HDZ, MOST i ŽIVI ZID pobjednici, a SDP i PAMETNO najveći gubitnici izbora!

0

Manji izlazak birača na izbore, definitivno je više odgovarao HDZ-u, nego SDP-u. HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Bandić 2, HDSSB 1, Glasnović 1. 

Iako je stranka Pametno očekivala jedan mandat koji su skoro osvojili radi velike medijske podrške, na kraju su bez njega ostali. Ljudima se nije svidjelo što dolaze iz bankarskog sektora, što podržavaju GMO, TTIP, porez na nekretnine i ostale neoliberalne ideje.

Prema najavama Andreja Plenkovića, HDZ već danas kreće u dogovore s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Iako je Milanović jučer dao do znanja da je spreman za veliku koaliciju, vjerojatno će HDZ sasataviti vlast sa MOST-om.

Iako je MOST osvojio 120 tisuća glasova manje nego na prošlim izborima, osvojili su čak 13 mandata i tako poslali poruku svima da će oni odlučivati o sastavljanju Vlade. Živi Zid je osvojio 20-ak tisuća glasova više nego na prošlim izborima, što im je bilo dovoljno za čak 8 manadata iako su predviđali 15. Čelnici Živog zida su rekli da žele biti oporoba, ali se njihovi koalicijski partneri baš i ne slažu s tim i spremni su na razgovore oko postizborne suradnje. U predizbornom stožeru Živog zida nije bilo podpredsjednika stranke Hrvoja Runtića koji je osvojio mandat, a čiju su kampanju sabotirali Pernar, Sinčić i Vladimira Palfi, koji su pozivali simpatizere stranke da zaokruže drugog kanditata umjesto Runtića.

Screenshot acebook
Screenshot acebook
Screenshot Facebook
Screenshot Facebook

Sinčić je novinarki lagao da nema nikakvih problema vezano za Runtića. Pitanje je sad dal’ Živi zid može računati na taj mandat jer bi se Runtić mogao odvojiti od njih i biti nezavisni zastupnik. Upitni su im i mandati bivših Mostovaca i čelnika Udruge Franak jer su oni spremni na kompromise i suradnju s vladajućom strankom u cilju ostvarivanja svojih zahtjeva.

Ponavljanje izbora bi definitivno značilo da je vrijeme za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, tako da do toga vjerojatno neće doći. Vlast će 99% formirati HDZ i MOST, a SDP će morati pronaći novog vođu jer je nakon ovog poraza Milanoviću odzvonilo. Najzanimljivije će biti promatrati kako će se odvijati situacija u Živom zidu u kojem su se svi međusobno posvađali i samo je pitanje kada će prljavi veš početi izlaziti na vidjelo.

 

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20