Miseria Nobile – nova konoba u srcu Zagreba s najboljim delicijama iz cijele Hrvatske

0

Trebao sam se neki dan naći s Ivonom kako bismo dogovorili nove poslovne projekte pa sam joj predložio da se zaletimo do nove konobe ”Miseria Nobile ” na klopu i koju kapljicu vina jer se poslovi ne dogovaraju na prazan želudac. U ponudi imaju najbolje delicije iz 5 hrvatskih regija koje nabavljaju od obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava, vinara, maslinara, vinara, proizvođača rakija itd.

Plate su im podijeljene na 5 regija, a iako Ivona i ja imamo popriličan kapacitet, nismo baš mogli pojesti svih pet pa smo se odlučili za ove 3: Slavonska snaša, Servus Zagreb i Forca Dalmatina. Plate su ubrzo stigle za stol, a mi smo za to vrijeme degustirali sjajne slankaste namaze od srdela i čvaraka.

Konoba Miseria Nobile - namazi od srdela i čvaraka Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria Nobile – namazi od srdela i čvaraka
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria nobile - Ivona Tićac - koju platu prvu odabrati? Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria nobile – Ivona Tićac – koju platu prvu odabrati?
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Kako moji žive na proplancima Čučerja, predložio sam da prvo krenemo s okusima kontinentalne Hrvatske.

1. PLATA SERVUS ZAGREB – kontinentalna Hrvatska (svježi sir i vrhnje, prezvuršt, češnjofke, samoborski čvarci, kuhana šunka, suhi kravlji sir, špek i salate.

Konoba Miseria nobile - plata Servus Zagreb Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria nobile – plata Servus Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nema tog čipsa koji može zamijeniti domaće čvarke. Predložit ću Francku da ih počnu pakirati u vrećice. Moj bi otac uz ovakve delicije izvadio najbolji plastični karnister i natočio svima za stolom par kapljica najboljeg čučerskog eliksira mladosti (domaće vino, koje kod neiskusnih vinoljubaca može izazvati privremenu paralizu i trajnu sljepoću). Sva sreća da ja ovdje nisam sa starim, nego s Ivonom i da su u konobi plastični karnisteri nepoznat pojam. Ljubazni konobar nam je preporučio Pinkret graševinu koja se sjajno stopila sa zagorskim delicijama.

Ivona je uživala, ali ona je slavonska duša tako da smo za platu dva odabrali okuse Slavonije. Rekao bi Glavaš: ”Inati se Slavonijo!”

5. PLATA SLAVONSKA SNAŠA – Slavonija i Posavina (baranjski kulen, kulenova seka, sušena peka, buđola, čvarci, kravlji polutvrdi sir, ajvar, paprike punjene skutom i salate.

Konoba Miseria Nobile - plata Slavonska snaša Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria Nobile – plata Slavonska snaša
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Zapravo su moji s mamine strane isto Slavonci, tako da mi nije teško pala odluka da se prebacimo na slavonske delicije. Baš sam rekao Ivoni kako mi je super uspoređivati zagorske i slavonske pjesme. U Zagorju su svi tekstovi malo veseliji – Jednu litru bumo si spili…, Pime ga, pime ga…, Po lojtrici gor, po lojtrici dol…, a u Slavoniji čak i uz plesniji ritam, tekstovi imaju malo depresivniju notu – Prodat ću kuću i imanje…, udaše mi moju Tenu…, Garavušo garava, ti si mene varala… U svakom slučaju, Slavonska plata je bila sve, samo ne depresivna. Meni možda čak i draža od zagorske, ali ne smijem to napisati jer bi me se Čučerje odreklo.

Normalnim ljudima bi ovo bilo i više nego dovoljno, ali Ivona i ja smo sve, samo ne normalni. Ona kao da ima neku trakavicu, a i ja imam sindrom Čobankovića. Dokle god ima hrane na stolu, nađem mjesta u želucu. Bilo je vrijeme da se spustimo u južnije krajeve i osjetimo okuse Dalmacije.

4. PLATA FORCA DALMATINA – Dalmacija i otoci (drniški pršut, panceta, paški ovčji sir, ovčji sir iz mišine, alkarska kobasica, goveđa kobasica, inćuni i srdele u maslinovom ulju, paprike punjene skutom i salate.

Konoba Miseria Nobile - plata Forca Dalmatina Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria Nobile – plata Forca Dalmatina
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Kaže naš narod ”Što južnije, to tužnije”, ali Dalmatinska plata je bila sve, samo ne tužna. Štoviše, izgledala je najveselije:) Stvarno su se potrudili odabrati najbolje OPG-ovce. Sirevi i kobasice su vrhunski, a panceta se topila u ustima kao led u frižideru moje bake. Nisam se toliko oduševio još od zadnje polugole fotke Lidije Bačić. Uz platu smo degustirali Žlahtinu iz 2015. – kvalitetno suho bijelo vino, koje je u meni kontinentalcu probudilo pravog dalmatinskog Galeba. Jednostavno me ponijela atmosfera i alkohol. Morao sam malo zasvirati.

Josip Novosel aka čučerski SLASH u konobi Miseria Nobile Foto: Ivona Tićac, Flash.hr
Josip Novosel aka čučerski SLASH u konobi Miseria Nobile
Foto: Ivona Tićac, Flash.hr

Ivona je bila oduševljena. Imala je privatni koncert ”Moja seko kulenova ljuta, uz tebe mi pašu samo sir i skuta…” Ja sam se totalno uživio. Osjećao sam se kao čučerski SLASH. Mogao bih od ovog napraviti i biznis – GUSLAM po konobama, vjenčanjima, sprovodima, krstitkama…, nebo je granica.

Prostor je mali, ali lijep i rustikalan. Stvarno otvara apetit. Ja sam kao poznati čučerski dekorater, ali i krivotvoritelj umjetnina, odmah Ivoni dao do znanja da Rembrandt na zidu nije pravi.

Josip Novosel aka Jole krivotvoritelj u konobi Miseria Nobile Foto: Ivona Tićac, Flash.hr
Josip Novosel aka Jole krivotvoritelj u konobi Miseria Nobile
Foto: Ivona Tićac, Flash.hr

Konoba ima i prostor u podrumu gdje se možete povući s prijateljima ili poslovnim partnerima i imati privatni party uz vrhunske plate i vina. Možete naručiti sve plate u jednoj ”Okusi Hrvatsku”, a možete također uživati i u Slow foodu – 5 slijedova delicija iz 5 regija uz čašu vina iz svake regije. Miseria Nobile ima stvarno veliki izbor hrvatskih regionalnih vina, koja baš nećete moći svugdje probati, a odlično je što vina toče na čaše po stvarno umjernim cijenama (već od 12 kuna po čaši). Neke od delicija možete i kupiti u konobi te ih poslužiti svojim prijateljima na kućnim zabavama. Otvorili su i novu terasu u Bogovićevoj ulici, tako da ćete moći uživati na suncu i kasnim večernjim satima, degustriajući njihove plate i vina. Meni je to jako bitno jer želim da običan puk vidi kako živim punim plućima. Moram se opet vratiti s Ivonom da isprobamo Istarsku i Velebitsku platu te platu sa 7 vrsta sireva.

Konoba Miseria Nobile - podrum Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Miseria Nobile – podrum
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

 

Konoba Miseria Nobile

Bogovićeva 4
Zagreb, Croatia
 
tel: 01/4850 -485
 
 
 
 
Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, aka čučerski Slash, samozatajni kolekcionar goblena sitnog boda, krivotvoritelj hobist, dopisni član magazina ”Guslanjem protiv biljojeda”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.