”Snajperist”, ”Birdman”, ”Igra pretvaranja”, ”Teorija svega”

0

Ovaj tjedan imamo priliku u Cinestaru pogledati četiri fenomenalna filma od kojih je možda najkontraverzniji ”Snajperist”, a tu su još: ”Birdman”, ”Igra pretvaranja”, i ”Teorija svega”. Ako se još niste odlučili što bi gledali evo kratkog osvrta na svaki od navedenih filmova, a naša je preporuka da ih pogledate sve.

Izvor: Cinestar
Izvor: Cinestar

SNAJPERIST

IZVORNO IME: American Sniper
REDATELJ: Clint Eastwood | ŽANR: akcija, biografski, drama
ULOGE: Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman

NAGRADE: 6 nominacija za nagradu Oscar: najbolji film, najbolji glumac (Bradley Cooper), najbolji adaptirani scenarij, najbolja montaža, najbolja montaža zvuka.

SADRŽAJ FILMA: Poslan u Irak kako bi štitio svoje suborce Chris Kyle (Bradley Cooper) uskoro je dobio nadimak Legenda, a postao je nadaleko poznat i s neprijateljske strane te mu je ucijenjena glava. Usprkos životnoj opasnosti i obitelji koja je strepila kod kuće, Chris je odradio četiri misije u Iraku slijedeći moto američke mornarice – ne ostavljaj ni jednog čovjeka iza sebe. No nakon što se vratio kući, svojoj supruzi Tayi Renae (Sienna Miller) i djeci, Chris je shvatio da se radi o ratu u kojem ne može pobijediti.

Film Snajperist snimljen je prema knjizi koju je napisao sam Chris Kyle.

Izvor: Cinetar
Izvor: Cinetar

BIRDMAN

IZVORNO IME: Birdman
REDATELJ: Alejandro González Inárritu | ŽANR: komedija, drama
ULOGE: Michael Keaton, Edward Norton, Zach Galifianakis

NAGRADE: 9 nominacija za nagradu Oscar:
najbolji film, najbolji redatelj, originalni scenarij, glavni glumac, sporedni glumac, sporedna glumica, kamera, montaža zvuka, miks zvuka.

Dobitnik 2 Zlatna globusa: Michael Keaton za glavnu mušku ulogu (komedija ili mjuzikl) i originalni scenarij.
Nominiran za nagradu Zlatni globus u kategorijama: najbolji film (komedija ili mjuzikl), najbolji redatelj, sporedni glumac, sporedna glumica i originalna glazba.

SADRŽAJ FILMA: Fantastična satira show business svijeta čiji je glavni junak Riggan Thomson (Michael Keaton), glumac kojeg svi već godinama gledaju isključivo kao superjunaka Birdmana zbog specifične trash uloge koju je jednom odigrao. Kako bi se napokon odlijepio od žutog ptičjeg kostima, posrnuli Riggan planira postaviti predstavu na Broadwayu. Za nju je sam napisao scenarij, njezin je redatelj te jedan od glumaca. No, put do ponovne slave sve je samo ne lak.

Izvor: Cinestar
Izvor: Cinestar

IGRA PRETVARANJA

IZVORNO IME: The Imitation Game
REDATELJ: Morten Tyldum | ŽANR: biografski, drama, triler
ULOGE: Benedict Cumberbacht, Keira Knightley, Charles Dance

NAGRADE: 8 nominacija za nagradu Oscar:
najbolji film, najbolji redatelj, glavni glumac, prilagođeni scenarij, sporedna glumica, montaža, originalna glazba, scenografija. Nominiran za nagradu Zlatni globus u pet kategorija: najbolji film (drama), glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, scenarij i originalna glazba.

SADRŽAJ FILMA: Film Igra oponašanja snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga, genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Jednako intrigantan bio je i njegov privatan život.

Izvor: Cinestar
Izvor: Cinestar

TEORIJA SVEGA

IZVORNO IME: The Theory of Everything
REDATELJ: James Marsh | ŽANR: biografski, drama
ULOGE: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson

NAGRADE: 5 nominacija za nagradu Oscar:
najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, prilagođeni scenarij, originalna glazba.

Dobitnik 2 Zlatna globusa: Eddie Redmayne za glavnu mušku ulogu i Johann Johannsson za originalnu glazbu. Nominiran za nagradu Zlatni globus za najbolji film i glavnu žensku ulogu (Felicity Jones).

SADRŽAJ FILMA: Radnja započinje njihovim susretom tijekom studija na Cambridgeu nakon kojeg je Hawkingu ubrzo dijagnosticiran ALS te nas vodi kroz ključne događaje njihovog zajedničkog života. Usprkos liječnicima koji su briljantnom fizičaru prognozirali još samo dvije godine života, Stephen i Jane dobili su u braku troje djece, a on je iako s gotovo potpuno atrofičnim mišićima postao najpoznatiji znanstvenik današnjice zahvaljujući cijelom nizu bestsellera koje je napisao popularizirajući u njima vrlo složena pitanja moderne fizike te jedinstvenim predavanjima koje do danas drži.