Jasminka Škalić – ručno oslikani nakit iz snova

0

Jasminka Škalić je rođena u Zagrebu i već je u srednjoj školi upisala Školu slikanja na Rokovom perivoju. 2006. je diplomirala turistički menadžment, a u međuvremenu je završavila verificirani tečaj slikanja na Veleučilištu Tanay.

Iza nje je nekoliko izložbi: prva u klubu Gjuro, zatim u PRESS klubu, klubu filmskih djelatnika Tom Tom u Hemingwayu, Arc hotelu i Vertigo bar-u.

Paralelno se bavi uređenjem interijera, a svoje radove nerijetko donira raznim događanjima humanitarnog karaktera.

Trenutno pohađa 4. godinu slikarstva na Art house – college of visual arts u Ljubljani te izrađuje fenomenalan unikatni nakit s kojim planira osvojiti domaće i strano tržite.

Kako si došla na ideju izrade nakita?

Kao i svaka žena, volim se urediti i nakit kao modni dodatak uvijek dođe kao šećer na kraju ukupnom stylingu.  U glavi sam imala viziju savršene biserne ogrlice sa medaljonom no nažalost nisam je nigdje pronašla te sam se na kraju odlučila primiti posla i izraditi ju sama. Nabavila sam sav potreban materijal, oslikala medaljon i na kraju sam bila zadovoljna napravljenim. Ubrzo nakon toga su me prijateljice počele tražiti da i njima napravim nešto slično i sada sam tu gdje jesam.

Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook

Možemo reći da su tvoj zaštitni znak unikatni, ručno oslikani medaljoni. Zašto baš medaljoni?

Zaštitni znak mojih ogrlica su unikatni, ručno oslikani medaljoni koji se izrađuju kroz 3 faze. Oslikavam ih akrilom. Odabrala sam medaljone jer sam htjela spojiti slikanje i izradu nakita, a oni su mi ispunjavali viziju malih oslikanih sličica koje bi se nosile oko vrata…i djeluju mi starinski, retro, a općenito preferiram vintage stil.

Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook

Po ćemu se tvoj nakit razlikuje od ostalog na tržištu i kome je sve namjenjen? 

Mislim da je moj nakit prvenstveno drugačiji zbog direktnog slikanja u prazne medaljone, postoje i druge tehnike ‘ispunjavanja’ medaljona no ja bi se zadržala na svojem jer tako bez obzira što često koristim svoje omiljene motive (Pariz tj. Eiffelov toranj, leptiri, cvijeće, pejzaži, općenito romantična tematika). Koliko god djelovali slično, nijedan medaljon nije potpuno ni ne može biti identičan sa drugim.

Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook

Koliko je vremena potrebno za izradu jedne unikatne ogrlice?

Inače, vrijeme koje mi je potrebno za izradu odeđene ogrlice varira ovisno o tome da li izrađujem ogrlicu u jedan ili više nizova. Obično neke kompliciranije modele radim po nekoliko dana, a jednostavnije mogu biti gotove za manje od sat vremena. Druga priča je sa medaljonima: prvo ispunim medaljon određenom bojom koja mi služi kao podloga, zatim se to mora osušiti, nakon toga slijedi oslikavanje medaljona odabranim motivom ili motivima, zatim opet sušenje i na kraju nanošenje prozirne smjese smole koja daje finalni touch medaljonu i naravno služi kao zaštita slike koja se nalazi u njemu…To obično traje u prosjeku od tjedan do 10-ak dana.

Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook

Može li se u Hrvatskoj živjeti od prodaje nakita ili je to samo jedan lijepi hobi? Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Možemo li uskoro vidjeti tvoj nakit i u nekim svjetskim metropolama?

Kako sada stvari stoje, još ponekad mislim da ovo nije stvarnost te sam zbilja iznenađena da je od nečeg što sam prvenstveno započela radi sebe same, nastala prava bajka kojom mogu razveseliti i druge. Zasad je to samo jedan lijep hobi uz slikarstvo. Uvijek su mi govorili da se najbolje stvari dešavaju neplanirano, kad o njima najmanje razmišljaš, upravo se to desilo meni. Mislim da je razlog zašto toliko uživam u izradi nakita što sam konačno spojila svoje slikarstvo sa nečim praktičnijim i nosivijim, a to su ogrlice, prsteni, narukvice. Ne znam još za daljnje planove, ali za sada sam sasvim zadovoljna, no tko zna, voljela bi svoj nakit odvesti u posjet i drugim zemljama.

Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook
Foto: Jasminka Škalić/Facebook

https://www.facebook.com/pages/Jasminka-Škalić/192992414056391

Autor: Josip Novosel

Podijeli