Ministar Marić će Todorića spašavati većim porezima, novim zaduživanjima i oduzimanjem vaših nekretnina!

0

Jedna od glavnih referenci za dolazak Marića na funkciju ministra financija, bila je njegova titula izvršnog direktora u Agrokoru za strategiju i tržište kapitala. Još nas je početkom godine uvjeravao da Agrokoru ne prijeti bankrot i kako je to stabilna kompanija. Naravno da je njegov dolazak u Vladu najviše ogovarao Todoriću koji se godinama nalazi u financijskim problemima, ali svi šute o tome i pretvaraju se da je koncern Agrokor uspješan i da je najveći pokretač hrvatskog gospodarstva.

Iako se znalo još i prošle godine da Agrokor ne može ispunjavati svoje obveze prema dobavljačima i bankama te da ne plaća svoje porezne dugove, za četiri tvrtke iz koncerna Agrokor, vlasnika Ivice Todorića, odobreni su krediti HBOR-a u visini od 378 milijuna kuna. Kredite je morao odobriti Nadzorni odbor HBOR-a od deset članova. U Nadzornom odboru sjedi čak šest ministara Vlade Andreja Plenkovića. Tjednik Nacional, koji je prvi otvorio temu kredita za Todorićeve tvrtke, tvrdi kako se ministar financija Goran Marić, koji je predsjednik Nadzornog odbora, izuzeo od ove odluke, kako mu se ne bi spočitavali sukob interesa jer je njegov bivši poslodavac upravo je Agrokor.

To je samo kap u moru povoljnih kredita i poticaja, koje je koncern Agrokor dobio na račun poreznih obveznika. Još milijarde Todorićevih dugova pospremljene u faktoring kućama koje trguju potraživanjima. Marić je samo dva mjeseca nakon karijere u Agrokoru predložio u Saboru izmjene Zakona o faktoringu, tražeći da se prolongiraju obveze ispunjavanja uvjeta iz zakona za društva koja se u Hrvatskoj bave faktoringom.Marić je samo dva mjeseca nakon karijere u Agrokoru predložio u Saboru izmjene Zakona o faktoringu, tražeći da se prolongiraju obveze ispunjavanja uvjeta iz zakona za društva koja se u Hrvatskoj bave faktoringom. Za brojne tvrtke bilo jedino moguće riješenje doći faktoring kući s ugovorom s Agrokorom, dobiti dio iznosa predviđenog za naplatu pa se nadati da će Agrokor u razumnom vremenu to ipak platiti”,Jednom riječju, dobavljači koji su dobivali mjenice, a ako one nisu imale pokriče, neće moći naplatiti svoja potraživanja, a oni koji su i dobili novac od faktoring kuća, morat će to s kamatama vratiti i ostat će bez svega, što će izazvati lančanu reakciju ne plaćanja i novih ovrha.

Marić je naravno podržao i novi zakon ”LEX AGROKOR”, za koji sudac Mislav Kolakušić ovih dana rekao da je protuustavan. “Zakon koji se piše za uski krug pojedinaca krši temeljnu odredbu da je država svim poduzetnicima dužna osigurati jednaki pravni okvir”, pojasnio je. “Ovdje je apsolutno vidljivo da se zakon donosi za jednu ili dvije osobe.”

Todorić je radio samo ono što mu je država sve ove godine dopuštala. Uništo je male proizvođače i uz pomoć HNB-a i nerealnog tečaja postao glavni uvoznik hrane u zemlji koja bi mogla svojom proizvodnjom prehraniti pola Europe. Ponašao se striktno poslovno, a u poslu je jedino bitan profit. Napravio je sjajnu ponzijevu shemu, ali krediti kad tad dođu na naplatu, samo što ih neće platiti on, nego porezni obveznici, koji budimo realni bolje nisu niti zaslužili. Građani su uporno birali političare koji su mu to omogućavali, a i svojom kupnjom u Konzumu su davali podršku takvom poslovanju. Todorićeva imovina je privatna, a dugovi su od kompanije, a pošto je ona prevelika da propadne, država će posegnuti u džepove poreznih obveznika kako bi ju spasila. 

Novi porezi, skuplje cestarine, privatizacija energetskog sektora (poskupljenja struje, plina, a s njima i hrane), porez na nekretnine koji će vas razvalastiti vaše imovine itd., sve su to mjere koje će Vlada poduzeti da zaštiti svoje financijere, a što ćete vi poduzeti da to spriječite? Apsolutno ništa. Neki će kukati u lokalnoj birtiji, neki na fejsu, a većina vas će i dalje glasati za iste ljude koji vas pljačkaju ili još gore, nećete izaći na izbore.

U normalnoj zemlji bi ministar Marić odmah podnio ostavku jer pogodovao svojoj bivšoj kompaniji u kojoj su se očito lažirala financijska izvješća. Ne može neka kompanija isplaćivati dividendu,a biti u tolikim dugovima prema bankama, dobavljačima i državi. Zapravo u normalnoj zemlji Marić nikada ne bi mogao postati ministar financija. Ako je nakon odlaska iz Agrokora, Agrokor dužan milijarde kuna, zamislite koliko će tek biti dužna Hrvatska tj. vi nakon njegovog mandata.

U svakom slučaju, glupo je da se sad ljutite na Todorića, Marića, Vladu.. Problem je u Vama. Vi niste ništa poduzeli da to spriječite. Sve ove godine šutite i svojom šutnjom i neaktivnoću dajete podršku uništavanju Hrvatske ekonomije tj. vas samih. Najžalosnije je to što će te i dalje biti glasni samo u krugu svojih prijatelja i na Facebooku. Kad dođu izbori, vi ćete birati manje zlo ili uopće nećete izaći na izbore.

 

PS: Podržite rad našeg portala i borbu protiv poreza na nekretnine lajkom na našu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/Flash.hr.newsportal/?ref=bookmarks

 

Autor: Josip Novosel