Bugarska Orantiza u Mochvari 6.7.2016.

0

Koncert koji se ne propušta! Spoj tradicijske i moderne glazbe koji baca u trans!

Bugarska Oratnitza jedna je od trenutno najzanimljivijih etno/world music grupa koje dolaze iz Istočne Europe. Ovaj neuobičajeni kvartet je svojim originalnim pristupom tradicijskoj glazbi iz svoje zemlje, ali i drugih krajeva svijeta, dobio veliku pažnju diljem Europe.

Oratnitza je nastala oko skupine uličnih muzičara, a njihov glazbeni stil izgrađen je na fuziji bugarske tradicijske glazbe, mnoštvu dionica na didgeridoou i organski izvedenih dubstep/hip hop/drum n bass ritmova. Sve ovo u opisu zvuči zanimljivo, a u konačnici je i sjajno izvedeno – Oratnitza predstavlja jedno novo viđenje istočnoeuropske glazbe, a još jednom pokazuje da su tradicijski ritmovi i melodije podatni za različite interpretacije, pa i one prilično nespojive. Uostalom, teško je zamisliti da u jednoj pjesmi glazbenu međuigru vode kaval i didgeridoo, a da je sve praćeno dubstep ritmovima. Kod Oratnitze se takvo što ne treba zamišljati, kod njih sve to zvuči nevjerojatno lagano.

Do sada je ova grupa objavila dva albuma, “Oratnitza” i “Folktron”, a oba su odlično prošla za najutjecajnijoj svjetskoj world music listi, WMCE, a doživjeli su i velike pohvale od strane uglednih medija. No, pravu vrijednost Oratnitza nudi uživo.

Nastupali su na mnogim europskim glazbenim festivalima, nekoliko puta godišnje odrade europske turneje, a sada po prvi put dolaze u Hrvatsku. Obećavaju da će publiku rasplesati i svojim žestokim ritmom natjerati na potpuno ludilo. Sudeći po dostupnim live snimkama ne sumnjamo da će biti tako. Muscul fiber od plesanja je najbolji muscul fiber!

Prije i nakon koncerta muziku pušta DJ EMIR (Potlista/Radio Student/Izvorišta).

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.