Živi Zid ide putevima Nikole Tesle – električna energija za sve

0
Kao što je Nikola Tesla smatrao da električna energija pipada svima, tako i Živi zid smatra da pravo na električnu energiju imaju svi građani naše zemlje, bez obzira na njihov imovinski status. Ne može se nekom isključiti struja u 21. stoljeću, samo zato što ju on ne može plaćati.
”Mjera SDP-ove ministrice Milanke Opačić kojom će socijalnim slučajevima mjesečno biti sufinancirani računi za struju u visini od 200 kuna je politikanska i neodgovorna i potpuno u svrhu predizbornih prikupljanja bodova preko leđa siromašnih građana”, izjavio je Dušan Cvetanović, član Glavnog odbora Živog zida.
Dušan Cvetanović: ”Iako je politički neoportuno govoriti protiv mjere koja će određenom broju ljudi pomoći, mi imamo odgovornost upozoriti da je takva mjera s razine upravljanja državom manipulativna i neučinkovita. Živi zid je prije nekoliko mjeseci pokrenuo kampanju za spriječavanje energetskog siromaštva, a podupiranjem uključivanja struje htjeli smo isprovocirati reakciju Vlade kako bi se konačno implementirala međunarodna direktiva prema kojoj se svim ugroženim građanima mora osigurati minimalna količina električne energije nužna za život. Upozoravamo javnost da će ova mjera završiti kao i famozni otpis duga i da će on nje koristi imati sami izuzetno mali broj građana, a šteta od eventualnog ostanka nesposobne SDP-ove vlade biti će višestruko veća. Problem energetskog siromaštva mora se rješavati sustavno, u okviru Ministarstva gospodarstva i Energetskog instituta te Zakonom o električnoj energiji, a ne arbitrarnim i populističkim potezima ministrice koja misli jedino i isključivo na dobrobit vlastite stranke. Ponavljamo, Živi zid zahtjeva od Vlade da implementira direktivu koju su prihvatile sve civilizirane europske zemlje, a koja obvezuje državu da snosi trošak električne energije za građane koji si je ne mogu sami priuštiti. Kriteriji moraju biti jasno i u skladu s životnim potrebama, a ne u skladu s stavovima i potrebama SDP-a ili bilo koje vladajuće stranke”.
Hrvati još ne shvaćaju da su svu struju već platili kroz poreze i prireze, a nakon toga ju još jednom plaćaju putem mjesečnih računa koji su svake godine sve veći i veći jer broj državnih uhljeba raste, a kriminal i nepososbnost Vlade je najlakše prikriti povećanjem troškova života. Nikad se Hrvati ne pitaju zašto se na dresovima naših sportaša nalazi logo HEP-a, iako je to državna firma, monopolist, kojoj ne treba reklama. Tko njima daje pravo da s našim novcima sponzoriraju privatne nogometne klubove, košarkaše, skijaše itd.? Imamo li mi udio u dobiti od tih klubova, udio od transfera nogometaša i sl.? Živi zid se zalaže da se ugroženim građanima besplatno osigura minimalno potrebna količina električne energije za život, a ja smatram da bi svi građani ove zemlje trebali imati besplatnu struju (već smo ju platili kroz porez i prirez), do određenog iznosa potrošnje, a ako netko doma ima nuklearni reaktor ili uzgaja konoplju onda će nadoplatiti razliku po tržišnoj cijeni.
Autor: Josip Novosel