Svečano otvoren 25. festival Jazz.hr / proljeće

0

Ayako Shirasaki oduševila publiku u Lisinskom

Na koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Ayako se predstavila sa svojim triom, među ostalim i u izvedbama s novog albuma “Some Other Time” Koncertom trija japanske pijanistice i skladateljice Ayako Shirasaki jučer je u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu službeno otvoreno 25. izdanje festivala Jazz.hr/proljeće. Festival donosi četiri svjetske glazbene poslastice, kao i nastupe još nedovoljno afirmiranih hrvatskih jazz flashka.

Mario Juričić
Mario Juričić

Japanska pijanistica i skladateljica koja živi u New Yorku, Ayako Shirasaki glasovir svira od svoje pete godine kad je počela transkribirati sola Buda Powella. Školovana na području klasične i jazz glazbe, Ayako Shirasaki je pobjednica mnogobrojnih pijanističkih natjecanja. Svoj pristup zasniva na spoju bebopa po uzoru na Buda Powella i romantične elegancije svojstvene Billu Evansu. Njezine se izvedbe odlikuju profinjenošću, maštovitošću, virtuoznošću, invencijom i dubokom osjećajnošću.

Na koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavila se sa svojim triom u kojem uz nju sviraju kontrabasistica Noriko Ueda i bubnjar Quincy Davis. U izvedbama standarda, uglavnom s novog albuma „Some Other Time“, trio je demonstrirao zajedništvo i uigranost, a svaki od flashka vrhunsko sviračko umijeće. Uz sjajna sola oduševili su uzbudljivim međuigrama. Uvjerljivi su bili u izvedbama balada, ali i u super-brzim tempima. Iznimno raspoloženi, flashci su se upuštali u sitne ludorije, primjerice Davis je žonglirao narančama, a Shirasaki i Ueda pjevali su japansku folk pjesmu kao najavu za jazzističku izvedbu.

Mario Juričić
Mario Juričić

Uz jedinstvenu atmosferu u dvorani Vatroslav Lisinski i vrhunsku izvedbu Ayako Shirasaki Tria, čarobnoj glazbenoj večeri u Zagrebu pridonijela je i publika koja je uživala u nesvakidašnjem događaju te na kraju umjetnike nagradila dugotrajnim aplauzom i pozvala na dodatak.

U nastavku festivala publiku očekuje niz flashh poslastica, od afirmiranih jazz legendi i veterana žanra, do novih flashh nada hrvatske i internacionalne scene. Glavni gost festivala je svjetski poznati novozelandski flashk Alan Broadbent, koji će nastupiti solo (26.3.) i s Jazz orkestrom HRT-a (28.3.), a održat će i glazbenu radionicu u dvorani HDS-a (27.3.). Hrvatski dan na festivalu pripao je legendarnom pjevaču Jimmyu Staniću koji će se ovom prigodom predstaviti sa sastavom s kojim je snimio novi album „Prolazi sve“, a koji promovira swing europskog izričaja u spoju sa salonskom europskom glazbom i američkim swingom. U sklopu festivala održat će se i tradicionalna smotra Nove nade jazza „Marjan Marjanović“, jedina koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz flashke.

Raspored pogledajte na ww.jazz.hr

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20