Zagreb Burger Festival

0

Konačno se netko u metropoli sjetio organizirati festival hamburgera. Svi najbolji burgeri u gradu na jednom mjestu od 15.9 do 25.9 na Strossmayerovom trgu – ZAGREB BURGER FESTIVAL (RougeMarin, Submarine BBQ, Boys Burger Bar BBBB, Kitchen & Grill PLAC, Brko & Brko, Šumski kuhar, Maredo Grill – Restaurant & Night Bar i ChevapRolls). Pravi hedonistički raj. Kako je grad pun hipstera u ponudi imaju, vege i veganske burgere, ali ja zbog takvih nisam dolazio. Za podmazivanje grla tu su: Staropramen piva, Rakijarnica i Natural Cocktail bar, a za sve sladokusce Tutač.

Festival hamburgera bez Gastro Snoba i Irene bi bio kao Željka iz Dione bez blagajne. Irena je cijelo ljeto u Zagrebu marljivo pohađala autoškolu, a ja sam zato vrijeme uživao u čarima naše lijepe obale. Vratio sam se nedavno u Zagreb i shvatio da sam se zaželio Stupničke hijene. Obžderavao sam se cijelo ljeto, ali nije to to bez nje. Eto, priznao sam. Fali mi slavonsko krme.

Nazvao sam ju i rekao: ”Krvi ću ti se napit’, ako danas ne dođeš u grad! Vodim te na Festival hamburgera. Bolje ti je da nisi ništa jela.” Irena je bila uzbuđena kao Blanka Vlašić kad je Bozaniću poklonila olimpijsku medalju. ”Festival hamburgera? Stvarno? Mama mi je za doručak spremila malo potrbušine i cicvaru za desert, ali stane u mene još. Ne brini se ti ništa. Dolazim.”, odgovorila je ushićeno Irena.

Stigli smo na mjesto zločina, a Irena se počela derati kao žigosano tele: ”Sijeno! Joso! Vidi sijeno!”, naime nasred trga su bili postavljeni drveni stolovi i oko njih kocke sijena s podmetačima, a Irenu je to odmah podsjetilo na rodnu Slavoniju i nije mogla sakriti oduševljenje. Ja sam se pravio da ju ne poznam, a djevojka sa sela se odmah bacila na prvi snop sijena i zapjevala ”U ponedjeljak rano kosili smo sijeno. Kosti tata kosim ja, kosili smo oba dva….”. Molio sam Boga da mi da snage da je ne ubijem. Razmišljao sam: ”Zar mi je to falilo?”

Nije se gasila pa sam brzo naručio dva Sumbarine burgera da joj zatvorim usta. Ptice umiru pjevajući, ali ne i Irena.

Zagreb Burger Festival Irena Jakičić i Submarine burger Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Zagreb Burger Festival
Irena Jakičić i Submarine burger
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Njezinoj sreći nije bilo kraja. Nabacila je osmijeh model Franjo Tuđman od uha do uha i guštala kao prase.

Ja sam isto guštao u hamburgeru, ali još više u tišini koja nažalost nije dugo trajala.

Irena nije neki pivopija pa smo pili sokove iz Natural cocktail bara koji su bili pravo ljetno osvježenje. U jednom trtenutku me pitala ”Jel’ znaš onu pjesmu od Mice Trofrtaljke?”, a ja sam odmah rekao ”Ajmo naručit još jedan hamburger.

Ovaj ti nije dosta. Vidim da si gladna.” Uzeo sam najveći burger koj’ su imali u kućici Brko & Brko.

Odlučili smo ga podjeliti po pola, ali nismo u njemu guštali kao u ovom iz Submarina koji je bio za dvije klase bolji.

Htjeli smo probati još neki burger, ali smo nažalost bili siti. Na sreću, festival traje deset dana pa stignemo isprobati sve burgere i onda donjeti konačan sud o pobjedniku festivala.

Zagreb Burger Festival Irena Jakičić - Brko & Brko burger Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Zagreb Burger Festival
Irena Jakičić – Brko & Brko burger
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Vjerojatno sad to čitate i pitate se: ”Sve je to ok, ali gdje si ti Gastro Snobe?” Evo i mojih fotki da članak privuće što više pohotnih ljubiteljica samozatajnih tajkuna niža rasta.

Zagreb Burger Festival Josip Novosel aka Gastro Snob Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Zagreb Burger Festival
Josip Novosel aka Gastro Snob
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Zagreb Burger Festival Josip Novosel aka Gastro Snob Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Zagreb Burger Festival
Josip Novosel aka Gastro Snob
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr

Bili smo na festivalu u petak u posljepodnevnim satima, ali svjedeno je bilo puno ljudi. Ne može Hrvat bit’ u uredu za vrijeme radnog vremena. Pravi Hrvat uvijek mora nešto važno obaviti u gradu. Da je umjesto WTC-a bio napad na Zagrepčanku, žrtava ne bi bilo. (Izgovori preživjelih: Sva sreća da sam taj dan zakasnio na posao. Zaspao sam i to mi je spasilo život. Nije bilo tramvaja. Hvala Zetu na još jednoj životnoj prilici. Baš sam u tom trenutku skočio do banke. Zaletio sam se samo na tren do pekare…).

Zagreb Burger Festival Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Zagreb Burger Festival
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Na sreću nismo dugo čekali na red, a nakon burgera smo se malo i zasladili s belgijskim palačinkama.

ZAGREB BURGER FESTIVAL Belgijske palačinke Foto: Josip Novosel, Flash.hr
ZAGREB BURGER FESTIVAL
Belgijske palačinke
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U jednom trenutku su se nad nama nadvili tamni oblaci. Da pljusak ne bi rastjerao posjetitelje i upropastio organizatorima zaradu, upotrijebio sam drvenu čučersku vještinu tjeranja oblaka. (Ne zovu me uzalud: Jole, šaptač oblacima). Raširio sam ruke kao Mojsije i rekao ”Gonite se u tri pičke materine tamni oblaci!” Jebiga, drugo mi ništa nije preostalo. Raketlini su mi ostali u dvorištu.

ZAGREB BURGER FESTIVAL Gastro Snob: Demonstracija drevne čučerske vještine tjeranja oblaka Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
ZAGREB BURGER FESTIVAL
Gastro Snob: Demonstracija drevne čučerske vještine tjeranja oblaka
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr

Odlično smo se zabavili na Zagreb Burger Festivalu i obavezno ćemo navratiti još koji dan u večernjim satima da isprobamo ostale burgere, ali i popijemo nešto žešće od voćnog soka. Ako još niste, obavezno navratite do 25.9. na Strossmayerov trg. Nećete požaliti.

 

https://www.facebook.com/ZgBurgerFestival/

 

Ps: Nije samo meni drago što se vratila Irena, već i blagajnici Željki iz Dione koja je njezin najveći fan. Rekla mi je zadnji put: ”Nema Irene, nema više jogurta za tebe!”

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, šaptač oblacima, samozatajni ljubitelj hamburgera, dopisni član časopisa ”Mrzim niske ljude”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.