Ratko Zjača nastupa na čuvenom gitarskom festivalu u Americi među velikim zvjezdama jazz gitare

0
Na festivalu nazvanom po najpoznatijem svjetski poznatom graditelju Archtop gitara  posljednjih 30 godina John Monteleoneu: ”Art of the Guitar Festival” koji se održava od 11. do 13. kolovoza u New Yorku, nastupit će više od 18 glazbenika uključujući Monteleonea, Russell Malone Quartet, Anthony Wilson Trio, John Pizzarelli Trio, Tal Yahalom Quartet i Ratko Zjaca Duo sa Jamesom Commackom ( basista koji je svirao vise od 30 godina sa Ahmad Jamal triom).
John Monteleone: Art of the Guitar Festival
John Monteleone: Art of the Guitar Festival
Ratko Zjača je nagradivani gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog. Studirao je i diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu . Nakon zavrsenog studija  na  Konzervatoriju u Rotterdamu, gdje je studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku  klasičnu glazbu, studirao je i na New York University School of Music. Godine 2000. snima CD u New Yorku  “A Day in Manhattan” s članovima John Coltrane i Miles Davis ritam sekcije, Reggiem Workmanom i Alom Fosterom. Prvi je europski gitarist koji snima kompletan  CD na fretless gitarama 2004. godine, Shades of Spirit.
2006 snima CD u New Yorku Crossing the border sa John Patitucciem i Al Fosterom a 2008 u New Yorku  CD  Continental Talk sa Steve Gadd,John Patitucciem  i Randy Breckerom  Surađivao je i snimao s Benny Baileyem, Garyijem Peacockom, John Patitucciem ,Steve Gaddom,Randy Breckerom ,Alvinom Queenom, Ronom Carterom, Miroslavom Vitousom i drugim velikanima. Sa Simone Zanchinijem osniva ZZ quartet i snima CD “The way we talk”  i CD Beyond the lines “ za poznati Label i CD In + Out Records i  CD Now and Then na kojem sudjeluju mnoge velike zvijezde jazza.
Ratko Zjača snimio je 17 samostalnih autorskih albuma na kojima sviraju velikani jazza kao sto su Steve Gadd, Reggie Workman, John Patitucci, Al Foster, Miroslav Vitous, Adam Nussbaum, John Riley, Randy Brecker, Antonio Sanchez, Jimmy Cobb  i mnogi drugi.
Sa svojom grupom ZZ quartet u suradnji sa poznatim talijanskim harmonikasem snimio je 4 albuma a za album Dont try this at home dobili su nagradu najbolja produkcija za jazz  album  Italije za 2016 godinu. Zadnje vrijeme svira sa novom grupom Nocturnal Mission sa kojom je objavio 2 izuzetno uspjesna albuma i dobio izvrsne internacionalne kritike.
Najpoznatiji američki kritičari  nominirali su Ratka Zjaču 2010. godine za najznačajniju jazz nagradu u Južnoj Americi – El Intruso music.
Dobitnik je nagrade za album Dont try this at home  za`najbolja produkcija za jazz  album  Italije 2016.
Dobitnik je  nagrade za autorsku i umjetnicku kreaciju u jazz glazbi Hrvatskog drustva skladatelja 2019.
Dobitnik je nagrade European diskography award za umjetnicku kreaciju u jazz glazbi najveceg istocno europskog jazz festivala Nisville 2021.
Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20