U 78. godini života, napustio nas je veliki ARSEN DEDIĆ

0

Arsen Dedić,  rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. godine. Bio je vrhunski hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Uz glazbu, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga i Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru. Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, primjerice Gabi Novak, klape i Ibricu Jusića. Veliki dio njegova opusa čini primijenjena glazba za televiziju, film i kazalište. Član je Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca.

Htio sam napisati nešto o ovom velikanu hrvatske glazbe, ali sam u tom trenutku naletio na facebook status moje šibenske prijateljice Nike Gulin, koja je napisala nešto lijepo pa sam odlučio prenjeti njezine misli.

NIKA GULIN: Jednom davno moja mama Maja (tadašnja honorarka Slobodne Dalmacije) imala je ugovoren intervju sa šibenskon legendon Arsenon… Tog dana se baš potrefilo da mene niko nije ima čuvati i mater me povela sa sobom na intervju. Tada san bila mala,žgoljava, garava spodobica sa popularnon ˝teća˝ frizuron. Mater mi je prije intervjua detaljno objasnila kako ću ja sad prisustvovati jednom važnom razgovoru sa jako važnin čovikon i naredila mi da moran biti mirna, mirno siditi i mučati dok ona ne završi. Maja i Nika su došle, Gabi je odma s vrata počela nuditi kavu, sokove, kekse… Maja je izvadila diktafon i započela s pitanjima. U jednom trenutku primjetila je kako Nika polako, ali sigurno tamani kekse Domaćica i kako se malo po malo kutija prazni. Počela se crveniti i znojiti… Zaključila je da je bolje da prešuti i pusti me pa da možda prođe neopaženo. Minute su za Maju sporo prolazile, ali polako je doša kraj intervjua i pomislila je da smo se izvukle. U tom trenutku se Arsen diga i reka:˝BOGATI GOSPOĐO, JESTE LI VI ODE DOŠLI RADIT INTERVJU ILI ŠTA? DOVELI STE MI OVU MALU ODE DA MI POIDE SVE KEKSE.˝ Maja se počela ispričavati, a onda su se Arsen i Gabi počeli smijati… Maja je ostala zbunjena, ali na kraju su svi prasnili od smija. To je naravno bilo Arsenovo klasično bockanje i sprd jer je odma skužija da se Maja jadna crveni i znoji od srama. Nakon šta san ja potamanila Domaćicu srdačno smo se rastali i otišle smo kući.
Iako san tada bila malo dite danas san iznimno ponosna šta san u svom životu svjedočila Arsenovom poznatom fakinskom duhu, sprdanciji i humoru.

U moru prekrasnih pisama i stihova izdvajan ovu…
POČIVAJ U MIRU VELIKI ARSENE!

 

Ja ću se s Arsenom oprostiti sa najdražom pjesmom moje mame ”DIDA MOJ”

 

Počivaj u miru legendo. Arsen Dedić (Šibenik, 28. srpnja 1938. – Zagreb, 17. kolovoza 2015.)

 

 

Autor: Josip Novosel

Podijeli