HDZ ide stopama Ante Pavelića. Dalmacija ide na prodaju! Ponavlja se pretvorba i privatizacija iz devedesetih!

0

Ne samo da neće biti revizije pretvorbe i privatizacije koja je najveća pljačka u povijesti hrvatskog naroda, nego će se ta pretvorba i privatizacija upravo ponoviti još jednom ako se usvoji HDZ-ov zakon o koncesijama.

Ako se usvoji ovaj zakon, osobe povezane s HDZ-om će moći s nula kuna kupovati plaže i onda na ime našeg nacionalnog blaga dizati kredite koje nikad neće morati vratiti, a mi ne samo da ćemo morati plaćati privilegiju da stavimo ručnik na plažu koja je do jučer bila besplatna svima, nego ćemo bez plaža i svih ostalih prirodnih ljepota i resursa zauvijek ostati.

Akciji Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava, tvrtki pridružili su se stotine otočana i građana diljem Jadrana, a jutros su se prosvjednici okupili na Markovom trgu.

“Ovo je pljačka nacionalnoga dobra”, rekao je Miro Bulj koji se pridružio prosvjednicima. Spomenuo je i primjer Zlatnog rata. “Pomorsko dobro mora biti u korist naših građana”, dodaje Bulj.

Zakonu se protivi i saborska zastupnica MOSTA, Ivana Ninčević – Lesandrić koja također ne želi dozvoliti da se ponovi pljačka iz devedesetih kada je ozakonjena pretvorba i privatizacija. Već je upozoravala na nepravilnosti u ovom zakonu i problem da većina saborskih zastupnika uopće ne čita zakone koje trebaju izglasati, nego samo po naputku šefa stranke dižu ruke, a onda na kraju građani skupo plaćaju cijenu takve neozbiljnosti.

Kraj svake bitne stavke u prijedlogu zakona, nalazi se napomena ”u skladu s odredbama posebnog zakona”, a u poseban zakon su upućeni izgleda samo istaknuti članovi HDZ-a.

Prosvjednicima su se pridružili i bivši pripadnici Živog Zida, a sadašnji članovi stranke Slobodna Hrvatska koji se također protive privatizaciji naše obale.

U akciji “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?” sudjelovali su Cres, Rab, Silba, Mali Losinj, Zlarin, Prvić, Šolta, Vis, Hvar, Brač, Korčula, Biševo, Makarska, Trogir, Split, Dubrovnik… Otočani i građani su poručili: “Želimo sudjelovati u odlukama o otocima i obali. Vratite Zakon o koncesijama na Javnu raspravu!”

Ovo su ključne zamjerke otočana u vezi predloženog zakona:

– nema definiranog minimalnog roka u kojem se koncesija ne može založiti ili prenijeti;

– nema odredbe koja bi onemogućila izbor koncesionara koji će poskupiti cijenu usluge za krajnje korisnike, odnosno građane;

– nema odredbi koje će onemogućiti koncesionaru da naplaćuje pristup općem dobru nad kojim se ne mogu stjecati stvarna prava, kao npr. pravo vlasništva na plažama;

– omogućuje se da netko bez financijskih kapaciteta za investiciju obećanu u natječajnoj dokumentaciji dobije koncesiju i potom je založi da bi osigurao sredstva potrebna za investiciju;

– odredbe zakona o zasnivanju založnog prava, te odredbe o prijenosu ugovora o koncesiji od strane koncesionara na treću osobu pokazuju da zapravo država garantira svojim prirodnim dobrima, odnosno teritorijem za kredite koncesionara;

– omogućen je prijenos ugovora o koncesiji na financijsku instituciju koja je nad koncesijom ima/la založno pravo, i daje joj se mogućnost da sama dalje predmet koncesije prenosi na treću osobu;

– nije predviđeno savjetovanje s lokalnom zajednicom, na što Hrvatsku obvezuju međunarodni ugovori.

Podržite rad Flash.hr portala, lajkom na našu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/Flash.hr.newsportal/

Autor: Josip Novosel