Factori bar – uranjeni doček Nove godine u riječkom BP clubu

0

Prosinac me uvijek vrati u djetinstvo. Stojim na -10 na okretištu u Dubravi i na tečnom janjevačkom vičem ”Petarde, petarde, žabice, dinamitke… sve dam, samo da prodam! AKCIJA!” To su bila vremena. Bio sam popularni Jole, neokrunjeni kralj pirotehnike. Imao sam budućnost, perspektivu, ali sam odlučio sve prokockati.

Počeo sam slušati jazz i svirati klavir. Probudio se samo jedan dan u meni Jole Kultura. Odbacio sam nunčake i pribor za provaljivanje, spalio sve Adibas trenirke te na kraju čak završio i faks, a čovjeku s diplomom u sakou i handmade cipelama nije mjesto u ”Olimpijskom selu” Preselio sam se u centar grada (prije toga nažalost u Čučerje, al’ nije sad ni vrijeme ni mjesto da pišem o traumama iz djetinstva). U kvartu je nastao šok. Paško, Kolja i Roki su rekli ”JUDO! Za nas si mrtav! Proklet bio na Božić!”

Ovo će sad zvučati kao da se hvalim, ali 2017. godine sam pokrenuo jazz scenu u Zagrebu. Sad u gradu možete svakodnevno otići na live svirke jazza. Ako bi grad mogao jednu fontanu napraviti meni u čast, bio bi zahvalan, ali neka Mile odluči o tome. Glas o kulturnoj obnovi metropole se proširio do daleke, ali prijateljske Rijeke koja je nažalost, davno izgubila status grada dobre zabave. Nedavno me nazvao kolega Andrija i povezao s vlasnikom Factori bara, koji je htio pokrenuti malo zamrlu riječku, glazbenu scenu. Dogovorili smo se da ćemo organizirati kod njega jazz i blues svirke. Ljudi su bili skeptični. Govorili su da je Rijeka premali grad i da ne postoji interes za takvu glazbu. Odaziv je na kraju bio toliko velik, da smo odlučili proslaviti uspješnu suradnju i kraj godine s velikim partijem u Factori baru, u subotu 30.12.

Mi smo ispred svog vremena i dočekali smo Novu godinu, dan ranije. Dio mene, koji je odrastao u Dubravi je htio pozvati Lidiju Bačić i Elia Piska, ali je na kraju prevladao Jole Kultura. Organizirali smo izložbu jazz fotografija Davora Hrvoja i svirku Yogija Lonicha, jednog od najutjecajnijih, američkih blues gitarista, kojem je moja malenkost manager, ali nije sad ni vrijeme ni mjesto da pišem o tome kako sam utjecajan.

Factori bar – izložba jazz fotografija Davora Hrvoja
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Uz Yogija su nastupili i legendarni jazz bubnjar Kruno Levačić i sjajni Mario Rašić na basu. Kako sam u međuvremenu počeo svirati saksofon, pitao sam Yogija ”Mogao bi možda zasvirati koju pjesmu s vama?” Odgovorio je ”Bolje nemoj!”. Mislim da sam shvatio što je htio reči. Ne bi bilo zgodno da ga zasjenim na njegovom nastupu.

Došao sam u Rijeku s kolegicom, koja je rekla da ju ne spominjem pa ću samo nadodati da je puno zabavnija nakon dvije butelje Kutjevačke graševine. Ovim putem zahvaljujem vinariji Kutjevo, koja je podržala ovaj event i od moje kolegice umjesto dramskog programa HRT-a, napravila NETFLIX.

Factori bar – Kutjevo
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Svirka je počela u 21:00, a Factori bar se polako počeo puniti s poznatim Riječanima. Na eventu su se pojavili: Andrija Čolak, vlasnik Surf and Friesa, njegova žena Anja, vlasnica poznatog dizajnerskog studija Zambelli, naš poznati Chef, Mate Janković, poznata riječka manekenka i vlasnica PS frizerskog studija, Petra Semeš, Petra Aničić iz Adria Calix i brojni drugi.

Factori bar: Yogi Lonicj i Mate Janković
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Factori bar – Andrija Čolak, Anja Zambelli, Iva i Yogi Lonich, Jole Kultura aka Dragi Vođa
Foto: kolegica, Flash.hr
Factori bar – Petra Semeš i njezina kolegica
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Svi su bili oduševljeni sa svirkom. Rijeka je opet pokazala da živi punim plućima. Potražnja za kvalitetom postoji, samo nije bilo ponude. Factori bar je na pravom putu da postane riječki BP club, a to im i od srca želim u 2018. godini.

Yogi Lonich i vlasnik Factori bara, Ivan Jagičić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

PS: Sve izgleda idilično, ali nije sve išlo po planu. Putovao sam u Rijeku s tajanstvenom kolegicom u busu, a dogovor je bio da ona uzme čaše, a ja da donesem butelju Kutjevačke graševine. Htjeli smo se putem malo počastiti. Nažalost, Guja je zaboravila čaše. Predložila je na kraju da pijemo iz boce, ali na svu sreću, bus nije niti jednom stao do Rijeke. Čim smo stigli, otišli smo u lokalni Mcdonalds, gdje su nam poslužili neslani krumpir i sendvič tost koji je bio toliko tvrd da su uz njega mogli komotno priložiti i oružani list. Latini bi rekli ” Hanibal ante portas” ili u prijevodu ”Žena u atuobusu je nesreća” Ratnu sjekiru smo zakopali u Factori baru nakon druge butelje, a nastavili smo partijati s riječanima do ranih jutarnjih sati. Stari Latini bi rekli ”In Vino Veritas”,  ili u prijevodu, ako piješ graševinu, pij KUTJEVO.

 

Autor: Josip Novosel aka Jole Kultura aka Dragi Vođa, neokrunjeni kralj petardi, dopisni član magazina ”Lidijom Bačić protiv jazza”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20