Država Fižuliću oprostila 51,25 milijuna kuna!

0

Taman kad pomislite da u Hrvatisatnu ne može biti luđe, obraduje nas nova afera. Država je u postupku predstečajne nagodbe koja je zaključena u četvrtak, Magmi oprostila 45 milijuna kuna duga na ime PDV-a.

Ukupno je Magma dugovala 51,54 milijuna kuna poreza. Država je u potpunosti oprostila zatezne kamate u iznosu od 6,25 milijuna kuna. Magma se obvezala platiti ostatak duga prema državi u idućih pet godina uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,5 posto.

Zagrebačkoj banci, pak,  Magma duguje 42,3 milijuna kuna što će se pretvoriti u kredit na četiri godine.

Predstečajne nagodbe su bile jako dobro osmišljena pljačka poreznih obveznika. Vlasnik firme A koja duguje pozamašne iznose, otvori par firmi kćeri koje pošalju fiktivne fakture na firmu A koja duguje pozamašni iznos i naravno ne misli ga platiti nikada. U priču se može ubaciti i firma B koju vodi poslovni partner vlasnika firme A, a koja također potražuje poveći iznos od firme A. Postoje tu i brojne druge tvrtke koje nisu fiktivne i potražuju stvarne iznose od firme A. To su one tvrtke koje nikad neće naplatiti svoja potraživanja, samo to još ne znaju (C,D, E, F…).

Dolazimo do najvažnijeg dijela predstečajnih nagodbi, koji je omogućen nečim što se zove “diskrecijsko pravo” Ministarstva financija, odnosno Fine. Jer, poduzeće A duguje – osim tvrtkama kćerima, trvtci B, državi i bankama, duguje i tvrtkama C, D, E, F… Ako je uz pomoć svojih “povezanih” tvrtki kćeri uspjela sakupiti 75 posto glasova vjerovnika –  uz “sitnu” pomoć države, tvrtka A se vrlo lako mogla riješiti većine dugova te pravim vjerovnicima, onima kojima uistinu duguje ne isoplatiti ništa. Tako je uništeno na tisuće malih i srednjih firmi i obrta.

Netko bi rekao da je ovo utopija, a mi ćemo reći NIJE. To je Hrvatska:)

 

Autor: Josip Novosel