Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća & Jazz radionice Bol 2017.

0

 

U Pučišćima , mjestu poznatom po kamenolomu i kvalitetnom kamenu, djeluje već 23 godine i Međunarodna ljetna glazbena škola , projekt koji promiče hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu a mladima pristiglih iz Hrvatske i brojnih zemalja  s raznih strana svijeta pruža priliku da u preljepom, opuštajućem  ambijentu , daleko od svojih  matičnih ustanova, unaprijede svoje glazbeno umijeće , razmjene glazbena iskustva a mnogima i  „odskočna daska za uspješnu glazbenu karieru“ (Zana Messia, USA).

Seminari klasične glazbe održavaju se u Pučišćima a Jazz i popularna glazba u Bolu.

Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća & Jazz radionice Bol 2017.

Obzirom da na školi  nema dobnih granica, niti  godine naobrazbe, posebnu draž čine  muziciranja studenata s profesorima i polaznicima zrelije dobi . Jedan od njih je i ugledni profesor na odjelu za informatiku na King*s Collegeu u Londonu dr. Richard Overill koji je došao proučavati pomalo zaboravljene instrumente: čembalo s pedalama,  klavikord i virginal. Kroz takva muziciranja i druženja stvaraju se čvrsta prijateljstva,  u profesionalnom smislu otvaraju se nova područja .

Trio BACHalaurus (Njemačka)na ljgš koncert u Bolu

U Pučišća dolazi  i prof. Anders Miolin, šveđanin, gitarist i profesor na Umjetničkom univerzitetu u Zurihu sa svojom trinaestžičanom gitarom na kojoj muzicira samo par glazbenika u svijetu. Prof. Miolin je poliglot i uz 9 jezika odlično govori hrvatski.

Polaznici škole pjevanja  uživaju u vožnji pučiškom uvalom
Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća & Jazz radionice Bol 2017.

Brojni koncerti održavaju se u Pučišćima i raznim mjestima na Braču. Osim koncerata klase , završnih koncerata česti su nastupi u crkvama , trgovima i izložbama. „Nerjetko nastaju i spontane „akcije“ na plaži što čini posebnu draž“ (Saša Nestorović).

Radi se puno, ruše se rekordi u vježbanju, ali se stigne i okupati , družiti i uživati. Pravi ljetni , kreativni odmor daleko od negativnih utjecaja.

Obzirom da s polaznicima dolazi i njihova pratnja, u mjestu se ostvari veliki broj noćenja što ostvaruje ono ćemu Hrvatska teži – kulturnom turizmu, a sveobuhvatno,  Pučišća  – osim kamena imaju svoje mjesto i na svjetskoj kulturnoj mapi.

Škola je sponzorirana i podržana od strane hrvatske predjednice:

Kolinda Grabar-Kitarović
https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic/

 

 

Podijeli