RIMAC CONCEPT_ONE – ELEKTRIČNA ZVIJER IZ HRVATSKE

0

Gotovo je pet godina prošlo otkako je Rimac u Frankfurtu prikazao prototip i najavio limitiranu seriju svojeg električnog super automobila Concept_One, a ja još uvijek nisam skupio niti za njegove felge. Oj živote gorak li si.

Mnogi su sumnjali da jedan anonimac iz jedne male Hrvatske u kojoj autoindustrija praktički ne postoji, može proizvesti najbolji električni automobil na svijetu, a upravo je to napravio Mate Rimac. Ono što je Ante Kostelić u svijetu skijanja, to je Mate u autoindustriji. Za skoro milijun eura nudi tehnološki napredan bolid sa električnim pogonom Concept_One, koji će vas katapultirati do maksimalnih 355 km/h.
 
RimacC_One_6251
 
Concept_One je električni hvata 100 km/h za svega 2,6 sekundi, na 200 km/h je nakon 6,2 sekundi, a 300 km/h uhvati nakon 14,2 sekundi. Iz četiri elektromotora izvlači čak 1.088 KS. Ovakvim performansama i ubrzanjem se ne može pohvaliti niti Bugatti Veyron.
 
Plastici je u ovom autu zabranjen ulaz, kao i bilo kojem velikoserijskom rješenju. U autu dominiraju samo eksluzivni materijali poput aluminija, karbona, kože i alcantare. U njemu je sve što vozač dodirne unikatno, a isto je i ispod karbonskog odijela. Kad se samo sjetim da sam mladost proveo u plastičnom Yugu 45, a danas ako dobijem Eurojackpot, mogu voziti ovakvo čudo tehnologije. Već vidim majku kako se dere: ”Tko mi je peglu iskopčao? Ja: ”Jebala te pegla. Zar ne vidiš da punim auto”
 
Poesbnost ovog automobila je Rimac All Wheel Torque Vectoring (RAWTV) sustav pogona na sve kotače koji automobilu garantira vrhunsku upravljivost. AutoEvolution skreće pozornost kako je sustav razvijen u suradnji sa legendom utrke Pikes Peak, Nobuhirom “Monster” Tajimom, a koji je na najpoznatijem usponu vozio električni automobil sa Rimčevim pogonom.
 
RimacC_One_6252
 
Hrvatska u svijetu nije više samo poznata po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportašima, već i po trenutačno najboljem električnom superautomobilu i genijalcu Mati koji je postao Nikola Tesla automoto industrije.
  

Što reći za kraj? Nije ovaj auto toliko skup, koliko ste vi siromašni:)

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20