Dubrovački bend Silente snimio spot za novi hit singl «Neobranjivo»

0

Dubrovački bend Silente ovih je dana snimio spot za novi hit singl «Neobranjivo» s drugog albuma Neće rijeka zrakom teći. Za snimanje spota udružili su snage s filmskom udrugom Motion, iza koje stoji redateljsko-producentski tim Antoneta Alamat Kusijanović i Barbara Vekarić.

Suradnja je počela na inicijativu pjevačice Doris Kosović, koja je prijateljica s Antonetom iz djetinjstva: «Nekako nas je život bacio na različite strane, ali kad smo se srele ponovno, ja sam vidjela u njoj onu istu curicu koja je porasla, ali i dalje s glavom punom snova. Htjela sam da ona režira «Čudnu ili čudesnu», ali tada nije mogla doći iz New Yorka, ali mislim da je ona definitivno trebala snimiti Neobranjivo.»

Foto: Barbara Vekarić
Foto: Barbara Vekarić

Antoneta je u projekt dovela svoju prijateljicu iz djetinjstva, redateljicu Barbaru Vekarić koja je na ovom spotu preuzela producentsku ulogu. Snimanje je trajalo tri duga dana, od zore pa do sutona, a odvijalo se na predivnim lokacijama otoka Lokruma uz podršku INE, HTC-a, Otoka Lokruma, Adriatic Luxury Hotels, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Restorana Kopun, Hoteli Maestral, Butik O, Luka Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Sanitat i Restorana Dubrovnik na Lokrumu. Tim povodom porazgovarali smo s članovima benda Silente i redateljicom Antonetom.

Tko je bio inspiracija za ovu pjesmu, odnosno kako je pjesma nastala?

SANIN: Taj osjećaj neobranjivosti vlastitog raspolozenja me dosta muči. Previše sam podložan promjenama, previše stvari utječu na mene. Duboko vjerujem u nešto i uvjeren sam da je to dobro, a stvar se najednom okrene i pokaže drugu stranu svog lica i više mi se ne sviđa. Nerviram sam sebe što mi je sve teže pronaći jasno mišljenje o nečemu i obraniti taj stav. Znam da je stvar samo u glavi i da ionako ništa nije sigurno, ali slaba mi je to utjeha. Sve te prelako pogodi, kako god da se ti postaviš. Kao da se srce može obraniti jedino tako da se nikad ne brani, već da samo ide naprijed. Samo pravo. Tako je nešto meni u glavi, ali pjesma nosi još puno potencijalnih značenja.

Antoneta, što je nadahnulo vizualnu poetiku ovoga spota?

ANTONETA: Inspirirana sam najvise bila tim izoliranim ljetnim trenutcima djece na Kalamoti. Ceznutljivo gledam na taj dio mog zivota, puni su slobode, neke neobjasnjive strasti, svaki aspekt dana se cinio kao novo otkrice, avantura, uvijek se nesto novo trebalo savladati, a posebno konfrontacija sa emocijama u tako ranoj dobi kada smo potpuno zateceni tim nepoznatim osjecajima.

Kako je proteklo snimanje spota?

TIBOR: Taman smo se vratili iz prekrasne Istre, imali smo koncert u Sv. Lovreču, i pošli smo vidjeti set na kojem su djeca dan prije nas već započela snimanje. Taj prvi pogled je bio sjajan, velika kamera, šator za monitor, slika izgleda sjajno, radi se od ranojutarnjih sati. A sad smo na redu mi sa našom uduplanom brzinom a ovo mi je prvi susret sa snimanjem u slow motionu.
Bilo je ludilo žešče, uganuo sam nogu. ali dok nismo razbili Fendera sve je pozitivno! Ovo mi je prvi put da snimam na ovaj način i nadam se zadnji put da čujem ovu pjesmu u duplo bržem tempu jer mi se nažalost počela sviđati takva…

LORENA: Pjesma je duboka i emotivna pa joj taj brzi tempo nikako ne pristaje. Mada to nije toliko bolno koliko moja stopala zbog skakutanja po stijenama (smijeh) još uvijek imam modrice!
Ali svaki spot koji radimo nosi neke teške situacije; “Čudnu ili čudesnu” smo probdjeli noć snimajući i smrzavajući se, ovaj smo se budili u 3 ujutro i pržili na suncu. Sve su to “maleni” izazovi nabacani na hrpu koju ignoriramo; stvari koje pretrpimo u želji da produkt bude što kvalitetniji.

ŠIMUN: Na dosadašnjim spotovima smo uglavnom radili s malim ekipama na ne baš ugodnim lokacijama. Ovaj put smo bili na najljepšem mjestu na svijetu, 10 koraka od mora sa velikom, odličnom ekipom profesionalaca i malih, budućih profesionalaca.

Foto: Barbara Vekarić
Foto: Barbara Vekarić

SANIN: Mi smo još novi pred kamerama, još uvijek mi to djeluje neprirodno i malo mi bude neugodno. Ali ekipa je bila nenormalno profesionalna, a istovremeno ugodna tako da je to pomoglo. Eta je jedna od boljih motivatorica koje sam u životu vidio.

IVUŠA: Eta je nabijena emocijom i puna strasti. Podsjetila me u nekim trenucima na još jednu zvijer s kojom smo radili prijašnje spotove. Sa tim režiserima nikad nisi nogama čvrsto na zemlji; u jednom trenutku si na Zemlji, a već u idućem si na Jupiteru. Jednostavno moraš plesati njihovim ritmom. Želim joj čestitati jer smatram da je ovo bio kompleksan poduhvat za koji se trebalo odvažiti. Naučili smo mnogo svi.

Foto: Barbara Vekarić
Foto: Barbara Vekarić

TIBOR: Izuzetno mi je drago što je ekipa bila tu i dala sve od sebe, naporno radili a malo spavali. Vjerujem da će svi biti sretni s rezultatom a u budućnosti možda i ponovimo zajednički rad, pa makar mi njih povukli na stejdž a ne oni nas na set.

Paralelno s bendom koji pjeva, pratimo i emotivnu dječju priču o konfrontaciji s prvom ljubavi. Ispred kamere se pojavljuje sedmero mališana koji su odabrani na castingu u Dubrovniku. Za spot se prijavilo oko 100-injak djece, a otprilike polovica ih je pozvana na casting. Jedina koja je odmah dobila ulogu je Gracija Filipović.

«Za Graciju smo otprije znali, radila je moj diplomski film Mali debeli rakun i briljirala je, plus trenira plivanje, a nekoliko scena se odvija pod morem i dali smo prednost vrsnim plivačima i vaterpolistima», izjavila je producentica spota Barbara Vekarić.

Na castingu su odabrani i Vanesa Vidaković Natrlin, Đivo Damić, Lukša Gavranić, Antea Putica, Fran Garvan i Giada de Rossi, s kojima smo popričali o cijelom procesu castinga i snimanja spota.

Foto: Barbara Vekarić
Foto: Barbara Vekarić

Kako je protekao casting?

GIADA: Ovo je prvi put u životu da sam bila na castingu. Bilo mi je malo neugodno, ali sve je dobro prošlo. Očekivala sam da će biti puno djece, ali ja sam kasnila pa sam bila sama. Ups. Nisu me vikali 🙂

FRAN: Ja sam bio povrijedio nogu i pio sam antibiotike. Kada sam na dan castinga pitao doktoricu hoću li moći snimati ako me izaberu, rekla mi je “Za Silente naravno da hoćeš”! Hvala doktorici! Tako sam odlučio odraditi snimanje i poslije se liječiti.

Probe i pripreme za spot su trajale par dana. Opišite nam vlastite utiske.

GRACIJA: Na probama je bilo jako zabavno. Radili smo različite glumačke vježbe s Etom i Barbarom i mislim da smo bili prilično dobri. Ovo mi nije prvi put pred kamerom, ali mi je prvi put da snimam spot za neku pjesmu, a u spotu nema riječi i onda sve moraš pokazati kroz izraze i geste i to je malo teže.

VANESA: Meni je bilo zabavno pogotovo na kostimskim probama. Upoznali smo se sa zabavnom kostimografkinjom Suzanom koja je naše kostime bojala u čaju kako bi bili prirodnih boja. Mi djevojčice smo oblačile lijepe, lepršave haljine, a dječaci fora hlače – oni su u jednom trenutku zapali u šok jer im je naša draga Barbara rekla kako su im kostimi jednodjelne tangice (kao u fimu Borat). Oni su u to povjerovali, a mi smo se smijale i čekale da napokon shvate da je to samo šala.

BARBARA: Rekla sam im to jer su virili djevojčice dok su se presvlačile pa sam im morala skrenuti pozornost.

LUKŠA: Mene je kod probe kostima Suzana ubola pribadačom. Valjda sam joj bio puno “drag”, ali ima netko tko je nekome bio draži –

ĐIVO: Ja sam se tad zaljubio, a sve je počelo kada nas je Barbara pitala da kažemo koja nam je od cura najdraža. Još uvjek sam zaljubljen, ali neću otkriti u koga.”

Foto: Barbara Vekarić
Silente i ekipa u pauzi u Restoranu Dubrovnik na Lokrumu, Foto: Barbara Vekarić

FRAN: To će ostati naša tajna i nećemo o tome u javnosti.

I onda je uslijedilo snimanje koje je trajalo tri dana, od zore pa do sutona, a odvijalo se na predivnim lokacijama otoka Lokruma. Što vas se najviše dojmilo?
FRAN: Atmosfera na setu bila je odlična. Svi smo se zabavljali i družili. Lako je bilo dignuti se u 4h ujutro jer sam jedva čekao da se skupimo i krenemo sa akcijom.

ANTEA: Ni meni to nije bio problem jer od silnog uzbuđenja, san mi cijelu noć nije ni dolazio na oči. Cijelodnevno snimanje prošlo je u jednom trenu tako da je taj dan meni kratko trajao, iako ste mi objasnili da je to od zore do sumraka.

GIADA: Dizanje ujutro nije bilo teško jer inače imam treninge plivanja jako rano. A i super smo se družili i bilo je veselo snimati, osim što nas je Eta stalno gnjavila da se sakrivamo od sunca (smijeh).

LUKŠA: A ja sam češkao Etu i zaradio 40 kn. Zapravo mi je trebala platiti 60 kn, no bio sam dobra srca i dao joj popust jer nije imala više para u novčaniku, a i da joj se uližem. Nadam se da će me pozvati u New York.

VANESA: Svi smo dobili sladoled – to nam je obećala Barbara ako u jednoj sceni nitko ne pogleda u kameru. I tako nismo pogledali. I još smo dobili pizzu, to smo isto zaslužili nekako, ali se ne sjećam od prevelikog uzbuđenja i hrpe zanimljivih anegdota. Postali smo prijatelji.

LUKŠA: Svaki dan se čujemo preko vibera. Postali smo prava ekipa.

ĐIVO: I osnovali smo bend po uzoru na Silente, koji smo nazvali Morske zvijezde. Zasad imamo dvije pjesme.

Premijera novoga spota očekuje se sredinom rujna, a dotada pjesmu možete poslušati na youtube kanalu:

https://www.youtube.com/watch?v=Z4D-6yM3fMs