Adventske kobasice – GASTRO WARS – RIBAFISH vs GASTRO SNOB

0

Zagreb opet ima najljepši advent, a advent bez kobasica je kao Nadan Vidošević bez zbirke umjetnina. Neki dan sam prolazio pokraj Strossa i pjevušio si novi hit Lidije Bačić. Uhvatila me predbožična atmosfera. Osjetio sam u jednom trenutku opojan miris pečenih kobasica i shvatio da još nisam bio na Fuliranju, a Fuliranje bez Gastro Snoba je kao privatni katolički vrtić bez poklona za siromašnu dječicu.

Čim sam došao, nastala je grobna tišina. Čuli su se samo šapati sa strane ”Jel’ to Gastro Snob? Miči te podriguše iz Dione. Vadi pravu robu.” Dan bi bio savršen da nisam ugledao Ribafisha kako se ubija u kobasicama. Meni je našao otkidati kruh iz usta? Šepurio se kao čučerski puran i hvalio kako ima pomoćno osoblje. Jedna na laptopu piše šta je jeo, druga fotka, a na njemu je samo da degustira. Moja ljubomora je skoro izazvala tučnjnavu, ali je Ribafish u zadnji čas spasio škrge kad je rekao ”Sjedi brate, jedi. Odmjerimo snage da vidimo tko je od nas najveći Gastro Mag u Hrvatistanu.” Kobasice su pristizale za stol, a mi smo bili spremni na gastro okršaj. Nacija je gledala. Toliko neizvjesnosti nije bilo od zadnjeg susreta Cibalie i Hrvatskog Dragovoljca.

GASTRO WARS: GASTRO SNOB vs RIBAFISH
Foto: Nika Mokos

Pošto sam bio samo u prolazu, nisam imao papir i olovku, niti fotić, pa sam po starom hrvatskom običaju lijepo ukrao tekst sa Gastro.hr portala. Dopisat ću i neku svoju misao, da ne ispadne da se potpisujem pod tuđi rad.

Kako smo testirali 15 adventskih kobasica…

Berlin

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Prošlogodišnji pobjednik ovoga puta nudi dva favorita. Chilli Debrecinka počiva u fino hrskavom pecivu, porcija je obilata, a uz dosta bezvoljan sir i korektnu kobasu, tu je i bolonjez koji bi sasvim solidno prošao i u kombinaciji s tjesteninom. Apsolutno korektno, 8/10.

Curry safalada je bila meka, tanano samljevena, slatko poslužena i nekako osvježavajuća. Možda je sve bilo mrvicu kiselkasto, ali miljama udaljeno od zamišljenog ustaljenog koncepta. Pet iz zalaganja, 7/10.

GASTRO SNOB: NE BIH ZNAO, JER TU NISAM PROBAO. ČIM ME UGLEDAO, RIBAFISH JE PROGUTAO KOBASICU K’O TINA KATANIĆ.

Gostiona 

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Gostiona se predstavila dimljenom kobasicom od veprovine i srnetine, krupno mljevenom, ne premasnom, ali mrvu nedorečenom. Srećom, pokrilo ju je zelje i prženi luk, pa je dojam na kraju sasvim solidan. Ali, baš kao i sarme to go, nekako bi to ipak bilo finije jesti s tanjura. U biti, baš je zgodno imati kupusa na sve strane, advent je! (8/10)

GASTRO SNOB: I NA OVU SAM ZAKASNIO:(

Lumperaj

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Domaća kobasa iz Novske s dinstanim kupusom i specijalnim umakom pobjednica je u kategoriji normalnih kobasa, za čovjeka iz naroda koji nije za kerefeke, pjenice ni posteljice, nego očekuje dobar obrok. Ekstra suhu kobasu, crvenu i fino podimljenu, na najviši nivo podiže sjajan umak i svježi kiseli kupus. Sjednite, odličan 9/10.

GASTRO SNOB: ZAKASNIO I NA OVU: JEBEM TI GASTRO ŽIVOT DA TI JEBEM:(

Plac

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Iako smo fanovi svega što nam Josip i ekipa iz Placa slažu posljednjih godinu dana, ovom su prilikom otišli malo dalje od standarda, pa je domaća češnjovka s kavijarom od patlidžana (kuhanog i miksanog s rajčicom) te karameliziranim lukom – sasvim novo iskustvo. Malo živosti češnjovki ne bi škodilo, ostale kombinacije totalno nepredvidive. Inovativno, 7/10.

GASTRO SNOB: OVU SAM ISTO PROPUSTIO:(

Red Carpet kobasica

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Ova kobasa porijeklo vuče iz Čeha, a dolazi u klasičnom obliku, kao da ste na placu u Nagykaniszi 1995.. Kobasa narezana na kolute, od priloga ajvar i senf, tako se jelo nekad, ali sama kobasa je bila dosta suha i neravnomjerno sušena, prerastresita, a i teško se guli. 6/10.

GASTRO SNOB: MENE JE PODSJETILA NA KOLINJE U ČUČERJU, ALI TEŠKO MI JE BILO USPOREĐIVATI JER JE OVO BILA PRVA KOJU SAM PROBAO.

Gastro Snob i Ribafisheva družina Foto: Nika Mokos

GASTRO SNOB: RIBAFISH JE POPUT ISUSA REZAO KOBASICE I GOVORIO PRISUTNIMA ”UZMITE I JEDITE OD OVOGA SVI…” JA SAM BIO NA ČOŠKU STOLA POPUT JUDE.

Pod zidom 

Domaća zimska kobaja – domaći senf i prženi luk s medom i ljutikom, reducirani acetto i zimska salata. Zvuči brutalno, ali nema neku osobnost. Sve je inače pod kontrolom, luk nekima najbolji dio priče, nekima žilav. Pecivo malo nedorečeno, umak izvrstan, u kobasici se osjeća dim i pikantnost, i taman je fino mljevena. 7/10.

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

GASTRO SNOB SE SLAŽE.

Casablanca

Slavonska domaća kobasa od junetine i svinjetine s lukom i roštilj umakom. Nekako nam i nije sjela. Kiselkasto, puno luka koji je žilav, previše sastojaka i nekakav slatki završetak koji totalno zbunjuje. Papazjanija, ali da smo je probali prvu… Sigurno zaslužuje drugu šansu, ovoga puta 6/10.

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

GASTRO SNOB: OVA MI JE IMALA OKUS KAO DA SAM JU KUPIO KOD BLAGAJNICE ŽELJKE U DIONI:(

Murter vrata Kornata

Za predjelo smo probali gulaš od kornatske janjetine s bižima. Masno, ali brutalno. I nije kobasica… Kobasice su pak došle, također od kornatske janjetine, dosta hladne i na običnom kiselom zelju. Nekako nedorečeno. Okus? U njima ima cimeta i pimeta, neki su osjetili i klinčić i papar, i općenito, ako vas zanima kombinacija janjetine i orehnjače, ovo je nešto za vas. Žiri baš i nije bio zadovoljan… 6/10.

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

GASTRO SNOB: MENI JE TO IZGLEDALO KAO DA JE NETKO ODMRZNUO BAKINE PRSTE IZ FRIŽIDERA KOJE SI JE ODSJEKLA DOK JE PILILA DRVA U OGULINU. MOŽDA JE PROBLEM ŠTO SU STIGLE HLADNE, AL JANJEĆI GULAŠ JE BIO SASVIM DRUGA PRIČA. VIZUALNA I OSJETILNA PERVERZIJA. 

Kod Likote

Specijalna kobasica Ličanka (svinjetina i malo junetine bez sala i žlundri), dinstano zelje, zapečeni luk i senf. Kompletan dojam je – previše senfa. Dapače, to je bila senf torta s naznakama kobasice. Kobasica je bila mrvu suha, a inače ukusno kiselo zelje nije došlo do izražaja od već spomenutog senfa. 6/10.

GASTRO SNOB: NEMA SLIKE. ČISTI AMATERIZAM. TIPIČNO ZA RIBAFISHA.

RougeMarin

Janjeća kobasica s tapenadom od crnih maslina i tzatziki umakom. Nakon nabrijavanja sjajnom chorizo kobasicom od pred par dana, ovo je bio korak nazad. Sendvič je suh, Vrata Sahare, tzatzikija skoro pa i nema. Da je bilo više umaka, ocjena bi bila veća, jer obzirom koliko smo toga finoga probali kroz godine Medakova rada, smatramo da smo samo naletjeli u krivom trenutku. 6/10 (chorizo 9/10)

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

GASTRO SNOB: ZANIMLJIVA KOMBINACIJA, ALI NIJE MOJ IZBOR. KOBASICA JE SLAVONSKO JELO, A DALMACIJU I SLAVONIJU TREBA SPAJATI SAMO KAD DALMATINCIMA FALI KONOBARA U SEZONI, SVE OSTALO JE SVETOGRĐE.

El Toro

Juneća šiš kobasica bez ovitka, coleslaw, sweet chili, miks mlade salate, cheddar sir, jogurt, menta, bučine sjemenke, marinirana paprika u tijestu – sve ikad je unutra i izgleda jako proljetno, ali nije nas oborila s nogu. Bogata i vizualno najljepša, ali dosta prazna okusom, suha. 7/10.

GASTRO SNOB: MENI JE OVDJE MESO BILO PRESIROVO. NE SMETA MI TO U HAMBURGERU, ALI KOD KOBASICE JE MALO ČUDNO.

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

50 burger bar

Cheese sausage – svinjska kobasica u pecivu, umak od pet vrsta sira i grillani luk. Apsolutni pobjednik dana, najbolja dosad, ugodno ljuta, jedino što je opća opasnost za jakne, hlače i cipele, jer jedete Nijagarine slapove dodataka. Jako je kremasto, ljutkasto i sočno, pecivo je odlično, ima šmek sve skupa i jako nam se sviđa. I tako fino pecka na kraju (Ribafish oštro negira poveznicu ocjene s time što je platonski zaljubljen u vlasnicu)… 10/10

GASTRO SNOB: MENI JE OVO BILA NAJBOLJA KOBASICA I NARAVNO DA JE ONDA ODMAH BILA NAJBOLJA I RIBAFISHU. GORI JE OD KINEZA. MUDRO ME PITA ŠTA TI MISLIŠ I ONDA POTPIŠE SEBE KAO DA ON TO MISLI. MA IDI MOLIM TE. AKO IDETE NA ADVENTSKU KOBASICU, IDITE U 50 BURGER BAR.

 | Author: FacebookFacebook

Wurst bar

Kranjska sa sirom, pikantna kobasica od svinjetine s curry umakom posipana istoimenim prahom, s malo prženog luka. Iznutra pomalo gnjecava, ljutkasta, ne baš lijepo prezentirana, slatko ljutkasto, možda i najbolji mesnati after taste. Jako puno umaka i malo presitno mljevena kobasica. 7/10.

GASTRO SNOB: MENI BI OVA KOBASICA BILA PUNO BOLJA DA IMA MANJE UMAKA.

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Mason

Pljeskavica od smjese za istarsku kobasicu, radič i aceto. Dakle, kako smo i očekivali od pobjednika Burger festa, najbolje meso dana, mirisno, konkretno, odležalo, sočno i upravo fantastično. Pecivo je isto predobro, mekano, taman tostirano, jednostavno te vuče ga ga pojedeš kao Pera Ždera u jednom zalogaju… I onda taj radič… Em je prirodno gorak, em su ga igrom slučaja prepekli… Totalna šteta, meso je apsolutni pobjednik u kategoriji “ostalo”, ali radič je ubio sve… 6/10.

HTIO SAM ZAGRISTI, ALI KAD SAM VIDIO OSTALE DA SE GRČE OD RADIČA, POMISLIH: DOĆI ĆU DRUGI DAN I NARUČITI OVU DELICIJU, ALI BEZ RADIČA:)

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

Time 

Svinjska kobasica, curry pasta sa začinima i coleslaw salatom. Ova kobasica je naprosto nadrealno velika, i još k tome tako slatko posipana sezamom u bojama svim, da će je svi upamtiti. Prilozi zanimljivi, ukusi bogati, ali veličina… Vizualni šampion! 8/10.

GASTRO SNOB: VIZUALNO NAJLJEPŠA KOBASICA, AL MENI MALO PREVELIKA. NABIJA MI KOMPLEKSE.

 | Author: Lidija LončarićLidija Lončarić

GASTRO SNOB: JA SAM POPIO DOSLOVCE KAP VINA, ALI RIBAFISH SE SATRAO PA EVO NJEGOVIH DOJMOVA.

Uglavnom, Berlin bijelo vino – nije preslatko, nema puno začina, nježno pitko, taman. Jingle Bells crno vino – slatko, mirisno, opasno… Murter crno vino – e ovo je opako, jako puno alkohola, tanina, težine, pravo težačko…

GASTRO SNOB: Trebalo je na kraju teškog gastro dana donjeti odluku tko je najveći Gastro Mag u domovini, a tako nešto nam je moglo reći jedino čarobno ogledalo koje sam donio iz Majke svih vukojebina (čitajte Čučerja).

Ogledalce, ogledalce moje, reci najveći gastro stručnjak tko je?

GASTRO SNOB i RIBAFISH: Ogledalce, ogledalce moje, reci najveći gastro stručnjak tko je?
Foto: Nika Mokos

PS: Postoji RIBAFISHEVA verzija odgovora, a postoji i istina. 

 

Dijelove teksta ukrao: Josip Novosel aka Gastro Snob, samozatajni ljubitelj suhomesnatih prerađevina iz Dione, dopisni član magazina ”Zašto sam bolji od RIBAFISHA”, prijatelj imučnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Bolje pratiti mene na Instagramu, nego biti siromašan –https://www.instagram.com/joeflashhr/

Podijeli