:)

Aperitivo bar – Anna Szlanyinka – Film Festival Cocktails
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Aperitivo bar – Bruchetta sa svježim sirom, crnim maslinama i sušenim rajčicama, 
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Aperitivo bar – pohana jaja
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Imaš petogodišnji mandat u Zagrebu u Mađarskom kulturnom institutu. Koliko vas radi tamo i na koji način promovirate Mađarsku kulturu u Zagrebu?

Naš lijepi moderni Mađarski Institut u srcu Zagreba na trgu Europe je otvoren početkom 2014, a sada radi već u sklopu Mađarskog Veleposlanstva u Zagrebu, kao kulturni odjel. Ravnatelj János Dezső i ja smo diplomati, imamo osobu zaduženu za financije, i lokalno osoblje, tajnicu i šofera, koji nam pomažu baš u svemu – od postavljanje izložbi do kuhanje lecsó-a (sataraš J ).

Prije Mađarske si radila u Beogradu. Možeš li usporediti ta dva grada i tko više pije, Srbi ili Hrvati?

Kažu da je vino poezija u boci, očigledno oba naroda voli poeziju! Imam divne uspomene iz Beograda, prijateljstva i uspjehe na poslu, radim na tome, da i u Zagrebu skupim takve prave vrijednosti.

Super pričaš hrvatski. Kad si ga stigla tako dobro naučiti? U Mađarskoj imate sinkronizirane filmove pa vam je sigurno teže naučiti strani jezik?Znam ljude koji su rođeni ovdje pa ga ni dan danas ne znaju pričati. 

Hvala ti. Jučer na treningu me pitala djevojka da li sam iz Makarske, pošto joj se tako činilo po naglasku. Skoro je potrefila, samo jedno slovo fulala: nije Makarska, ali zato Mađarska. Imam sreće u životu, da imam pametne roditelje, koji su mene i sestru moju upsiali u tadašnju hrvatskosrpsku osnovnu školu, unatoč tome da smo mi Mađari. Dijete najbrže nauči jezik, tako da se ni ja ne sjećam kako se to sve dogodilo, ali odjednom sam pjevala hrvatske i srpske pjesme, plesala kolo, učestvovala u njegovanju tradicija, i počela putovati u tim zemljama. Smatram, da sam bogatija poznavajući tu kulturu, jezik, i ljude: i Hrvate u Mađarskoj, i Hrvate u matičnoj zemlji. Sve je to bila odskočna daska, naravno uz dobar fakultet i motivaciju da se kasnije bavim diplomacijom. Preporučujem svima i da uči mađarski jezik, bogat je, šaren i unikantan, sigurna sam da svima dobro dođe poznavanje takvih jezika u karijeri.

Kakvo je znanje Hrvata o Mađarskoj? Koliko smo upoznati s vašom kulturom, gastromijom, turističkom ponudom? Slobodno preporuči neke književnike, slikare, kipare… Hrvati se vole kulturno uzdizati nakon neprospavanih noći u narodnjačkim klubovima:)

Treba raditi na tome još! Cilj i misija Mađarskog Instituta i jeste da upoznamo naše vrijednosti sa hrvatskom publikom. Kako vidim, i jesu Hrvati prefinjeni, vole kvalitetu i sadržajnost. Izazov je prepoznati šta Hrvatima može biti blisko ili interesantno, a imamo i naše prioritete: bogati kulturni sadržaj, spomen godine, obljetnice, koje želimo obilježiti i istaknuti, predstaviti publici. Svi dobro poznajemo slikare iz Francuske, ali dali poznajete Józsefa Rippl Rónaija? Svijetsko poznato ime, o kome ipak se nije čulo ovdje – ali to smo sada promijenili. On je prvi majstor mađarskog modernizma, i njegove slike su još do kraja tjedna u zagrebačkoj Modernoj Galeriji. Mađarska nudi odlična vikend putovanja, od Zagreba ni Balaton nije daleko, i u Mađarskoj skoro na svakom 100 km uzduž popreko se nalazi ljekovita izvorna voda, toplice, vrhunski wellness hoteli. Vinske regije, vinski festivali i vinarije govore same za sebe: In vino veritas J U Institutu svake godine predstavljamo jedan od naših UNESCO svjetskih baština: selo Hollókő, nacionalni parkovi Hortobágy, Aggtelek su već bili naši gosti, nastavljamo taj niz uvijek popratno sa dobrom autentičnom glazbom i jelima. A Budimpešta… o tome je dovoljno poslušati pjesmu od Balaševića: Anita (ili Budimpeštanski sneg). Nitko ne ostane ravnodušan kad dođe u posjet u naš glavni grad. Zahvaljuljući odličnim prevoditeljima, već je lijep izbor mađarskih književnih djela dostupna na hrvatskom jeziku. Preporučila bih roman Gyule Krudy “Crvena poštanska kočija” (1913), koji  je prepun referenci i aluzija na život u Budimpešti na kraju 19. stoljeća, ispričan posredstvom likova provincijalaca koji stigavši u glavni grad traže svoju sreću i životni smisao. Poznato zar, ne?

Koja bi mi ti 3 mjesta preporučila posjetiti u Mađarskoj i zašto? (Samo mi nemoj reć Nagykanizsa zbog shoppinga:))

Subjektivno, vezano za ugođaj koju nudi: 1. obići biciklom Balaton u tri dana na stazi namjenjenoj za bicikliste i kupati se u jezeru 2. zalazak Sunca pored Dunava u Budimpešti na terasi restorana koje se nalaze u tkzv „Bálna” 3. doživjeti zvjezdano nebo preko noći u nacionalnom parku Hortobágy – da, malo sam romantična osoba, al zato i hedonista, i ako to ne bi bilo dosta, obožavam izlete u svojoj državi. Tako su me odgajali: prvo putuj unutar granice, i kad si već upoznao svoj dom, onda idi i dalje…

Aperitivo bar – Anna Szlanyinka – Pulp Fiction Cocktail
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Koja su ti najdraža mađarska vina i reci mi neko supercool mađarsko jelo, a da nije gulaš ili mađarica?

Izbor je ogroman, ali najviše mi dopada rose iz vinske regije Villány, crno vino: pijem staru autohtonu kadarku iz vinske regije Szekszárd, i bijelo vino iz vinske regije Tokaja. Jedan od omiljenih vinara mi je Gyula Kúcs iz Bóly-a. Toliko truda, ljubavi i ljepote u njegovim bocama…on je stvarno specifičan. Autentično mađarsko i odlično jelo jeste „bajai halászlé”, vi je zovete fiš. U rujnu ćemo predstaviti to jelo na danima mađarske kuhinje u Institutu, da se sazna, zašto ima i fiš više vrsti, i zašto je način, kako u okolini Baje rade najukusniji, i najbolji. Potpisujem!

Rekla si mi da voliš EXYU rock bandove, a najviše Parni Valjak. Koje bi mi mađarske bandove preporučila da poslušam? Obavezno mi reci kako se zove vaš predstavnik na Euroviziji. Hrvati su opsjednuti s Eurosongom. Jel’ i vama Eurovizija vrhunac glazbene zabave?

Sve još miriše na „new” U Mađarskoj se ne vrti sve oko Eurosonga, možda zato, jer još nikada nismo pobjedili. Ove godine na natjecanju za izbor predstavnika za Euroviziju, pobjedila je grupa AWS sa pjesmom Viszlát nyár – (goodbye summer)- liči mi na heavy metal u modernom obliku, ali ako i pobjede, mi ćemo im čestitati i pozvati u naš Institu jednu dobru Jazz grupu iz Mađarske. Za svaki slučaj, i po običaju. To nam više paše. Vrhunac naših glazbenih zabava su Siget fetival, Fishing on Orfű festival, VOLT festival u Sopronu,  Budimpeštanski proljetni festival, itd. Festivala nema kraja, u tome smo dobri. Preporučujem ti ovu laganu pjesmu:

ili jednu pjesmu od Budapest Bar-a. Mada tebi bi se više svidio Balázs Elemér Group.

Nakon priče o Eurosongu, pala nam je razina šećera u krvi. Morali smo se malo zasladiti.

Aperitivo bar – Crumble od lješnjaka s karameliziranom kruškom
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Aperitivo bar – Američka palačinka s javorovim sirupom i lješnjacima
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Rekla si mi da nisi ljubitelj klapske glazbe. Zašto? Zapravo, što slušaš kad odeš na more i koja ti je destinacija u Hrvatskoj najljepša za ljetovanje?

Negdje sam čula da ima više klapskih pjevača u Dalmaciji nego Dalmatinaca. I da ubaciš u šešir riječi stina, val, žal, more, mater, pisma, Dalmacija,  dobro promješaš, izvlačiš, poređaš – i eto nove klapske pjesme! Živjela sam i u Splitu, uvijek se rado vraćam, i Dalmacija će mi uvijek biti među omiljenim destinacijama, naročito otok Vis. Ove godine mi je plan istražiti Istru, a Zagorje je bila super ideja za vikende zimi.

Koji su sljedeći projekti Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu? Organizirate li neki domjenak ili izložbu koju bi trebali obavezno posjetiti.

U Institutu svaki tjedan imamo kulturni program, trebaju nas samo zapratiti na FB-u, i poslati e-mail adresu, pa mi šaljemo pozivnice. Nakon naših programa volimo se podružiti uz mađarske delicije. Partneri smo i festivala a organiziramo evente i van Instituta.

Ne propustite splet folklornih plesova na mađarski i hrvatski način 29. svibnja u Lisinskom! Mađarski državni narodni ansambl, koji uskoro navršava 70 godina postojanja, pred hrvatskom publikom nastupa prvi put! Zajedno sa LADO-m: to će biti prava folklorna čarolija! Ja sam već kupila karte cijeloj porodici i prijateljima, znam da će me dugo hvaliti za to J

http://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/mane-i-lado-br-splet-folklornih-plesova-na-madarsk/

Mađarska filmografija je puno uspješnija od Hrvatske. Zadnje dvije godine ste dobili 2 Oscara. Koje bi mi mađarske filmove preporučila?

Ponosni smo na polet mađarske filmografije. Pretprošle godine „Saul fia/ Son of Saul” dobio Oscara, i odmah godinu dana poslije i kratki film „Mindenki/ Everybody”. Vrijedi ih pogledati. I ove godine smo bili među kandidatima, sa filmom: „O tijelu i o duši/Testről és lélekről.” Novi film KINCSEM, o trkačkom mađarskom konju koji nikad nije izgubio ni jednu trku, mene oduševio.  Želimo organizirati tjedan mađarskog filma, pozvat ćemo te, pa da kažeš mišljenje. U Rijeci i u drugim gradovima ove godine ćemo prikazati film o slavnom nogometašu Ferencu Puskásu.

Kako su ti se svidjeli kokteli i doručak u Aperitivo baru? 

Prepoznaje se profesionalizam u kreiranju. Izgled mi se već dopalo, a ukusi su sve to potvrdili. Lokacija, društvo, sve je to bilo za gušt. Trg Europe je sve življi i življi, radujem se susjedstvu s Aperitivo barom! Bit ću čest gost. Naročito kad krenu svirke, ljubitelj sam žive glazbe.

Rekao sam Anni kako u organiziramo svaku srijedu i četvrtak live svirke (Jazz, blues, soul, rock) u Aperitivu od 8 sati navečer, a od ovog tjedna smo počeli i sa svirkama utorkom. Pozvao sam ju da dođe s ekipom iz instituta ovaj četvrtak na nastup Dore Trogrlić i Krešimira Avara, a ona je na tečnom mađarskom oduševljeno prihvatila poziv.

https://www.facebook.com/events/355248951650381/

Ako bi morala uspoređivati mađarske, srpske i hrvatske muškarce, koji su ti privlačniji. Tko ima bolje ulete?

Definitivno sam za srpske i hrvatske, osim od dobre genetike (visoki, crni, s lijepim tenom, očima) privlači me ljubaznost, odlučnost, i odnos u kojoj su klasični ulozi muškarca i žena. Naši momci u Pešti furaju uske traperice, pustili su neke duge kose, u repićima, i meni to ništa nije jasno! Vratite nam Gregory Pecka, i ja ću biti Audrey Hepburn! Najbolji uleti su uvijek oni s puno humora, duhoviti, ali samo ako su spontani. To je sve  pitanje karaktera, ne nacionalnosti. Uglavnom, ne padam na ulete, jer potajno, ali dame biraju. Dobro pamtim upoznavanja, bolje rečeno ako sam zainteresovana, sve pamtim, što mi dobro služi i u profesiji.

Gdje si bila 1991.

U prvi razred osnovne škole u Santovu, vjerojatno već poslije škole igrala nogomet s momcima iz ulice, ili penjala se na neko drvo – jer na svako drvo se moralo popeti, naravno. Uglavnom, u prirodi, vrtu moje bake s puno cvijeća i maline, slobodno, na dobrom zraku, uz puno smjeha.

Ako te nešto nisam pitao, a želiš reći o sebi ili Mađarskoj, sad imaš priliku:)

Hvala na pitanjima, i na razgovoru, bilo mi je jako ugodno. Sigurna sma da ćemo u nekim stvarima surađvati, bit će tu dosta prilike za to.

Pokazao sam Anni za kraj intervjua interijer Aperitivo bara, sobu za poslovne sastanke s najboljim cigarama i šank s najvećim izborom vrhunskih pića u Zagrebu.

Aperitivo bar – Anna Szlanyinka
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Aperitivo bar – Anna Szlanyinka – Mađarski koktel
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Anna me zamolila da se zaletim do njihovog instituta koji se nalazi u Ban centru i da joj nešto odsviram na njihovom klaviru.

Obećao sam joj odsvirati i jednu pjesmu od Parnog Valjka ako mi obeća da će zapjevati. Pristala je.

Naravno da nisam mogao nastupiti besplatno. Poklonila mi je butelju vrhunskog mađarskog vina – Thummerer Superior

Mađarski institut u Zagrebu – Anna Szlanyinka i Dragi Vođa – Diplomacija i alkohol idu ruku pod ruku:)
Foto: Flash.hr

Mađarski institut u Zagrebu

https://web.facebook.com/madjarskiinstitut/

email: miz@bbi.hu – ako netko želi primati pozivnice tu se može javiti

 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro snob, samoprozvani Dragi Vođa, ljubitelj sataraša i mađarske književnosti, dopisni član magazina ”Mađarska u mom srcu”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.