SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA – 29.9. – 2.10.2016 – ZG VELESAJAM

0

Drugu polovicu sajamske poslovne godine na Zagrebačkom velesajmu otvaramo terminom rezerviranim za SAJMOVE ZDRAVOG ŽIVLJENJA (Organica, APItera, Mystic) i IZVOR, sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija od 29. rujna do 2. listopada.

 

U sedam godina suradnje s izlagačima, posjetiteljima, medijima, partnerima, institucijama, stručnjacima i praktičarima, jednog istinskog zajedništva i međusobnog uvažavanja te puno prijateljstva i ljubavi prema ovom sajmu, svi zajedno stvorili smo respektabilan međunarodni projekt prepoznatljiv po visokoj kvaliteti i aktualnosti programskog sadržaja. Stvorili smo mjesto edukacije na kojem se spoznaju različitosti i omogućuje odabir između konvencionalnog i komplementarnog. U konačnici, stvorili smo opće dobro i snagu koja definira trendove te utječe na institucionalnu podršku tematskim djelatnostima.

 

Sajmovi koji doživljavaju uzlet u svakom segmentu izlagačkom, programskom, sadržajnom i u broju posjetitelja manifestacija su snage zajedništva, koji je ujedno i moto sajma.

 

Sajmovi se prostiru u sedam paviljona na 16.000 m2, a okupili su 430 izlagača iz 15 zemalja.

 

Mjesto održavanja

SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA                                                         paviljoni 8, 8A, 9, 11A, 11a

IZVOR                                                                                                  paviljoni 7 i 7a

 

Zemlje sudionice

Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Finska, Hrvatska, Indija, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Ruska federacija, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska

 

SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA

 

IZLAGAČKI SEGMENT Sajmova zdravog življenja tematski i prostorno obuhvaća tri cjeline:

 

 • Organica & Kronoplja: eko tržnica, organski certificirana hrana i proizvodi, biodinamička proizvodnja, eko sorte sjemena i sadnica, ljekovito bilje, oprema za pripremu zdrave hrane, proizvodi od industrijske konoplje, prirodna kozmetika…

 

 • APItera: pčelarstvo i proizvodi od meda, oprema za pčelarstvo, zaštita pčela i košnica, apiterapija, apikozmetika

 

 • Mystic: prirodna, energetska i duhovna medicina – aromaterapija, akupresura, su-jok, ayurveda, feng shui, tehnike za sklad duha i tijela, masaža, bioenergoterapija, zvukoterapija, pranic healing, zvučne kupke, joga, meditacija…

 

Program predavanja, seminara, kongresa, prezentacija, radionica, okruglih stolova i drugih oblika programa edukacije ukupno će trajati 270 sati, a održavat će se na sedam lokacija kroz sva četiri dana trajanja sajmova.

 

PREDAVANJA, EDUKACIJA, RADIONICE…

 

Nije slučajno da su mnoge stranice knjiga posvećene upravo samopomoći. Svakodnevni život iziskuje veliku količinu energije za usklađivanje poslovnih, obiteljskih i mnogih drugih obveza dok ostavlja malo vremena za bavljenje sobom i pronalaskom ‘vlastitog ja’. Osvještavanje te praznine vodi nas u daljnju potragu za samim sobom. Sajmovi zdravog življenja pružaju holistički pristup u toj potrazi.

 

Vrijedno vaše pažnje su predavanja na temu Snaga Žene i kako osvijestiti vlastitu snagu da postanemo vrhunski manager Života ili Kako za(voljeti) sebe. Vera Čudina uči nas da je iz svake krize u životu izlaz moguć, a Keith Sherwood o tajnama iscjeljivanja i samorealizaciji. Život je igra, ali često prepreke u životu učine ga manje zabavnim, a kako ga učiniti jednostavnijim možete saznati na predavanju Kako kreirati život s lakoćom. Predavač iz Damanhur Italija približit će nam kako doći u kontakt sa sinkronicitetom (sila koja stvara kontinuiranu vezu između svih događaja budući događaji nisu slučajni već se odvijaju upravo prema načelu sinkroniciteta koji nadilazi načelo uzroka i posljedice).

 

Više sati programa posvećeno je biodinamičkoj proizvodnji hrane kao i predstavljanju OPG-ova koji uzgajaju hranu na ovaj način. Također, bit će riječi o marketingu i izvozu ekoloških proizvoda. Tema Gradski vrtovi zainteresirat će sve one koji žele stvoriti svoju oazu u srcu grada.

 

Tema medicinske konoplje zavladala je medijskim prostorom i sustavno raste zanimanje za tu biljku. Na K(r)onoplji vodeći stručnjaci već nekoliko godina osvještavaju javnost o pozitivnom učinku konoplje na zdravlje kao i za širu upotrebu u različitim industrijama; Gordan Masnjak; Ognjen Brborović, Medicinski fakultet Zagreb; Slavko Sakoman; Marinko Petrović; Vladimir Trkulja, Medicinski fakultet Zagreb; Dubravko Klarić; Marinko Petrović, NZJZ Dr. Andrija Štampar; Ivica Kisić, Agronomski fakultet Zagreb; Hrvoje Jurić, Filozofski fakultet Zagreb, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku; Ivica Kelam, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Centar za integrativnu bioetiku; Damir Žubčić, Veterinarski fakultet Zagreb, Hrvatsko udruženje za prirodnu energetsku i duhovnu medicinu; Ljubomir Miščević, Arhitektonski fakultet Zagreb, Voditelj Konzorcija pasivna kuća.

 

Nakon mnogo upita kako se uključiti u proizvodnju ove biljke možete saznati na predavanju Kako pokrenuti start up – smart up!

 

Puno pažnje posvećeno je edukaciji pa očekujte radionice ayurvedske kuhinje i izrade prirodne kozmetike, NLP radionice, tehnike disanja i meditacije, Dahom do iscjeljenja, radionice pjevanja, Svjetlost i zvuk, Zvučne kupke, Gong Puja, Kundalini, Shakti i Ashtanga joga, Aikido dok će šumski kuhar Anton Rudan kuhati sa samoniklim biljem.

 

Subota popodne rezervirana je za Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom, a zatim se možete uputiti na koncert Tribal Jam Orchestra.

 

Većina nas upoznata je s činjenicom „Ako nestanu pčele, nestat će i čovječanstvo.“ Bez pčela narušila bi se prirodna ravnoteža na Zemlji dok pčelinji proizvodi djeluju terapijski na čovjekov organizam i zdravlje. Više o temi bit će na Međunarodnom stručnom skupu: Apiterapija – očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima. Sudjelovanje na skupu boduje Hrvatska liječnička komora.

Također, organiziran je cijeli niz predavanja za sve koji se bave pčelarstvom s temama poput kakva je budućnost pčela i pčelarstva, utjecaj klimatskih promjena i izazovi suvremenog pčelarstva i ostale stručne teme. Osim edukativnog i stručnog dijela sajam nudi Kušaonicu meda i Izložbu stare pčelarske opreme.

 

Institucionalna podrška

 

S godinama uspješnog održavanja raste i institucionalna podrška, pa ove godine govorimo o cjelovitoj potpori sajmovima od strane Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, Agronomskog fakulteta, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog pčelarskog saveza, Hrvatskog apiterapijskog društva, Udruge Kronoplja te HUPED-a – Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu.

 

Jednako tako, navedene institucije izravno su uključene u kreiranje i realizaciju stručnog i pratećeg programa koji predstavlja sinergijsku komponentu, a po kojem su Sajmovi zdravog življenja prepoznatljivi i jedinstveni. Znakovito je i što se u izlagački segment uključuju gradovi koji malim tvrtkama, obrtima i OPG-ima daju potporu i omogućuju nastup na sajmu.

 

IZVOR

 1. sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija

 

Na sajmu IZVOR prezentirat će se potencijali hrvatskih županija i regija kroz podizanje svijesti o važnosti očuvanja domaće proizvodnje, tradicije, obrta i malog gospodarstva.

 

Sajam je prodajnog karaktera kako bi se potakao interes za izvornim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima, suvenirima te predmetima malog obrta.

 

Sajam se organizira u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskom zajednicom županija, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Obrtničkom komorom Zagreb.

 

Cilj održavanja sajma IZVOR je:

 • Predstavljanje ukupnog gospodarskog potencijala i kulturne baštine Republike Hrvatske
 • Podizanje svijesti o značaju županija u gospodarskom, kulturnom i turističkom razvitku Republike Hrvatske
 • Podizanje svijesti potrošača o kvaliteti domaćih proizvoda i usluga nositelja znakova

Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko te Hrvatski otočni proizvodi

 • Poticanje tržišnog interesa i rasta prodaje izvornih hrvatskih proizvoda
 • Potpora malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima u prezentaciji njihovih proizvoda i usluga

 

Posjetitelji će moći pronaći proizvode Izvorno hrvatsko „Registrirani i zaštićeni poljoprivredni proizvodi“ kao i proizvode pod oznakom „Hrvatska kvaliteta“ i „Hrvatski otočni proizvodi“.

 

Sajam IZVOR se sastoji od 3 programske cjeline:

 

 • Gospodarsko-poslovna prezentacija – prezentacija vodećih gospodarskih subjekata, privatnih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova
 • Prezentacija kulturno-turističkih potencijala – prezentacija nematerijalne baštine, narodnih običaja i manifestacija
 • Gospodarski forum – „Domaća proizvodnja-ključ uspjeha“; poslovni susret predstavnika županija, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova sa predstavnicima nadležnih ministarstava, gospodarskih institucija i poslovnim partnerima

 

Hrvatska gospodarska komora već niz godina provodi kampanju osvještavanja i kupovanja hrvatskih proizvoda dok će ove godine organizirati, već navedeni, gospodarski forum „Domaća proizvodnja-ključ uspjeha“ pod okriljem sajma IZVOR.

 

 

 

Na sajmu sudjeluju sljedeće županije: Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb.

 

Nastupit će i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sa grupacijom Hrvatski otočni proizvodi, Hrvatska gospodarska komora – Kupujmo hrvatsko, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Zagreb, Udruga Poljički soparnik i Udruga proizvođača baranjskog kulena.

 

Tijekom sajma bit će prezentiran i projekt „Zagreb Healty Beauty Travel“ (detaljan program događanja u prilogu PRESS informacije) sa nagradama za posjetitelje. Isto tako Zajednica proizvođača Sisačko – moslavačke županije organizira nagradnu igru u kojoj će glavna nagrada biti drveni stol sa  četiri stolice.

 

Popis stručnih i pratećih događanja nalazi se u prilogu

 

 

SVEČANO OTVORENJE

Svečano otvorenje bit će u četvrtak, 29. 09. 2016. u 12.00 sati u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Očekuje se da će sajam otvoriti gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

 

RADNO VRIJEME

SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA

Četvrtak                                                                                              10.00 – 20.00 sati

Petak                                                                                                  10.00 – 21.00 sat

Subota                                                                                                           09.00 – 21.00 sat

Nedjelja                                                                                             09.00 – 20.00 sati

 

IZVOR

Četvrtak, petak                                                                                 10.00 – 20.00 sati

Subota                                                                                                           09.00 – 20.00 sati

Nedjelja                                                                                             09.00 – 19.00 sati

 

CIJENE ULAZNICA

jednokratni posjet                                                                           20,00 kuna

ulaznica za stalni posjet                                                                60,00 kuna

Popust od 20 % za organizirane grupe od 25 i više posjetitelja

 

 

! BESPLATAN ULAZ u četvrtak 29. rujna od 10:00 do 14:00 sati

 

 

 

 

POGODNOSTI ZA POSJETITELJE

HŽ putnički prijevoz, posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte. HERTZ rent a Car, popust na cijene najma automobila: za izlagače 25% popusta, za posjetitelje 15% popusta.

 

 

PRESS CENTAR

Na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajmova u paviljonu 8b. Telefoni: 01/6503-524, mail: zv.press@zgh.hr Informacija je dostupna na www.zv.hr/press

Dobrodošli!