POVRATAK U BUDUĆNOST – 21.10.2015.

0

Vjerojatno ste svi gledali legendarnu SF trilogiju “Povratak u budućnost”. E, pa danas je drugi nastavak tog filma službeno film o prošlosti. 21. listopada 2015. je datum kada su Marty McFly i Doc Brown i Jennifer Parker doputovali u budućnost u DeLoreanu.

Dan Povratka u budućnost na različite će se načine obilježavati diljem svijeta, dok ću ja svoj obol ovoj proslavi dati odlaskom u Dionu po veliki jogurt i kilu mandarina. Jebem ti budućnost da ti jebem. Nigdje u filmu nisam vidio Dionu, nigdje. Još uvijek se švercam u jebenom tramvaju bez grijanja. Što su sve fulali u filmu, a što točno predvidjeli, možete pročitati u nastavku teksta.

LETEĆI AUTOMOBILI

Kakvi leteći automobili? Ma idi molim te. Najavljeno je par primjeraka koji nisu u masovnoj upotrebi, ali to je to. Neki dan me frend vozio u Yugu 45. Nije imao čak ni zadnje grijače stakla, da ti bude udobnije dok ga guraš po cesti. Najmodernije što imamo su oni auti za hipstere koje uključiš u struju kao peglu, pa glumiš ekološki osvještenog građanina. Ovako izgleda moja 2015. godina:

MR. FUSION

U “Povratku” smo mogli vidjeti i konverter naziva Mr. Fusion koji otpad pretvara u gorivo. Pojavili su se neki autobusi koje pokreće obrađeni otpad, ali nisu u širokoj upotrebi. Jedini koji prerađuju otpad su penzioneri ispred moje zgrade i Romi kojima je to usađeno u genetski kod.

PLAĆANJE OTISKOM PRSTA

Imamo logiranje u mobitel otiskom prsta, ali kad dođem u Dionu i kažem da želim platiti banane otiskom prsta, Željka zove policiju.

HOVERBOARD

Već nekoliko godina priča se o funkcionalnom hoverboardu (Lexus i Hendo), a ove godine imali smo prilike vidjeti i jedan koji radi, ali samo na posebnim metalnim površinama. Ja bio neki dan u Dubravi u Konjščinskoj i nisu ih imali. Vlasnik radnje Smajli Krasnići je rekao: Kako misljiš da ljeti? Pa ne prodajem ja avijon, nego daska s kotačima, jelj ti to mene maljo zadevaš? Će da odljetiš ti iz moja radnja, će ti koske prospem na asfaljt. Roki sine, Roki, dođi da ga biješ. Ajmo Kolja, Seba, Jole, tepanje, tepanje.

TENISICE KOJE SE SAME VEŽU I JAKNA KOJA SE SAMA SUŠI

Želite li kupiti najkice koje samo izgledaju kao one iz filma? Nema problema, postoje. Međutim, neće se same zavezati, iako je Nike već prijavio patent i prema nekim napisima trebale bi se pojaviti prije kraja godine. Isto vrijedi i za jaknu koja se sama suši. Meni su još uvijek vrhunac znastvene fantastike tenisice na čičak.

POMLAĐIVANJE U HODU

Doc Brown u filmu se pomladio u hodu uz pomoć napredne metode eksfolijacije. Tako nešto ne postoji, ali imamo botoks i kemijski peeling kao nešto najbliže metodi brzog pomlađivanja. Jest da ljudi nakon toga izgledaju više kao deformirane mačke, nego kao pomlađeni u hodu.

TOČNA VREMENSKA PROGNOZA

Prije će Karamarko naučiti pet točaka svoga programa, nego Vakula dati točnu vremensku prognozu. Najmodernije što sam vidio u budućnosti, tj. sadašnjosti, je pametni kišobran KISHA. Šalje poruku na mobitel da ga ponesemo jer će padati kiša, a ako ga zaboravimo, šalje nam poruku da se vratimo po njega.

NOVINARSKE BESPILOTNE LETJELICE

Mnoge medijske kuće već šalju dronove opremljene s kamerama na lice mjesta, ali neće vam baš letjeti oko glava kao u slučaju bespilotne letjelice USA Todaya koju možemo vidjeti u filmu. Kod nas novinari nisu savladali ni pravopis, a kamoli upravljanje dronovima.

ROBOTI KOJI TANKAJU AUTE

Ne, roboti još uvijek ne rade na benzinskoj, ali TankPitstop iz Nizozemske testirao je takvu napravu prije par godina, a i Tesla radi na nečemu sličnom za svoje električne automobile. Vrhunac SF-a na Ininoj benzinskoj postaji je kad vam mlada studentica u pripijenoj majici usred ljetne žege opere vjetrobransko staklo, a vi joj onako bahato u znak zahvale dobacite metalnog medu, potajno se nadajući da ćete ju jednom prilikom kresnuti.

RALJE 19

Iako “Ralje” nisu izrodile još 18 nastavaka, imamo 1001 kopiju koje debelo posuđuju od Spielbergovog originala. Možda bi bilo bolje da su u film stavili Rocky 19. Bili bi točniji u predviđanju budućnosti. Kako bi nas barem malo utješili, Universal Pictures objavio je lažni trailer za spomenuti film kako bi obilježio ovaj poseban dan.

FLAT SCREEN TV I GLASOVNE NAREDBE

U domu obitelji McFly možemo vidjeti flat screen TV, a i mi smo nedavno svoje katodne cijevi zamijenili ravnim ekranima. Gledanje više kanala paralelno također je prisutno već dugi niz godina. LG je nedavno također predstavio i ekrane koji pomalo podsjećaju na panele koje smo vidjeli u filmu. Isto tako, kontroliranje uređaja glasovnim naredbama također je tu. Zašto ja nemam glasovne naredbe na telki? ”Prebaci mi na Elizabetu Gojan na HRT1. Baš mi se gleda DAMIN GAMBIT”.

HANDS-FREE VIDEO IGRE

Nakon što McFly ušeta u retro-bar “Cafe 80’s”, doznaje da moderni klinci više ne koriste ruke za igranje video-igara, a zahvaljujući Kinectu i igrama koje igrate uz pomoć kamere koja prati vaše pokrete, hands-free igre postale su uobičajena pojava. Kod nas u kvartu hands-free igre igraju jedino dečki iz pilane.

PAMETNE NAOČALE

Iako nisu predvidjeli pametne telefone, u filmu možemo vidjeti pametne naočale, a one su već tu iako ne u širokoj primjeni kao u filmu. Čak i ako su prisutne Google pametne naočale u svijetu, to ne znači da ih mi imamo. Eto neki dan vidio kolegu sa supermodernim novim naočalama. Izgledaju kao da je netko izrezao stakla iz retrovizora ZET-ovog atuobusa. Ovako izgledaju pametne naočale u Hrvatistanu 2015.

Magistar Đorđević - pametne naočale foto: Josip Novosel, Flash.hr
Magistar Đorđević – pametne naočale
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Iskusi i prošlost i budućnost ovu srijedu na Back To The Future maratonu! Druži se s Martyjem i Docom kroz 3 nastavka kultnog filmskog klasika! Ulaznica za 1 film je 27kn, za 2 filma 50kn, a ako si pravi fan i izdržiš do kraja – 3. film ti je free! Vidimo se u srijedu od 19h u CeKaTe dvorani.
Više info na: http://bit.ly/FantasticClassicBTTF

 

 

 

Suma Sumarum svega: Nabijem vas sve na ”POVRATAK U BUDUĆNOST”. To mi je bio najdraži film, ali sam se razočarao. Svaki dan gledam Željku u Dioni kako kuca po registar kasi i mislim si: Ako je ovo budućnost, kako li je samo izgledala prošlost.

 

Autor: Josip Novosel