Izložba stripa Berina Tuzlića u zagrebačkom KICu – Strašila

0

Bosanskohercegovački animator i strip-umjetnik Berin Tuzlić održava svoju novu izložbu „Strašila“. Otvorenje izložbe i projekcija kratkog animiranog filma održat će se 11. lipnja u 19 sati u KIC-u (Kulturni informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb), a ostat će otvorena sve do 14. lipnja.

Otužni i istrošeni televizori i radio-aparati žive u osami strašeći svakoga tko prođe pored njih. Ljudi žive zatvoreni u svojim kućama od otpadaka, pokušavajući tako naći sklonište od medija koji ih proganjaju. U tom kaosu nalazi se jedna djevojčica-strašilo koja pomoću vizije ljubavi uspjeva ono naizgled neostvarivo – steći prijatelja. U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu Tuzlić iscrtava čitave nijanse odnosa i društvenog konteksta gdje djevojčica spašavajući dječaka spašava i samu sebe. Strip „Strašilo“ oslikava stvarnost suvremenog doba koje u globalnim tekovinama komunikacije i zagušenosti informacijama nastoji odisati „senzacionalizmom“. Naizgled dječji strip „Strašila“ se lako snalaze u svijetu odraslih propitujući osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim konzumentima.

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić edukaciju u području animacije stječe kako u domovini tako i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj pa time i u konačnici u Zagrebačkoj školi crtanog filma. 1996. godine radi na dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatie filma. Francuska televizija Arte u odabiru kandidata za program PRIMN Francuske vlade odabire upravo Tuzlića, na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz područja reklamne industrije, animacije i dizajna, za edukaciju po svjetskim standardima renomirane Francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

7827431_orig

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaknuti „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma te za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade dobivene od strane francuskog ministarstva kulture valja spomenuti i onu na Zagreb Film Festivalu.

Sudjelovao je sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom svijeta: od Francuske, Japana, New Yorka pa do Hiroshime, Isfahana, Kine i u konačnici regije. Trenutno je zaposlen kao kreativni direktor u Via Mediji, vlastitoj agenciji za integrirano tržišno komuniciranje u Bosni i Hercegovini. Tuzlić je poznat kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL te obavlja dužnost Predsjednika ASIFE BIH – svjetskog udruženja animatora.

 

Iz arhive autora:

 IMG_1068

Za područje Bosne i Hercegovine strip „Strašila“ je izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip međunarodno priznat dokazuje i činjenica da se našao na policama škotskog strip-izdavača „Komicbrew“ koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Bosansku verziju stripa moguće je naručiti putem web stranice autora ili osobno u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

 

 

Izvor: objava za medije / berintuzlic.ba

Foto: www.komicbrew.com/the-picture-book.html
berintuzlic.ba/archives/5279