Petra Semeš – kako sam se bacila u vegetarijanske vode

0

I tako je moj dragi prijatelj i vlasnik Flash.hr portala, Josip, došao na još jednu ideju suradnje.

Zašto sam napisala “još jednu”? E pa zato jer u tjedan dana dođu barem dva prijedloga od njega o novom poslovnom pothvatu. Volim Josipa i njegov poduzetni i pozitivan duh i ovaj put, nakon njegovog dugog moljenja, jednostavno nisam imala srca odbiti ga (Josipe, ovime ti vraćam hihi).

Iako imam nula iskustva što se tiče pisanja kolumni, često sam u školi svoje zadaćnice čitala na glas pa vjerujem kako neću biti dosadna i nadam se da već niste kliknuli na iksić.

Ukoliko niste, sada ću se predstaviti onako školski. Ime mi je Petra Semeš i 23 su mi godine. Još uvijek europski, uskoro svjetski putnik s adresom u Rijeci. Bavim se modelingom, sanjarenjem i ostvarivanjem želja. Tako si i ovim pisanjem ostvarujem još jednu želju, a to je približavanje mog načina života ljudima. Ako jedna osoba prihvati ovo o čemu ću pisati, smatrat ću svoj zadatak ispunjenim. Okvirni dogovor između urednika i mene je bio da pišem o veganskoj prehrani, ali za mene se pojam veganstva ne tiče samo prehrane, već sveukupnog stila života. Želim odmah napisati kako nikome ništa ne namećem. Svatko je svoj čovjek koji bira svoj put. Smisao ovih kolumni biti će za nekoga učenje novih stvari, razonoda u pauzi od posla, ali i buđenje svijesti. Možda nitko ne bude ovo čitao, ali moja duša je sretna jer znam da pridonosim pa barem i sebi. Ja sam uvijek ta koja govori kako je akcija u vezi nekog “problema” ta koja pomaže, a ne reakcija u smislu pričanja, objavljivanja članka na društvenim mrežama kojima se samo korijen problema produbljuje stoga smatram kako će ove kolumne imati neku dublju svrhu. Biti će zbilja svega u ovom pisanju pozitivne naravi.

E sad da napišem pomalo o svom prijelazu, kako bi Josip rekao, na mračniju stranu.

Znate ono doslovno preko noći jer tako je bilo i kod mene. Probudila sam se jedno jutro prije otprilike tri godine i donijela odluku kako neću više konzumirati meso. Kod mene je ta promjena bila laka iz razloga što inače u životu nisam jela puno mesa jer sam odrasla u obitelji u kojoj se ono vrlo malo konzumiralo; kod nas je više prevladavala mediteranska kuhinja, tako da su zbilja povrće i voće moji prijatelji od djetinjstva. Nekako s tom odlukom došla  je veća promjena i moje svijesti o životu.

Mogu reći kako sam od malena “čudna”. Uvijek sam bila u nekom svom svijetu i razmišljala o nekim stvarima koje većini mojih vršnjaka nisu padale na pamet. Tako da se moji bližnji baš i nisu iznenadili kada sam im rekla da sam prešla na vegeterijanstvo. Mislim kako su tada vjerovali da je to još jedan moj hir i da će me brzo proći, međutim još ne prolazi, možda jedino postanem fruktarijanac koji se hrani isključivo plodovima palih sa stabala.

Šalim se:) Uvjerena sam da do te ekstremnosti neću doći. Kad sam već kod ekstremnosti, za to nikada ni u kojem polju života nisam. Treba nalaziti balans između svega. Sad sigurno mislite, nije li veganstvo ekstremno. Tu opet zavisi što za vas predstavlja ta riječ. Uvijek se sjetim jedne objave koju sam vidjela na facebook-u. Na slici je doktor koji pacijentu objašnjava kako trebaju izvesti jednu operaciju gdje će mu otvoriti prsa kako bi mogli prišiti venu uzetu s noge na koronarnu arteriju te da će ga to sve koštati 100000 dolara ili da može prijeći na vegansku zdravu prehranu (svakako može biti i nezdrava) i na to pacijent kaže: “Vegansku prehranu? Zar nije to previše ekstremno”. Dakle. sve ovisi o tome što je za vas ekstremnost. Najvažnije je da ste zdravi i sretni. Ako niste, organizam vam je u disbalansu i trebate nešto mijenjati. To ne mora značiti isključivo prehranu, sve počinje iznutra i od vas samih. Ako vjerujete kako vas konzumacija životinjskih proizvoda čini zdravijim i boljim, onda tako i radite, opet ponavljam da nitko ne može niti smije kreirati vaš put. Ja mogu samo za sebe napisati kako me je veganstvo učinilo boljom i zdravijom osobom i to svoje iskustvo želim podijeliti s vama.

 

 

Autorica: Petra Semeš – Rekao bi Josip: ”Ako si dobra za naslovnicu Vouge magazina, dobra si i za Flash.hr. Angažirao sam te da me počnu čitati i biljojedi.”

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20