Blues svirka kakva se ne pamti u Splitu – Yogi Lonich Blues Trio razvalio prepuni splitski CIRCUS

0

Sirotinja čeka kraj osmog mjeseca da ode na tjedan dana na Vir ili u Bakar, a elita usred zime odlazi na more i to ni više ni manje nego u Split. Preko svojih masonskih kanala saznao sam da se u Splitu otvorio novi klub ”CIRCUS” u kojem nema mjesta za Lidiju Bačić i Jelenu Rozgu (barem ne na bini). Blues, Rock, Jazz, Metal…, sve samo ne narodno.

Najbolji manager Čučerja, ali i cijele galaksije (čitajte ja, Dragi Vođa), nije mogao zanemariti ovu informaciju. Nazvao sam Yogija Lonicha, trenutačno jednog od najboljih svjetskih blues gitarista i rekao mu: ”Nađi nekog dobrog basista i bubnjara i pičimo za Split. Ne možeš živjeti na staroj slavi. Vrijeme je da se makneš iz Zagreba. U Circusu se dokaži pred Splićanima, a onda ću ti i dat’ koju kunu nakon svirke, ako moram.”

Sjeli smo u njegovu žutu Škodu i uputili se prema cvitu mediterana. Sprema se na turneju u Kinu pa mi je cijelim putem puštao neki kineski pop. Uši su mi krvarile od orijentalnih napjeva. Kao da netko operira mačku na živo. Možda mi se na taj način htio osvetiti jer mu dugujem lovu? Tko je Yogija poznavao ni pakao mu neće teško pasti.

Došli smo oko 17 sati na tonsku probu u klub, a tamo su nas već čekali basist Ante Jurinović i bubnjar Jan Ivelić. I jedan i drugi su ritam ubojice. Yogi je nešto čeprkao na gitari, a ja sam mu rekao da nije sad vrijeme da vježba ljestvice. Ovo su ozbiljni glazbenici.

CIRCUS – SPLIT
Yogi Lonich – tonska proba
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ovo im je bila prva proba. Našli su se doslovno par sati prije koncerta. Molio sam Boga da mi da snage da ga ne ubijem kad je rekao: ”Mislim da ova stvar ide iz F.”

Nakon tonske probe smo s vlasnikom bara Lukom Žižićem otišli na pizzu i pivu. Luka nije štedio: ”Konobar! Daj mi nešto najskuplje, daj mi jednu Žuju i pitaj dečke šta će.”

Luka Žižić i Yogi Lonich
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ubili smo se od hrane i uputili u klub koji je bio pun k’o trezor Nadana Vidoševića. Karte su bile prodavane po pristupačnih 40 kn i ovakva se svirka stvarno nije smjela propustiti.

Mogao bih vam ja sada pričati kako su Yogi, Ante i Jan razvalili, kako to nije bio običan blues, nego čistokrvni rock’n’roll, jebanje majke na gitari, bubnju i basu, svirka koja će se dugo pamtiti u Splitu, ali nema od priče previše kruha. Evo vam snimka pa se uvjerite sami, a ako ste tu večer bili u Splitu, a niste došli, najbolje vam je da se odmah ubijete.

Probudili smo se u podne, k’o zombiji. Zahvalili smo se vlasniku Luki koji nas je dočekao i ugostio k’o kraljeve. Rekao bih sad da ćemo mu sljedeći put svirati besplatno, ali sam se već otrijeznio, pa neću.

Bilo nam je toliko dobro u Splitu da smo odlučili prije povratka u Zagreb još navratiti u najbolji splitski restoran ”Zrno Soli”, ali o tome nešto više u sljedećoj kolumni – ”Jebali te ćevapi Yogi! Idemo na ribu.”

ZRNO SOLI – Yogi Lonich
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

 

Ps: Ovim putem želim reći svim svojim prijateljima iz Splita koji se nisu pojavili tu večer ”Prokleti bili na Božić 2018.!”

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, samozatajni ljubitelj lika i djela Lidije Bačić, manager onima koji plate, dopisni član magazina ”Jebala te gitara! Na harmonici se mlate pare.”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.