SUPER DORUČAK

0

Kako sam i sama svojevremeno postala vlastita žrtva loše navike preskakanja doručka, trudim se vratiti taj obrok u svoj dnevni raspored. Ako se i vi prepoznajete u ovom opisu, predlažem i vama da učinite isto – vidjet ćete kako će vam tijelo vrlo brzo vratiti zahvalnost i kako će nivo energije biti postojaniji tokom čitavog dana!

 
U nastavku se nalazi jednostavan recept koji sam obogatila dodatkom nekih tzv. superfoodsa tj.superhrane, a ako već koristite i\ili preferirate neke druge umjesto ovih koje sam ja tu navela, slobodno ih uvrstite u recept koristeći ostale sastojke kao bazu, a varirajući dodatke.
 
Ja trenutno trošim pravi mali arsenal čudnovatih sastojaka, jer sam na putu i trudim se “boostati” si imunitet kako ne bi obolila od nekih đunglastičnih groznica, a i samo putovanje je intenzivno, pa valja biti maksimalno fit. S obzirom na zimu i sezonske virozice i gripe, bilo bi dobro učiniti si topli i ovako nutritivno bogat doručak jutarnjim ritualom bar 3-4 puta tjedno.
 
Među tu spomenutom superhranom su i neki odlični i jako potentni adaptogeni – no neću raspredati o svojstvima i učincima svakog zasebnog, bar ne ovom prilikom, jer world wide web zasigurno nudi mnoštvo informacija o svim navedenim pojmovima koji bi vam mogli zvučati nedovoljno poznato i egzotično.
 
Ako želite saznati više, a ne da vam se googlati – slobodno mi se javite ili upotrijebite svoju sposobnost lobiranja i uvjerite glavnog urednika koji me ne plaća da konačno odriješi kesu.
 
Neću objaviti ni slike s kojima bi bilo prirodno popratiti recept jer sam sad na putu, a škrti urednik je novi Vervita blender zadržao za sebe, pa nek se on naslikava, ionako je to njegov omiljeni sport.
 
No pređimo na bitno, jer vam čujem kruljenje u želucu skroz do Meksika:)
Sastojci:
– zobene pahuljice (1 šalica)
– mlijeko po vašem izboru – rižino, zobeno itd. (po volji, ovisno koliko gustu zobenu kašu želite)
– nektar kokosovog cvijeta (po meni u ovoj kombinaciji sladilo nije ni potrebno – ipak, za sladoljupce – tu su zdravije alternative sa nižim glikemijskim indeksom, kokosov nektar jedna je od finijih opcija)
– maca prah (* 3 do 9 grama (1 do 3 čajne žličice) dnevno, preporučljivo u početku konzumacije početi sa 1 žličicom)
– sibirski ginseng
– cejlonski cimet
*Cejlonski cimet pomaže smanjiti razinu šećera u krvi, a zbog svoje ljekovitosti, prednjači pred kineskim cimetom koji je šire dostupan. Odličan kod prehlade, slabosti i mučnine.
– sirovi kakao u prahu
– lanene sjemenke (čajna žličica)
– chia sjemenke (čajna žličica)
– žličica kokosovog ulja (sa mirisom)
– voćka po izboru – moj izbor danas pao je na jabuku – najbolje birati sezonsko voće 🙂
 
slikadorucak
Na slici se nalaze neki od sastojaka koje smo koristili u ovom receptu + ogledalo jer ponavljanje je majka znanja, pa da se podsjetimo tko je na Karibima, a tzv. hipi je, a kojem poznatom hrvatskom tajkunu majka čučerske ručkove još podgrijava. *meksička kula stražara – Bog je poslao svoje emisare da donesu najrecentiju Kristovu sliku na kojoj također dokazano ne konzumira kravlje mlijeko + kad ti u ghettu pozvone kulaši, znači da stvarno lokalnije od toga ne ide.
 
Priprema:
 
Lanene sjemenke i chiu staviti namakati u malo tople vode minimalno nekih 5-10 min ranije (kad se sjetim, stavim ih i večer prije), ili još bolje, namakati u toplom mlijeku po izboru. Nisam pobornik nametanja stavova, pa čak ni kad vjerujem kako sam apsolutno u pravu u vezi nečega, no kravlje mlijeko zaista ne sugeriram jer po meni, a i mnogo većim instancama na ovom polju, anulira predznak “zdravo” u čitavoj priči. Da je zdravo, i Isus bi ga pio. Koliko puta ste pročitali da je Isus nagnuo krčag kravljeg mlijeka i zatim se zadovoljno osmijehnuo učenicima?! I mislila sam.
 
Dakle, zagrijano zobeno, rižino ili ino mlijeko, cca 2 dcl, preliti preko sastojaka koje ste pomiješali u zdijelici ili opcija b) ako ste ferengi ili pak pošten čovjek koji ima blender ili štapni mikser,  smiksati skupa sve sastojke i užiiivatiii u super finom i zdravom doručku i ostatku dana! 🙂
 
Rea Tas aka Žena Vrač izvor: Rea Tas Facebook
Rea Tas aka Žena Vrač
izvor: Rea Tas Facebook
 
Autorica: Rea Tas aka Žena Vrač