AMY

0

Konačno je u Cinestar stigao dugo očekivani dokumentarac o jednoj od najoriginalnijih pjevačica i definitivno jednoj od najboljih jazz pjevačica svih vremena, Amy Winehouse.

Trebao sam ići na njezin nastup u Beograd, ali sam nažalost bio spriječen. Poslije mi je bilo drago jer bi to bio uzaludan put. Amy je bila u takvom stanju da nije mogla odraditi koncert. Tada sam kao i svi mislio da je razmažena zvijezda koja ne cijeni svoju publiku, ali kao i većina ljudi, tako sam i ja u tom trenutku vidio samo ono što su mi mediji servirali. Glupo je suditi nekoga, ako niste probali hodati u njegovim cipelama. Mi ne vidimo ono što se dešava kada se svjetla ugase, niti nas to previše zanima. Samo želimo dobru zabavu, a nikad se ne pitamo koja je cijena te zabave i pri tom ne mislim na cijenu ulaznice za koncert ili cijenu cd-a.

Publiku ne zanima je li izvođač imao loš dan, je li tužan, je li mu netko preminuo, doživaljava li ljubavni brodolom i sl. Publika samo želi vrhunsku zabavu, a možda u tom trenutku izvođač to ne može pružiti ili bar ne u trijeznom stanju. Film sjajno prikazuje kako funkcionira glazbena mašinerija kojoj je na prvom mjestu samo novac. Koliko god je Amy davala signale da joj treba pomoć i da ne može više nastupati, oni su samo gledali kako da ju zakrpaju na brzinu i bace natrag u Arenu jer svatko od njih mora zaraditi svoj postotak od Amy. Film sadrži do sada neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njezinim riječima. Upoznat ćete jednu novu, zanimljivu, simpatičnu i duhovitu Amy, ali uz njezinu dobru i lijepu stranu, vidjet ćete i njezinu autodestruktivnu stranu i sve demone s kojima se borila tijekom života. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su nastajali pojedini tekstovi za njezine pjesme i kako je svu svoju bol prenosila na papir. Kroz film će gledatelji upoznati njezinog oca, koji je napustio nju i majku u mladosti, te njezinog autodestruktivnog dečka, koji isto dolazi iz problematične obitelji. To su dvije osobe koje su najviše utjecale na njezin život i čiju je naklonost uvijek tražila, pa i pod cijenu osobnog uništenja, koje se naposlijetku i dogodilo.

Sjajne su snimke legendarnog Tonyja Bennetta i Amy Winehouse u studiju. Vidjela se velika trema i strahopoštovanje u očima Amy, a s druge strane iskreno divljenje Tonyja Bennetta, koji je bez imalo laskanja rekao: ”Amy je jednako važna za jazz kao Ella Fitzgerald i Billie Holiday”. Amy Winehouse umrla je u 27. godini života, 27. srpnja 2011. godine, od trovanja alkoholom. Ona je prerano otišla, ali njezina glazba će živjeti vječno, a ako možda niste do sada bili fan Amy Winehouse, nakon ovog dokumentarca ćete to sigurno postati jer ovo je fenomenalna glazbena priča o jednoj od najvećih pjevačica svih vremena koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

IZVORNO IME: Amy
REDATELJ: Asif Kapadia  |  ŽANR: biografija, glazbeni
ULOGE: Amy Winehouse
TRAJANJE FILMA: 128 minuta  |  GODINA: 2015  |  DRŽAVA: Velika Britanija

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20