Vinart Grand Tasting oduševio sjajnim vinima i odličnom atmosferom

0

U atraktivnom prostoru zagrebačke Laube, održan je treći Vinart Grand Tasting. Dvodnevni festival koji je na jednom mjestu okupio 120 odabranih vinarija iz Hrvatske, regije i svijeta.

Kao predstavnik ugledne, čučerske vinarske obitelji i ja sam bio pozvan na ovaj event. Čim sam kročio svojom kratkom nogom u Laubu nastao je muk. Odjednom se začulo ”Gastro Snob je ovdje. Vadite najbolje butelje! Miči taj otrov!”

Ako postoji život nakon života, odnosno RAJ, onda ga Mladen Grdović ovako zamišlja. Prvo sam se zaletio do vinarije Kutjevo, pozdraviti kolegicu Liv, ali i degustirati njihovu novu Graševinu.

Vinarija Kutjevo – Graševina
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Graševina je klizila niz grlo, k’o moja susjeda Mirjana niz stepenice kad joj muž dobije napadaj PTSP-a. Pohvalio sam vino i htio otići dalje, ali me Liv u tom trenutku pogledala ispod svog zavodljivog, tamnog oka i rekla ”A kaj si nebuš probal i naš pjenušac Maximo?”

Vinarija Kutjevo – Liv i Maximo Brut
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Naravno da nisam mogao odbiti takvu ljubaznu ponudu. Odličan pjenušac koji je nevjerojatno jeftin u maloprodaji. Butelja se može nabaviti za 62 kn. Malo graševine, malo pjenušca i bilo je dovoljno da u trenutku laganog pijanstva objavim hvalospjev za vinariju Kutjevo, a da me za to nisu platili. Ne kaže se uzalud ”Ako piješ, ne piši.”

Krenuo sam na drugu stranu prema vinariji Ivančić i ugledao tamo kolegicu Miu Markač iz vinoteke Miva. Molila me da se slikam s njom da se može hvalit’ na Instagramu i Facebooku da me zna.

Mia Markač i Josip Novosel aka Gastro Snob aka Dragi Vođa
Foto: Flash.hr

Nazdravili smo si sa sjajnim pjenušcima: Griffin Dark Side i Griffin Rose.

Vinarija Ivančić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Tu sam već lagano počeo teturati. Postoje dvije škole degustiranja vina. Jedna je moderna škola: promućkaj malo u čaši, pomiriši, ispi gutljaj i ispljuni. Druga škola je tradicionalnija, Old School: Promućkaj malo čašu, ispi na eks, obriši se s rukavom od košulje i reci ”Natoči još jednu.” Naravno da sam ja tradicionalist.

Trebalo mi je nešto lagano da dođem k’ sebi. Šmrkuno sam dvje lajne i došao na štand od Benvenutija.

Benvenuti
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Htio sam nešto slatko, a ljubazna djelatnica mi je preporučila: Corona Grande, njihovo temeljno slatko vino, jugoistočne orijentacije, smještenih na nadmorskoj specifičnoj mikrolokaciji na visini od 350 metara. Kupaži Malvazije istarske i muškata dodali su malen postotak aromatične ulovine, gotovo zaboravljene autohotne istarske sorte. Grožđe se za ovo vino bere u kasnijm terminima te prosušuje tijekom dva mjeseca. Corona Grande 2009. je harmonična, s aromama meda od akacije, grožđica i medastim retro okusom.

Da nisam ovo prepisao s weba, ja bi samo napisao ”Vino je bilo jebeno dobro. Pravi nektar za ljubitelje slatkih vina.”

Benvenuti
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Oko mene su se polako počele skupljati vinske mušice, ali ja se nisam dao. Zamolio sam kolegicu Miu koja je veći stručnjak od mene da me malo provede po štandovima i preporuči šta da probam. Mia je bila uzbuđena k’o Duško Lokin kad je dobio prvi tupe. Ne samo da mi je preporučila dobra vina, nego mi je i za svako dala detaljan opis. Da nisam škrt, platio bi ju da piše za mene.

Marko Sladić, Lasina Plastovo, Skradinsko vinogorje, Srednja Dalmacija

Mia – Lasina je autohtona sorta sjeverne Dalmacije. Daje vino visoke kakvoće, odlikuje se srednje intenzivnom do jakom rubinskom bojom. Daje vrlo elegantna vina Nježne arome jagode i maline daju ovoj Lasini posebnost u Dalmaciji, a i šire. Sorta je ovo o kojoj ćemo još puno čuti, još više ju kušati i kombinirati ju uz lagane ljetne deserte.

Vinarija – Sladić Marko – Lasina Plastovo
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Rizman, Nonno, Komarna, Slivno, Južna Dalmacija 

Mia – Ovo ti je interesantno zato jer je to obitelj Igora Štimca. Ovo su vino i nazvali Nonno što znači djed. (To sam čak i ja znao)
Nonno je pošip puna tijela. Dolazi s položaja koji obiluju suncem, s tla koje obiluje kamenjem, iz toplih i osunčanih vinograda. Nonno je zreo, koncentriran, njegovan u drvenim bačvama. Hladna je maceracija zaslužna za isticanje voćnih aroma koje se kreću u registru od zrelih jabuka do tropskih nota ananasa. Ima kremast, pun i slastan dojam u ustima, prožet slatkim začinima hrasta. Meni je ovo vino totalno otkriće i iznenađenje jer inače nisam ljubitelj odležanih bijelih vina, a kamoli pošipa koji je i neodležan sam po sebi već punijeg tijela od ostalih bijelih sorti.

Rizman, Nonno, Komarna, Slivno, Južna Dalmacija

Pjenušac Pavel, Šember, Plešivica

Mia – Cijela obitelj Šember je fenomenalna i jako su simpatični, ali stvarno rade jedne od najboljih pjenušaca u Hrvata. Pleševica je naša najpoznatija regija što se tiče pjenušaca.
“Pavel” je nova etiketa obitelji Šember i još nije na tržištu, ali jedva ga čekamo.
Zdenko Šember ovoga puta iznenadio nas je stavivši i 10 % Plaveca žutog, stare plešivičke sorte u ovaj fantastični pjenušac. U obiteljskoj vinariji Šember svi su članovi aktivno uključeni – od rada u vinogradu do podruma, prezentacija na vinskim festivalima, kod prihvata gostiju i pri degustacijama na obiteljskom imanju. To im je prvi pjenušac s oznakom berbe te je odličan. Poput najboljih šampanjaca, može se piti u bilo koje doba dana ili godine, uz hranu i bez nje, u društvu, a i sam je dobro društvo.

Pjenušac Pavel, Šember, Plešivica

Meneghetti, Red, Istra

Mia – Moje najdraže hrvatsko crno vino:) Daleko najbolje od svih vina koja sam probala.
Meneghetti Crveno iz 2011. cuvee je merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca, koji je odlično povezao slasnost merlota, strogost i tanine cabernet sauvignona i cvjetno-biljnu aromatičnost cabernet franca. Radi se o čvrsto strukturiranom, autoritativnom vinu, bogatom na srednjem nepcu, s fino granuliranim, zrelim taninima.

Meneghetti, Red, Istra Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Terrazas, Cabernet Sauvignon 2008, Argentina, Mendoza

Mia – Vino u koje sam se zaljubila, ali i mnogi drugi u Laubi. Nestalo je u trenu:)
Naše vino. Može se kupiti samo u MIVA vinotekama, a dio je  Moët Hennessy grupacije. Kako oni imaju samo fensi i ekskluzivne stvari, tako su ova vinska blaga te grupacije, samo najbolja od najboljih:)
Ovaj Cabernet Sauvignon je s vinograda koji se nalazi na 980 metara nadmorske visine, 18 mjeseci je odležalo u barrique bačvama. Čak je i jedan od najboljih sommeliera hrvatske Mario Meštrović komentirao kako još ima kiseline i tanina da traje još bar 5 godina, berba 2008 a još tako mlada 😉
Tamne je i intenzivne karmin crvene boje. U prvoj fazi dominiraju mirisi timijana i smokve koji su isprepleteni s ukusnim i intenzivnim aromama borovnice i trešnje. Pojavljuju se i mineralne te crne paprene arome. Starenje u bačvi dalo je veću kompleksnost vinu tercijalnim aromama na gorku čokoladu. Okus vrlo dugotrajan na nepcu zaokružen snažnim voćnim taninima.

Terrazas, Cabernet Sauvignon 2008, Argentina, Mendoza

Morao sam ju zaustaviti u jednom trenutku. Uživila se kao Milan Bandić kad je pisao životopis. Osim vina koja sam u početku pohvalio, morao sam se složiti s Mijinim odabirom. Svidjelo mi se sve što je preporučila, a jedna butelja Terrazas, argentinskog sauvignona 2008. će završiti i u mojoj kućnoj vinoteci.

Ovo je jedna od rijetkih kolumni u kojoj nisam pričao o sebi, već o samom eventu na kojem sam bio. Sve je kriva Mia. Ne gasi se. Može pričat’ više od Pernara.

PS: Sreo sam na odlasku i Daria Drmača iz sjajne vinoteke Basement. Rekao je da ima neku pravoslavnu butelju za mene. Super, kvalitetno, srpsko vino. Ovim putem mu dajem do znanja da sam ja domoljub i pijem samo domaće, al’ ovaj put ću napraviti iznimku jer me časti. Nisam ju stigao preuzeti, ali nek ju čuva k’o zjenicu oka svog. Poklonjenoj butelji se ne broje krvna zrnca.

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samoprozvani Dragi Vođa, ljubitelj vina iz tetrapaka, dopisni član magazina ”Grožđe je za pičke. Po sumporu se dobro vino poznaje.”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

https://www.instagram.com/joeflashhr/